ZÜRICH (aftenposten.no): Applausen brøt ut i Hallestadion i Zürich da det ble kjent at 179 av de 207 prosent av delegatene på den ekstraordinære FIFA-kongressen stemte for reformen som skal bringe FIFA ut av den dype krisen organisasjonen er i.

Med 89 prosent av stemmene fikk reformprosessen mer enn de 75 prosentene som var nødvendig.

22 delegater stemte mot. En representant fra det palestinske forbundet tok til orde for å utsette reformprosessen, og mente en avgjørelse nå ville skade FIFA.

Her er nøkkelpunktene i reformforslagene:

  • Klart skille mellom de politiske og administrative funksjonene.

  • Maksgrense på tre perioder av fire år for president og styre/rådsmedlemmer.

  • Integritetssjekk av styret.

  • Kvinnefotballen skal anerkjennes og fremmes i større grad, og alle seks konføderasjonene må velge minst én kvinne til FIFA-styret som nå får 37 medlemmer.

  • Åpenhet om lønn og godt— gjørelser til toppledelsen

  • Større kontroll av pengeflyten.

  • Prinsipper for godt styresett skal fremmes på alle nivå.

  • En komité av fotballfamiliens medlemmer skal sørge for åpenhet og inkludering.

Leder av reformkomiteen, Francois Carrard la ikke skjul på at de har hatt dårlig tid i arbeidet med å få klart et forslag til den ekstraordinære kongressen. Prosessen ble satt i gang 2. juni i fjor, dager etter at Sepp Blatter ble gjenvalgt og dager før samme Blatter plutselig trakk seg.

Carrad la heller ikke skjul på at krisen i FIFA er omfattende og beskrev hvor nødvendig det var at reformen nå ble vedtatt. Man kan jo spørre seg hvorfor ikke reformarbeidet er satt i gang tidligere når situasjonen er så ille som beskrevet.

Bare på papiret?

Kritikerne er imidlertid usikre på om reformen er nok til å endre den omfattende ukulturen i internasjonal fotball.

Mark Pieth, sveitseren som ledet reformarbeidet fra 2011 til 2013, frykter at det hele bare blir en endring på papiret, uten at endringene en hel fotballverden etterspør, blir satt ut i live.

- Det er det viktigste, og jeg frykter det vil mangle, sier han.

Pieth mener ikke det er likegyldig hvem som blir valgt som president senere, og sier det er viktig hvordan den øverste lederen går foran. Den patriarkalske kulturen har imidlertid dypt rotfeste, mener han, og minner om at en stor andel av fotballederne kommer fra deler av verden hvor politiske skandaler og korrupsjon er hverdagskost.

-  Hvorfor skal det da være annerledes i FIFA? Organisasjonen speiler verden slik den er, sier Pieth.

Venter underskudd på 900 millioner

Det er ikke bare omdømmemessig organisasjonen sliter tungt. Den pågående krisen har også FIFA organisasjonen hardt økonomisk. Midlertidig generalsekretær Markus Kattner sa at staben i organisasjonen tar det tungt at de foreløpig ligger 4,3 milliarder kroner bak planen for å nå omsetningsmålet på 43 milliarder kroner for fireårsperioden frem til VM i Russland om to år.

Det er ikke signert noen nye sponsoravtaler siden VM i Brasil i 2014, og det er ventet at underskuddet for 2015 blir på nesten 900 millioner kroner.

Senere fredag vil kongressen velge ny president til å etterfølge Blatter. Sjeik Salman fra Bahrain og Gianni Infantino fra Sveits er de to store favorittene. Prins Ali av Jordan er trolig på tredjeplass, og det er knyttet størst spenning til hva hans støttespillere vil gjøre om de til slutt har valget mellom sjeiken og Infantino.