ZÜRICH (aftenposten.no): Det er hektisk aktivitet i den sveitsiske fotballhovedstaden, hvor makteliten i internasjonal fotball er samlet til ekstraordinær kongress i kriserammede FIFA. Sjeik Salman fra Bahrain og Gianni Infantino fra Sveits er de to klare favorittene når Sepp Blatters etterfølger skal velges fredag.

— Nå føler jeg vinden blåser Infantinos vei, og det er fordi den andre kandidatene har fått et veldig stort trykk mot seg, sier Yngve Hallén, president i Norges Fotballforbund til Aftenposten i resepsjonsområdet på hotellet hvor de europeiske og søramerikanske lederne har innkvartert seg.

Han er én av de 207 som skal stemme i fredagens valg, og bruker nå det han har av kontaktnett for å øke tilliten til Infantino, generalsekretæren i Det europeiske fotballforbundet (UEFA)som alle de nordiske landene har lovet sin stemme til. Som situasjonen er nå så tror han de aller fleste europeiske stemmene kommer til å gå til Infantino, selv om han tidligere er blitt kontakte at europeiske kollegaer som ville overbevise han om å stemme på sjeiken.

Penger og makt loves bort

FIFA gjør desperate forsøk på å legge år med korrupsjon og skandaler bak seg, men Hallén føler seg ikke trygg på at det blir kjøpt stemmer.

— Det er jeg alltid bekymret for, sier han, men tror ikke det vil skje på «gamlemåten», ved at penger blir overlevert i konvolutter på bakrommet.

Infantino har lovet å øke utviklingsbidraget hvert enkelt nasjonale forbund får fra FIFA til fem millioner dollar, noe som selvsagt virker forlokkende på små forbund uten de store nasjonale ressursene. Sjeiken på sin side har kalt dette uforsvarlig, i og med at FIFA også sliter med store underskudd. Han på sin side lover lokker med innflytelse og flere plasser i ulike komiteer, styrer og verv. Reiser til Zürich på FIFAs regning med tilhørende middager på luksuriøse restauranter har gjennom årtier vært fristende for fotballedere fra de ulike verdenshjørner.

SKANDINAVISK STØTTE: Gianni Infantino fra Sveits støttes av den skandinaviske fotballfamilien. Foto: NTB SCANPIX

— Dette er ulike fordeler man skal få i etterkant. Det er en bekymring som er, og derfor har man også satt i gang tiltak som skal gjøre at man ikke kan identifisere stemmen. Vi får ikke lov til å ta bilde med mobilen inne i stemmelokalet, forklarer Hallén.

Infantino har også sagt at han vil utvide verdensmesterskapet til 40 land, inspirert av utvidelsen av EM til 24 lag. Dette er også noe som klinger godt i land som da øyner muligheten til å få delta på den største arenaen innen sporten.

Infantinos svakheter

Den tidligere FIFA-reformatoren Mark Pieth sier til Aftenposten at han reagerer på pengeløftene fra Infantino, og han tror ikke sveitseren er en god mann for å lede FIFA videre. Han ser imidlertid ingen gode kandidater blant de fem som stiller fredag.

— Han har lovet mer penger til alle, han mener dette er måten å bli president på. Jeg tror vi har hatt nok av den slags nå. Det er hva Blatter gjorde for å bli gjenvalgt, han gikk rundt og ga løfter, sier Pieth.

Han husker også godt hvordan UEFA i 2013 ikke ville gå med på et par av reformforslagene i FIFA. Det stemte mot en grense på hvor mange perioder et styremedlem kan sitte, og de ønsket heller ikke sentrale integritetstester for nye komitemedlem mer. En av dem som frontet denne motstanden var Infantino.

Hallén sier generalsekretæren har vært nødt til å fronte UEFAs syn i en del saker hvor han nødvendigvis ikke har vært enig i synspunktet selv. Det var også Infantino som fikk den noe utakknemlige oppgaven med å uttale seg på UEFAs vegne da Michel Platini ble suspendert som president senhøstes i fjor.

— Mitt inntrykk er at han virkelig vil ha reform, og vi kan jo kun velge mellom de kandidatene som er der, sier Hallén, og legger ikke skjul på at det også er sider ved Infantino som han gjerne skulle sett var annerledes.

Mener sjeiken prøver på «stemmekjøping»

Pieth er også veldig bekymret for en fotballfremtid med sjeik Salman som øverste leder. Han mener medlemmet av kongefamilien i Bahrain har bakgrunn fra et autokratisk regime, og hverken står for demokrati, åpenhet eller ansvarlighet, eller «alle de egenskapene som FIFA så desperat trenger». Han er veldig skeptisk til den fireårige samarbeidsavtalen fra januar mellom den asiatiske konføderasjonen, hvor sjeiken er president, og den afrikanske.

FAVORITT: Sjeik Salman fra Bahrain kan bli ny FIFA-president. Foto: NTB SCANPIX

— Det ser ut som stemmekjøping, det stinker, sier Pieth. Salman selv har nektet for at avtalen har noe som helst med presidentvalget å gjøre.

Menneskerettighetsorganisasjoner har reagert kraftig på sjeikens kandidatur. Han beskyldes for å ha pekt ut reformvennlige idrettsutøvere under den arabiske våren i 2011. Flere av dem skal ha blitt fengslet og torturert av regimet som styres av kongefamilien sjeiken er en del av.

Det er en bekymring som Hallén deler.

— Vi har et mareritt rundt Qatar-VM i 2022, og de spørsmålene vil bare kommer opp igjen flere ganger de neste årene. Så har vi spørsmålene rundt den arabiske våren og hvordan det ble håndtert av sjeiken. En ting er Amnesty og organisasjonene der, en annen ting er parlamentarikere rundt i Europa og arbeidstakerorganisasjoner som er opptatt av disse tingene. Det har jeg stor forståelse for, sier Hallén, som har inntrykk av at bekymringen for sjeiken først og fremst råder blant ledere fra Nord- og Vest-Europa.