— Jeg er veldig bekymret for sjeik Salman. Bakgrunnen hans er fra et autokratisk regime, og han står ikke for demokrati, åpenhet eller ansvarlighet – alle de tingene FIFA så desperat trenger, sier Mark Pieth til Aftenposten.

Professoren ved Universitetet i Basel ledet Independent Governance Committee i FIFA fra 2011 til 2013, et arbeid som la grunnlaget for reformtiltakene som fredag skal vedtas på FIFA-kongressen.

Han er ikke den eneste som ser med stor bekymring på at medlemmet av kongefamilien i Bahrain kan bli verdensfotballens mektigste mann.

— Å velge Salman som FIFA-president vil være en fornærmelse mot ofrene for de omfattende menneskerettighetsbruddene i Bahrain. Et forsøk på demokratiske reformer ble brutalt slått ned i 2011, sier Claudia Roth, parlamentsmedlem i Tyskland.

Fengsel og tortur

Da Sjeik Salman i oktober i fjor annonserte at han vil bli Blatters etterfølger, kom det umiddelbart protester fra en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

Mark Pieth skulle lede reformarbeidet i FIFA.

Under den arabiske våren i 2011 ble demokratibevegelsen i landet brutalt slått ned. Salman var da president i det nasjonale fotballforbundet.— Hvis et medlem av kongefamilien i Bahrain har de reneste hendene FIFA klarer å finne, da må organisasjonen ha den mest uetiske gjengen innen verdensidretten å rekruttere fra, uttalte Nicholas McGeehan i Human Rights Watch.

Associated Press rapporterte i 2011 at mer enn 150 idrettsutøvere, trenere og dommere var blitt fengslet og utsatt for brutal behandling. Sjeik Salman er anklaget for å ha ledet gruppen som pekte ut de reformvennlige idrettspersonlighetene som skulle fengsles. Han er blitt konfrontert med dem, siden han ble valgt til president i det asiatiske fotballforbundet i 2013. Sjeiken har hele tiden avvist alt og spurt etter beviser.

Har du lest saken om kjønnsballansen på FIFA-kongressen?

Antyder stemmekjøp

Menneskerettighetsbrudd er ikke den eneste grunnen til at Pieth er betenkt.

I januar ble det kjent at den asiatiske konføderasjonen hadde inngått et utviklingssamarbeid med det afrikanske. Styret i sistnevnte har offentliggjort at de støtter sjeiken i FIFA-kampen. De afrikanske og de asiatiske stemmene utgjør 100 av de 209 i kongressen.

Sheikh Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa ha fått alvorlige anklager rettet mot seg. Foto: REUTERS

— Det ser ut som stemmekjøping, det stinker. Jeg kan jo ikke bevise det, men det er de samme midlene som Blatter brukte for å holde på makten, sier Pieth.Salman avviser at avtalen har noe som helst med presidentvalget å gjøre. Han avviser også ferske anklager det britiske parlamentsmedlemmet Damian Collins om at han brukte utviklingspenger fra FIFA – som skulle kommet fotballen i hjemlandet til gode – til sin mislykkede kampanje for å komme inn i FIFA-styret i 2009. Norges Fotballforbund støtter Gianni Infantino, Salmans hovedutfordrer. Yngve Hallén sier til Aftenposten at det vil være dramatisk for FIFA om sjeiken blir valgt.

— Han representerer et kongedømme som har kneblet opposisjonen, og da er han ikke en god FIFA-kandidat, sier fotballpresidenten.

Vi møtte avtroppende NFF-president Yngve Hallén:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: