– Idretten vil dø hvis vi ikke tar opp kampen mot doping. Det vil bli mer interessant å sponse Leif Ove Andsnes enn å støtte en dopingkultur, sier en opprørt Johan Kaggestad.

I mange år har den tidligere friidrettstreneren, diplomøkonomen og TV 2-kommentatoren irritert seg over alt grumset i internasjonal toppidrett. Nå går han ut med en etterlysning etter ledere som vil rydde opp. Det være seg i sykkel, friidrett, fotball eller andre idretter hvor det er blitt avdekket en ukultur som har sjokkert verden.

– Hvor ofte har idretten fokus på verdiene sine? Når man tror at noe er juks, hvorfor tar man ikke initiativ for å finne ut av det? Hvorfor lar man ting bare skje?

Johan Kaggestad har sett seg lei på juks og fanteri i idretten, og han er minst like lei av at folk som kunne ha gjort noe med det ikke reagerer. Det levende idrettsleksikonet fra Vikersund sparer heller ikke norske idrettsledere.

– Yngve Hallén og gjengen i fotballforbundet danset med kongressen. De må ha vært blinde for ikke å ha sett hva som har foregått. Like ille har det vært i friidretten. Hvor lenge har Lamine Diack (internasjonal friidrettspresident, red.anm.) fått holde på, og før ham Primo Nebiolo? Svein Arne Hansen må ha visst om noe han også.

– Visst om hva?

– Lamine Diack har spilt et urent spill. Nå blir det spennende å se om Svein Arne som Europa-president tør å stå opp og være offensiv i kampen mot uhederligheten i IAAF.

– Hva kan norske ledere gjøre?

– Ta initiativ! Men norske idrettsledere er generelt feige. Laget til Alexander Kristoff blir ikke utestengt etter at to av rytterne blir tatt for doping. Hvorfor? Harald Tiedemann Hansen er en av de bedre lederne, men han er både norsk sykkelpresident og sitter i styret i UCI (Det internasjonale sykkelforbundet). Det blir litt bukken og havresekken. Han burde ha sagt: – Dette finner jeg meg ikke i.

– Hvilke initiativ snakker vi om?

– Når man får mistanke om ting som er uhederlige, har man et internasjonalt ansvar for å påpeke det, så det kommer frem i dagen.

Har tillit til Tom Tvedt

Kaggestad er lei doping, kampfiksing, skatteunndragelser og korrupsjon ved tildeling av mesterskap.

– Jeg er opprørt! Norske ledere må utfordre, og vi må velge ledere som er tøffe nok til å gjøre det. Det er under idrettsledere at dritten skjules. Og det er like viktig at utspillet kommer nede i dypet som oppe i laget, med referanse til at de nasjonale forbundene har et ansvar for det som skjer internasjonalt. Når dopingskandaler er blitt avslørt, er det ikke idrettens egne organer som har gjort det. Men politiet og mediene.

– Hva bør gjøres på et høyere nivå enn at norske ledere sier fra?

– Sykkel har et bra testsystem i dag, men hvor lenge har de økonomi til å holde på? Det er kostnadene som gjør at de internasjonale særforbundene prøver å holde testingen på et minimum. Dette er IOCs utfordring og det viktigste de kan bruke penger på. Vi må få et internasjonalt, uniformt antidopingsystem som er like tøft i alle idretter. Det har vi ikke i dag.

Kaggestad mener det er et dårlig argument at Norge er en liten nasjon som vil ha problemer med å bli hørt hvis vi prøver å skrike om mer effektivt antidopingarbeid.

– Norge nyter stor respekt internasjonalt. Får vi med også Sverige og Danmark på våre utspill, er det klart vi vil bli hørt. Jeg har stor tillit til at vår nye idrettspresident Tom Tvedt kan få en stemme som vil bli hørt. For det er mye å rydde opp i. Ikke minst i hvordan alle mulige verdensmesterskap havner i Qatar. I oktober skal de ha sykkel-VM. Da er det over 40 varmegrader der!

Kritisk til EPO-jakten

Johan Kaggestad var i sin tid trener for både Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. Selv om han nå utmerker seg mest som ekspertkommentator for TV 2 på Tour de France, er han fortsatt glødende opptatt av friidretten. Han mener at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) har en vei å gå.

– Da det italienske politiet åpnet databasene til legene som administrerte dopingen, med professor Conconi i spissen, fant de rett nok bloddata på en rekke syklister, men også på andre utøvere. Som hele det italienske langrennsslaget fra OL på Lillehammer, og en rekke medaljevinnere i friidrett osv. Sykkel tok affære, mens FIS og IAAF ikke reagerte. Conconi ble ansatt av den italienske olympiske komiteen (CONI) for å forbedre prestasjonene til italienske utøvere innen sykkel, padling, roing, langrenn, skøyter, svømming og bryting. Undersøkelsene viser at systematisk bloddoping var sentralt i arbeidet, sier den engasjerte 72-åringen.

– Det nitide arbeidet ga strålende resultater i OL 1992 og på Lillehammer 1994. Dataene som ble funnet, viste mange utøvere med hematocrit – verdier over 50. Da blir det mye tykt blod som fører oksygen til de arbeidende musklene. En av de største idrettshistoriske blemmene må være ansettelsen av Conconi av IOCs medisinske komité for at professoren fra universitetet i Ferrara skulle lede arbeidet med å oppdage EPO-juks. Nærmere bukken og havresekken er det vanskelig å komme.

– NFF kan også reagere

Kaggestad mener dessuten at fotballen er den idretten som lettest har sluppet unna dopingtesting.

– Allerede på 1950-tallet ble det brukt ulovlige midler i fotball. For eksempel ble det funnet amfetaminsprøyter i den tyske garderoben etter at Tyskland hadde slått Ungarn i VM-finalen i 1954. Det var forøvrig da Adidas hadde funnet opp skruknotter, som var nyttig på den sølete banen – men de ble delt ut bare til tyskerne! på samme måte var hele Juventus-laget steindopet da de vant Champions League på 1990-tallet.

– I dag bør Norges Fotballforbund reise seg og be FIFA få til et testsystem. Doping i fotball gir store fordeler fordi det er en utholdenhetsidrett og en idrett som krever nøyaktighet. Jo mer du orker det siste kvarteret, jo bedre blir pasningene, sier Kaggestad, som ikke lar tennisen slippe unna heller.

Pengene rår

— Daily Telegraph melder at det er sannsynlig at tre ganger så mange tenniskamper er fikset i 2015 enn kampfiksing i noen annen idrett. Ingen av de store turneringene slipper unna, også ærverdige Wimbledon skal være infisert. Med Grand Slam – mestere involvert. Uavhengige etterforskere og såkalte ”betting watchdogs” har rapport 65 mistenkelige tilfeller i tennis de tre første kvartalene i fjor. Rapporter fra European Sports Security Association melder 49 tilfeller i samme periode. ESSA har i dag 18 spillselskap medlemmer.

— Tennisener – Novak Djokovic – innrømmer å ha blitt tilbudt NOK 1.1 million kontant for å fikse en kamp under en turnering i St. Petersburg i 2007. Djokovic nedtoner problemet, og henviser til rykter og spekulasjoner.

— Djokovics reaksjon er naturlig. Ingen ønsker at ens favorittaktivitet og jobb skal knyttes til uredelighet. Samme unnvikende atferd har ført til at juks i toppidretten har fått leve lenge, og undergraver bevegelsen, fordi organisasjonene og dets representanter fornekter at noe er på etisk villspor. For enhver pris skal idrettens positive omdømme bevares, og stadig nye rekorder skapes koste hva det koste vil. Som fører til økt omtale, større tilskuerskarer og bedrete medieavtaler. Pengene rår! fastslår Kaggestad.

- Vi er tydelige

Friidrettspresident Tore Hordnes og sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen liker Johan Kaggestad utspill, men begge har god samvittighet. NFF-president Yngve Hallén vil heller ikke gå med på at han har vært feig.

– Vi er tydelige i de fora hvor dette tas opp. Det som har skjedd i Det internasjonale friidrettsforbundet, er helt uakseptabelt, og vi må få orden på dopingproblematikken. Dette står øverst på dagsordenen når vi skal ha nordisk kongress i Oslo 10.–11 mars. Vi kan hyle og skrike i pressen i Norge, men det er det langsiktige arbeidet som er viktigst, sier friidrettspresident Tore Hordnes.

– Står idretten i fare for å dø?

– Hvis folk mener at det de ser på TV ikke har troverdighet, så er jeg enig i at idretten står i fare.

Avgått president, nå Europa-president Svein Arne Hansen, slår kontra.

– Hvorfor har ikke Kaggestad sagt fra selv? Han er jo journalist og har gjennomslagskraft. Jeg har sagt fra. Til hvem og hva er ikke så interessant nå. Vi har diskutert dette, og det har vært opp til ledelsen å gjøre noe, sier han.

Sykkelpresidenten enig

– Jeg er helt enig med Kaggestad at idrettsledere må si fra. Kommer man på innsiden, får man også et annet innsyn. Nå vet jeg hva som skjer og gjøres, og det gir et annet perspektiv, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, som er blitt styremedlem i UCI og mener han har markert seg allerede.

– Jeg ble leder av UCIs utvalg som skulle se på mekanisk juks. Der har vi funnet løsninger.

Hallén uenig

– Jeg er uenig i Kaggestads påstand. Vi har ikke vært for feige. Det feige hadde vært bare å si det som norske medier sier, og så ikke få gjennomslag for noe. Det enkle svaret ville vært å si «dette er ræva» – og være de eneste som stemmer imot. Da hadde du gått fri hjemme og ikke fått så mye pes, men blitt satt på sidelinjen. Det ville vært feigt, men det å prøve å spille en rolle og samtidig ta den kritikken du får, er ikke feigt, sier avtroppende fotballpresident Yngve Hallén til kritikken.

– Samtidig synes jeg nok vi skulle brukt mer ressurser på å utøve et sterkere press. Vi har erkjent det i de nordiske fotballforbundene, og har engasjert en felles sekretær som sitter i København og jobber med internasjonale spørsmål. Så vi skal bli bedre og sterkere, men vi skal gjøre det på en måte som også gir gjennomslag, fastslår Hallén.