ZÜRICH (aftenposten.no): En svingdør snurret på et finere Zürich-hotell torsdag, og horden med kameraer og mikrofoner kastet seg over nok en håpefull presidentkandidat.

Han snakket gjerne mye og lenge om en ny start, reformer, demokrati og en sluttstrek for korrupsjonen og skandalene. I korridorene, ved lunsjbordet, i formelle og uformelle settinger handlet alt først og fremst om én ting blant verdens fotballedere: Å overbevise en med stemmerett, eller en som kjenner én eller kanskje gjør det, om å stemme på den man selv måtte foretrekke av Gianni Infantino eller sjeik Salman som Sepp Blatters etterfølger. For det er dem to fredagens slag står mellom.

Sjeik Salman smiler selvsikkert i forkant av fredagens presidentvalg i FIFA. Foto: Patrick B. Kraemer

Fotballpresident Yngve Hallén tror ingen "er dumme nok" til å kjøpe eller selge stemmen for en brun konvolutt med penger i, slik historiene sier det skjedde da Blatter ble valgt og gjenvalgt rundt årtusenskiftet. De mange, fagre valgløftene får likevel den tidligere lederen av reformprosessen i FIFA, Mark Pieth til å reagere.— Dette er systemet til Blatter som reproduserer seg selv. Alle vil ha makt, og de bruker de samme virkemidlene som Blatter gjorde. De lover penger til "alt og alle", sier den sveitsiske professoren til Aftenposten.

Har du lest denne om kjønnsballansen i FIFA?

Patriarkalsk kultur

FIFA-kongressen skal i dag vedta en reformprosess som skal istandsette organisasjonen til å unngå økonomisk kriminalitet, ukultur og tvilsomme forretninger i fremtiden. Pieth frykter imidlertid at det hele bare blir en endring på papiret, uten at endringene en hel fotballverden etterspør, blir satt ut i live.

— Det er det viktigste, og jeg frykter det vil mangle, sier han.

Mark Pieth ledet reformarbeidet i FIFA.

Pieth mener ikke det er likegyldig hvem som blir valgt som president, og at det er viktig hvordan den øverste lederen går foran. Den patriarkalske kulturen har imidlertid dypt rotfeste, mener han, og minner om at en stor andel av fotballederne kommer fra deler av verden hvor politiske skandaler og korrupsjon er hverdagskost.— Hvorfor skal det da være annerledes i FIFA? Organisasjonen speiler verden slik den er, sier Pieth.

Korrupsjon har vært et problem på flere nivåer i FIFA:

Penger og makt

På samme måte som under fjorårets kongress begynte ryktene i går å svirre om hvilke nasjoner som var på glid til å endre kandidat, og det vil garantert fortsette utover dagen i dag. Pieth har som mange andre europeere uttrykt stor bekymring for sjeik Salmans kandidatur, da anklager om tilrettelegging av tortur i 2011 og bruk av utviklingspenger på egen mislykket FIFA-valgkamp i 2009 ikke akkurat er det imaget en demokratisk reformator bør ha. Pieth er imidlertid heller ikke overbegeistret for europeiske Infantino, som de nordiske landene støtter.

— Han lover mer penger til alle (vil øke utviklingsbidraget til hvert forbund til fem millioner dollar), og mener det er måten å bli president på. Jeg mener vi har hatt nok av den type valgkamp i FIFA. Vi foreslo at presidenten ikke skal ha noe med de pengene å gjøre, men at

JOBBER MED SAKEN: Yngve Hallén driver intens lobbyvirksomhet for å overbevise om at Gianni Infantino er den beste kandidaten til å lede FIFA. Foto: Odd Inge Aas

kongressen skal fastsette summen fem år i forkant, sier Pieth.

Han peker også på at det var Infantino som frontet UEFAs nei til et par av reformforslagene i 2013. Det europeiske forbundet ville den gang ikke gå med på en øvre grense for hvor mange perioder man kunne sitte i styrer og komiteer (skal nå bli maks tre ganger fire år), ei heller en sentralisert integritetskontroll av styrekandidater.

Sjeik Salman på sin side brukte gårsdagen til å gi løfter om plasser i styrer og komiteer, i full visshet om at mang en fotballeder tidligere har vist svakhet for makt og hyppige opphold på fine hoteller og gourmetrestauranter.

Det tar ikke særlig hensyn til at et av de mest sentrale punktene i reformforslaget er et mye tydeligere skille mellom styre og administrasjon.

Infantinos svakheter

Yngve Hallén mener Infantino som generalsekretær har vært tvunget til å fronte en del uheldige forhold for UEFA. Men han sitter på et inntrykk av at sveitseren virkelig ønsker å bidra til reform. Den avtroppende NFF-presidenten legger imidlertid ikke skjul på at det finnes sider ved Infantino han helst så var annerledes.

— Men vi må velge mellom de kandidatene som stiller, sier han.

Hallén forteller at han alltid er bekymret for at stemmer skal bli kjøpt, men at det nå eventuelt vil skje gjennom løfter om goder som vil komme i fremtiden. Infantinos forslag om å utvide VM til 40 lag blir av mange sett på som et lokkemiddel til nasjoner som øyner et sugerør inn i milliardindustrien festen hvert fjerde år er.

Karen Espelund er styremedlem i UEFA, og mener Infantino har vært en av de viktigste bidragsyterne i å få vedtatt reformprosessen. Hun har flere ganger snakket om at en spadvending er nødvendig i FIFA, og tror ikke alle problemer blir løst om den ene eller den andre blir valgt i dag.

— Det er derfor jeg sier at reformvedtaket er aller viktigst. Det er et godt rammeverk, selv om jeg gjerne skulle sett at det gikk enda lenger på enkelte punkter.

Yngve Hallén gir seg etter seks år som omstridt leder: