Nede i intervjuområdet etter landskampen tirsdag kveld fikk vi se noe spesielt. En keepertrener som opptrer som en livvakt for å hindre at spiller og journalister barker sammen. Journalistene ville ha en forklaring, spilleren mente det ikke var noe å forklare.

Journalister har ikke peiling, uansett.

Et merkelig syn

Det var et syn å se trener Frode Grodås lime seg opptil Rune Almenning Jarstein på veien fra journalist til journalist. Det vi ikke visste, var at Jarstein allerede hadde ødelagt et headset for TV2 i sinne over et spørsmål fra Harald Bredeli rett etter kampslutt.

Men på Grodås’ tordenuttrykk var det tydelig at stemningen var intens. Grodås strakte hals for å få med seg hvert eneste ord, og grep selv inn med forsvar for sin elev.

Temaet var Slovenias scoring, da Jarstein måtte gi retur.

Men tabbe?

Tabbe, mente Erik Thorstvedt (97 landskamper). Ikke tabbe, sa Frode Grodås (50 landskamper). Keeperen selv kastet, skjelte og smelte. Og dagen etter truet han en fotograf med juling.

Se vårt intervju med Jarstein etter kampen her:

Det har aldri vært kjedelig å følge karrieren til Rune Almenning Jarstein.

Talentet har det aldri vært tvil om. Ikke temperamentet heller. Det første har ført ham inn på Norges landslag. Det andre har ført ham opp i trøbbel.

En lang rekke

Selv har jeg sett ham bli utvist mens han som ung og ganske ukjent keeper voktet Odd-målet mot Lillestrøm. Han ble så provosert av at Arild Sundgot var litt nærgående at han pælmet ballen i ryggen på ham. Nei, ballen spratt ikke i mål, men Jarstein fikk rødt kort.

Det er blitt mer sånt etter hvert. Det har gått slag i slag, bokstavelig talt. En spennende mann å være leder for, altså, men også en herlig type å være trener for – fordi han er en god keeper som ofte opptrer som matchvinner.

Uvanlig press

Det var ikke bare John Arne Riise som hadde press på seg foran Slovenia-kampen. Rune Almenning Jarstein har fått ord på seg som tabbekeeper. De to mot Hellas sendte ham ut av laget i forrige kamp, en mistillitserklæring fra Drillo og keepertrener Grodås. Så ble han reddet av at også Espen Bugge Pettersen tabbet seg ut

Da kunne det ikke skje noe verre enn en tidlig Slovenia-ledelse etter en ny miss. Målet kom. I det som kalles keeperhjørnet. Men hvor stor var missen?

Klokere mennesker enn oss får dømme, men det går kanskje an å kalle det en forståelig tabbe? Han så ikke ballen mer enn i et glimt, fikk en hånd på den og ville antakelig ha reddet returballen hvis ikke en ivrig Kjetil Wæhler hadde valset ballen i mål.

En slik situasjon krever keeperens kommentar.

Jarsteins raseriutbrudd var dumme, men må ses i lys av det presset han var under og den temperamentsbomben han er.

Mot Sveits står han i målet igjen.

Fri for tabber og vulkanutbrudd. Kanskje.