Molde FKs spillere er ferdige med a-landslagsoppdraget for denne gang. Kampene endte med blandet hell, både med og uten MFK-spillere på banen.

I kampen mot Island var både Espen Bugge Pettersen og Magnus Wolff Eikrem på banen fra start. Noe de har fortjent etter sine prestasjoner i lang tid. Det endte som kjent med tap på sagaøya, og spesielt Bugges innsats ble heftig og nøye diskutert i etterkant. Selvsagt burde Bugge gått ut og plukket ned det lange innkastet. Det er en enkelt å komme fram til det etterpå.

Eikrems innsats var helt på det jevne, og han ble etter hvert lite med i spillet. All den tid ballene stort sett fløy over hodet hans. Og kampen minnet mer om VM-kvalifisering i lange innkast og dødball.

Likevel var jeg litt overrasket over at Drillo valgte å vrake begge to til tirsdagens kamp mot Slovenia på Ullevaal. En kamp som hadde passet Eikrem bedre enn krigen på Island. Om planen var å få inn friske bein, som Drillo begrunnet det med, ville jeg gjort det omvendt av Drillo. Brukt tirsdagens lag mot Island, og det laget som kriget på Island mot Slovenia.

Hvorfor Bugge mot Island?

Bugges vraking forstår jeg enda mindre av. Det kunne i hvert fall ikke forsvares med tunge bein. Drillo sa til TV2 før kampen at han alltid hadde holdt Rune Jarstein som hakket bedre enn Bugge. Ja vel. Det er fair nok. Men hvorfor startet han da med Bugge mot Island? Skal ikke de beste alltid starte en landskamp?

Jeg skjønner jo at det er mer sammensatt enn det, men det ligger litt i det. Det eneste jeg kan tolke ut av det, er at Drillo ga etter for press og lot Bugge få èn mulighet til å motbevise han. Det gjorde han tydeligvis ikke.

Rune Jarstein fikk ansvaret mot Slovenia, og han slapp ikke helt unna denne gangen heller. Jeg er enig i at det ikke alltid skal kalles tabber når mål slippes inn, men heller «mindre gode prestasjoner». Mål kommer som oftest av «mindre gode prestasjoner» fra de som slipper dem inn. Men dette er tross alt på landslagsnivå. Da høynes også kravene. Målet mot Slovenia bør forhindres, men Jarstein har rett i to ting om situasjonen:

Det var vanskelig og han reddet skuddet.

Gjorde feil

Spørsmålet er om man kan kreve at det «reddes bedre». Selv om frisparket er hardt og kommer fort, så kommer det nesten rett på han.

Uansett om han ikke ser utgangen av skuddet. Det vil si at står han bom stille, så redder han skuddet. Han trenger ikke gjøre så mye. Overdrevet sagt ville nesten hvem som helst reddet, om de hadde blitt stilt opp i samme utgangsposisjon og stått der.

Men Jarstein stod ikke helt stille. Han beveget seg for langt til siden, ble «lav» og måtte nærmest strekke seg tilbake etter ballen. Dermed har han ingen sjanse til å holde ballen, eller få den unna til et ufarlig område. Svaret blir da at han kunne og burde reddet frisparket bedre.

Diskusjonen rundt keeper-plassen blir selvsagt stor når sånne ting skjer i kamp etter kamp. Den blir ekstra stor når Drillo selv vingler i uttaket. Og den tar av når Jarstein reagerer som han gjør i etterkant av kampen. Keeperspillet handler mye om tillit og mental styrke. Der har mye sviktet i løpet av ett landslagsopphold.

Lengre vei enn på lenge

For Bugges del virker veien tilbake mellom stengene lengre nå enn på lenge. Han fikk èn liten sjanse, og det var det. Nå er det opp til Bugge selv og respondere på det.

Fortsetter han å spille som han har gjort for MFK, blir han nok kalt inn til tjeneste igjen, men jeg har vanskelig for å tro at Drillo bruker ham i kamp. Dessverre.

Eikrem fikk hvile på tirsdag og er nok virkelig klar for å vise at også han hadde fortjent mer enn 90 minutter. Han får garantert spille mange landskamper i årene som kommer.

Alt i alt slår dette positivt ut for Molde FK. De får tilbake tre uthvilte spillere som er sultne på å bevise at de fortjente mer. Tre spillere som i en rettferdig fotballverden hadde fortjent mer, og som kommer til å være gode utover høsten. Heldigvis tilhører så gode og profesjonelle spillere Molde Fotballklubb.