Fem dager etter overgangsvinduet i Norge åpnet, er talen klar fra fotballekspertene. Norges beste lag er blitt enda bedre!

Rosenborg har både kjøpt mest og kvittet seg med flest spillere denne sommeren, henholdsvis fire og seks. Når spillere som Stefan Strandberg, Tomas Malec og Liam Henderson har pakket sekken og forlatt Lerkendal, har serielederen hentet inn Johan Lædre Bjørdal fra Aarhus, Yann-Erik de Lanlay fra Viking og Matthías Vilhjálmsson fra Start i stedet.

— Så langt er det ingen særlig tvil om hvem som har kommet sterkest ut. Rosenborg har kjøpt seg opp i en periode hvor det så ut som de skulle svekkes. De ser ut som en vinner nå, sier VGs Knut Espen Svegaarden. I tillegg til de tre, har RBK også hentet Magnus Stamnestrø fra Kristiansund.

— Ruster opp til Europa

Han tror kun Lædre Bjørdal vil gå rett inn på laget av de nye spillerne, men at Rosenborg har forbedret bredden i en tynn stall.

— Lædre Bjørdal vil ta plassen til Strandberg. De er ganske like som spillere, så det blir et rent bytte. De Lanlay kommer nok ikke til Trondheim for å bli innbytter, men Rosenborg har såpass mange gode kanter fra før. Men han vil nok få bra med kamper uansett, sier «Svea».

Og han får støtte fra CMore-ekspert Amund Skiri. Han mener RBK har vært overraskende aktive på det norske markedet.

— De hadde en såpass tynn stall at det nok var ventet at de ville hente inn spillere, men at de ville være så bevisste på å hente inn noen av de beste spillerne i Tippeligaen var overraskende. De har vist muskler i sommer. Nå ruster de opp for spill i Europa og forbereder seg til å spille på to fronter. De har brukt noen kroner vi ikke trodde de hadde, sier Skiri.

Mest overraskende signering

I tillegg til Rosenborg, fremhever han gamleklubben Aalesunds signeringer som veldig spennende.

— Det mest sjokkerende har vel skjedd her i byen, sier han. AaFK har forsterket med Bjørn Helge Riise og Magne Hoseth denne sommeren.

— Jeg syns Bjørn Helge er en veldig god spiller. Han har mye rutine, er en meget godt trent spiller som har noen år igjen. Og så er det en faktor utover selve spilleren - nemlig at familien Riise slutter fred med AaFK, sier Skiri.

Og han tror Riises comeback til AaFK kan bli sommerens signering.

— Det er i alle fall den mest overraskende signeringen, og den som betyr mest for laget som henter spilleren, sier CMore-eksperten.

Magne Hoseths effekt på Aalesund er han mer usikker på.

— Først og fremst så syns jeg ikke det var så overraskende. Han har familie i Molde og noen år igjen av karrieren. Men det blir spennende å se. Han hadde en meget skuffende vår. Har han noe igjen eller er han ferdig, spør Skiri.

— Må erstatte Nyland

Mens RBK og Aalesund får ros, vanker det refs på rivalen Molde. Den regjerende seriemesteren ligger 14 poeng bak Rosenborg etter at 17 kamper er spilt, men har kun fått tilbake Amidou Diop, som var på utlån til Mjøndalen i vårsesongen.

— Molde har en så god stall at de kanskje ikke trenger å gjøre noe, men de kunne kanskje trengt en signering for å sparke i gang noe. For nå virker det halvdødt. De har blitt årets klare skuffelse, sier Svegaarden.

Skiri tror at klubben venter med signeringene til klubbens nye trener er på plass.

Og mens forsterkningene har uteblitt, har landslagskeeperen Ørjan Håskjold Nyland forlatt klubben til fordel for tyske Ingolstadt. Og med en gang har antallet mål imot økt for Molde, ifølge VG-eksperten.

— De har blitt svekket mens Rosenborg har blitt forsterket. Men det kan hende de henter noen inn på keeperplassen. For noen år siden hadde de tre keepere (Espen Bugge Pettersen, Ole Söderberg og Nyland, journ.anm.) som holdt bra nivå. Nå har de Ethan Horvath, som ikke har imponert meg veldig. Og skal du komme deg ut i Europa, trenger du en matchvinner i mål, påpeker «Svea».