ULLEVAAL (Aftenposten): Med fjorårets medaljesprekk friskt i minne gyver VIF løs på høstsesongen med nytt mot. Et bedre lag med flere matchvinnere, samt lærdommen fra i fjor, tilsier medalje til Oslo øst, mener «I».

— Jeg er ikke så sikker på om vi er gode nok til å ta gull i år, selv om det teoretisk kan skje. Det er en drøm vi har, men jeg tror heller vi skal ha fokus på å være med i medaljekampen helt inn. I fjor sprakk vi i august. I år er vi bedre rustet og mer stabile, og vi er sterke nok til å takle medaljepresset, sier VIF-treneren til Aftenposten.

Daniel Fredheim Holm er skadet og må fortsatt belage seg på en liten kamppause. Foto: Anette Karlsen

Mandag kveld venter erkerival Lillestrøm for Rekdal og kompani. En motstander Vålerenga ikke har slått på hjemmebane i serien siden 2010. Det svir for de blå fra Oslo øst. Spillerne og fansen elsker oppgjøret og rammen rundt, men sjefen selv trekker bare på skuldrene. For ham er dette bare nok en brikke i puslespillet som fullføres i november.

Poengpress på Ullevaal

Og for å holde konkurrentene unna, og samtidig kanskje kappe innpå forspranget til lagene foran, må Lillestrøm slås.

— Vi har et poengpress på oss på hjemmebane. Der har vi gitt vekk for mange poeng til nå i år. Skal vi holde følge i toppen, må vi vinne hjemmekampene våre. Vi kan ikke basere oss på å vinne alle bortekampene. Derfor blir kampen mot Lillestrøm viktig. Fordi det står om tre poeng.

— Disse kampene lever sitt eget liv, men for meg handler det om tre poeng og ikke noe mer. Jeg sitter med en følelse av at disse kampene betyr mye mer for Lillestrøm enn for Vålerenga. Vi føler på dette hver helg. Alle lag vil slå Vålerenga, det betyr noe ekstra å slå oss. Mens for Lillestrøm er det kanskje bare disse to kampene i året som betyr noe ekstra. Da vet vi at de «går på speed», ment som noe positivt. Både på banen, på tribunen og på benken. Det lever vi greit med, sier VIF-treneren og flirer.

Vålerenga tok 27 poeng på de 15 første kampene. På bortebane er Oslo-laget ubeseiret — som eneste lag i eliteserien. Blir høstens poengfangst tilsvarende, eller bedre, tror Rekdal det holder til medalje. Kanskje sølv. Eller mer.

Gullhåpet ligger i RBK-kollaps

— Håpet er jo at Rosenborg ikke skal få et for stort forsprang. Da finnes det en mulighet for at vi kan snyte dem for gullet. Hvis gullkampen lever utover høsten, kan dette bli veldig artig. Men da tror jeg Rosenborg må gå på noen sjokktap. Og så må vi minst ha uavgjort når vi møter dem på Lerkendal om tre uker. Jeg har vanskelig for å tro at de kollapser helt. De har et forsprang, og jeg tror vi er for sårbare til å ta dem, sier Rekdal.

I fjor sommer, etter å ha slått Strømsgodset 2–0 på Marienlyst, begynte man å snakke om medalje på Valle. Resultatet av det var en slags kollaps. Laget klarte ikke å leve opp til forventningene. Så er spørsmålet om årets VIF-utgave har skuldrer til å bære det samme medaljepresset?

— Jeg tror vi har tatt lærdom av fjoråret. Flere spillere har fått mer erfaring, vi takler å ha folk ute med skade, vi kan slå gode lag, vi kan slå tilbake selv om vi får mål imot, der raknet vi ofte i fjor, dessuten er vi steike gode på bortebane. Vi har ett tap på bortebane i år. Det kom mot Gjøvik/Lyn i cupen, sier Rekdal og rister på hodet.

Før han fortsetter:

— Vi har flere matchvinnere i troppen i år, og vi er mer robuste som lag. Når det er sagt, så kikker jeg mer bakover på tabellen enn oppover. Vi må holde lag som Viking, Strømsgodset, Molde og Odd unna. Kanskje klarer vi å gå forbi Stabæk. Det er vel kanskje mer realistisk enn å ta igjen Rosenborg, sier Rekdal.

Gleder seg til møtet med erkerivalen

Der Rekdal ikke bryr seg spesielt om det er Lillestrøm eller andre lag som står på motsatt banehalvdel, gleder kaptein Christian Grindheim seg til mandagens oppgjør.

Christian Grindheim var med sist Vålerenga ble seriemester i 2005. Foto: Anette Karlsen

— Jeg er en gammel mann jeg, vet du. Da setter man pris på slike lokaloppgjør, sier 32-åringen. - Hva tror du medaljesnakket gjør med dere? I fjor sprakk dere da man begynte å snakke om medalje.

— Jeg håper og tror vi ikke går på samme feil som i fjor. Da ble vi ofte veldig stresset. Det gir ekstra motivasjon å være med i toppen. Det er mye gøyere å være der enn å ligge midt på tabellen og bare kunne ødelegge for andre lag enn å vinne noe selv.

Hans midtbanekompanjong Herman Stengel er enig.

— Vi er sterke nok til å takle dette. Det er dette vi trener for, det er dette vi løper for på vinteren for. Nå er vi her, og vi skal ta bedre vare på det enn i fjor. Vi er litt annerledes som lag i år enn i fjor. Vi mistet Kjartansson, men vi scorer fortsatt mye mål. Og så er vi blitt mer kompakte defensivt. Vi er nok et bedre lag i år, sier 19-åringen.