Salget av Yann-Erik de Lanlay fra Viking til Rosenborg tok mange på senga fredag kveld, og reaksjonene har vært mange og sterke.

Tidligere Viking-keeper Erik Thorstvedt har full forståelse for at supporterne reagerer.

— Etter flere år med middels resultater, snuser Viking endelig på en medalje igjen. Endelig er det håp, men nå blir barnet fratatt softisen. Da kommer det sterke reaksjoner. Og det blir nok litt ekstra når det er en lokal gutt som drar. Det blir litt «Også du, min sønn Brutus». Men jeg forstår det, sier TV2-eksperten fra Stavanger.

— Litt drøyt

Han er ikke veldig overrasket over salget av de Lanlay med tanke på den økonomiske situasjonen Viking befinner seg i.

Yann-Erik de Lanlay er klar for Rosenborg. Her takler han RBKs Mikael Dorsin under en eliteseriekamp i 2013. Foto: NTB SCANPIX

— Der er det rød sone og full pakke nå. Det blir som med Hellas. Det er nå du skal kjøpe deg leilighet der. Ta de når de ligger nede, og det er det ikke noe galt med. Og det er til hjelp for Viking også. De må gjøre noe for å bedre økonomien. Det handler om å overleve, sier Thorstvedt, men legger til at det nok svir litt ekstra å måtte selge en av sine egne.

Fredag la Viking ut en pressemelding på sin hjemmeside, der de Lanlay ga sin begrunnelse for å dra til Rosenborg. Kantspilleren startet forklaringen med «Jeg er Viking-gutt. Viking er klubben i mitt hjerte».

Det tror Thorstvedt kan oppfattes litt provoserende.

— Det er jo litt drøyt, og det kan sikkert være provoserende. Også for Rosenborg-supporterne. De tenker kanskje at han burde være litt RBK-gutt nå.

« Hovedfiende »

- Hvor spesielt er det at Viking-fansen reagerer såpass kraftig?

— Det har jo ikke skjedd så ofte at en spiller har gått fra Viking til RBK. Jeg så på en del blogger i går at «Rosenborg er hovedfienden». Det er kanskje litt rart, men de har jo mistet litt rivaliseringen til Bryne nå. Men det var et skikkelig rivaleri tidligere. Jeg husker jo at Nils Ove Hellvik gikk fra Bryne til Viking og fikk 12 måneders karantene da han var landslagsspiller! Men nå er det borte, og rivaleriet med Sandnes Ulf ble aldri det helt store. Nå sammenligner nok Viking-fansen seg mer med lag som Brann og Rosenborg, tror Thorstvedt.

Nå blir han en vinner

Selve overgangen tror Thorstvedt vil bli vellykket, både for Rosenborg og de Lanlay.

— Det er en kjempefordel for han å komme til et lag med en trener han kjenner godt og som vet hvordan han skal brukes. Kåre Ingebrigsten vet hva han skal få ut av Yann-Erik, sier Thorstvedt.

Og han tror veien til Europa er kortere fra Trondheim.

— Han vil jo ut i Europa, og han ser vel at sjansen er større hvis han spiller for et bedre lag. Men nå selger og mister Viking spillere til Europa uansett, men det er også noen som har blitt værende der, sier den tidligere landslagskeeperen. Men det er en annen grunn til at Rosenborg er et godt valg; Et potensielt seriegull.

— De har noe ordentlig på gang igjen i Rosenborg, og det kan bli veldig bra for Yann-Erik. Nå blir han sannynligvis seriemester, og det betyr litt det og. Å kjenne at man står igjen som en vinner. Viking har historien, men det begynner å bli en stund siden de vant noe, sier Thorstvedt.