Det er flere grunner til at det norske damelandslaget har feiret så mange triumfer, men den viktigste er at vi har hatt de beste keeperne. I fotball treffer ballen innenfor stengene kanskje ti ganger i løpet av en kamp – i håndball ca. 60. Da trenger man ikke å være i slekt med Niels Henrik Abel for å skjønne at det blir stor forskjell på resultatet om en målvakt tar 40 prosent eller om han tar 25. Forrige sesong tok ØIF-keeper Svenn Erik Medhus ca. 40 prosent. Hans kollega i Bodø Joachim Christensen tok omtrent like mye. Hvilke lag ble nummer en og to i serien? Arendal og Bodø. Hvilke lag møttes i cupfinalen? Arendal og Bodø.

Arendal har også en av liganes beste trenere i Marinko Kurtovic. I en klubb som hadde hatt et uforløst potensial i flere år, trengte han ett år på å få det ut. Han har gjort noen lure trekk før denne sesongen også, etter at storscorer og forsvarssjef André Jørgensen la opp. Den kroatiske backen Robert Markotic kan gi mange et ubehagelig møte. Og Eirik Køpp er et av Norges største talenter.

Drammen skaper blest

Mest i vinden før seriestart er likevel Drammen. Det takket være signeringene til sportssjef Frode Scheie. Gamle helter som Frank Løke og Kristian Kjelling blir igjen å se på norske gulv – sistnevnte riktignok ikke før etter nyttår. Men Løke rapporteres å være det samme unikumet som vi husker ham fra landslaget i gamle dager. Den eneste forskjellen er at han veier ti kilo mindre. Strekfantomet er blitt bitt av løpsbasillen og gjennomførte i helgen en halvmaraton på 1,20. I tillegg har Buskerud-folket hentet landslagsspiller Johannes Hippe og tidligere landslagsspiller Christian Spanne, samt syv andre som gjør forventningene store.

PR-effekten med Løke og Kjelling har vært enorm. DHK har nå faktisk flere sponsorer enn Strømsgodset! Den eneste forskjellen er at Godsets hovedsponsor betaler like mye som DHKs 80 sponsorer tilsammen.

Hvorfor plasser vi ikke så DHK på topp? Fordi laget ikke har like god keeper som Arendal og Bodø. Mathias Kolstad Holm kan være fantastisk, men han er det ikke hele tiden. Og forsvaret er rufsete. Hvor rufsete får vi se når serien starter med en antatt toppoppgjør onsdag kveld: DHK-Elverum.

Økonomien en begrensning

Det begynner å bli en stund siden Sandefjord hevdet seg godt mot verdens beste lag. Det er utopi for norske herrelag nå. Til det er økonomien for dårlig. Ja, den er stort sett elendig. Elverum gikk på et brakunderskudd i fjor og må starte sesongen med to minuspoeng. Enda verre er det for nyopprykkede Viking, som må starte med fire minus.

Da sier vel Johan Kaggestad at det er gratis å trene. Det er riktig, men hvis du må være på jobben for å skaffe penger til taco og barneklær, blir det mindre tid til trening og restitusjon. En profesjonalisering av håndballen er nødvendig for å komme nærmere enn en autograf fra de beste.

Lett å si, verre å få til.

Vårt tips

1. ØIF Arendal

2. Bodø

3. Drammen

4 Elverum

5. Haslum

6. Halden

7. Runar

8. Fyllingen

9. Kolstad

10. Bækkelaget

11. Stord

12. Viking