Celso Borges var mannen alle ville prate med etter 4-2-seieren mot Brann.

Costaricaneren scoret tre mål (to volleyskudd på cornere, og et frispark rett i mål) og hadde en målgivende pasning for FFK, og i spann med 18-åringen Etzaz Hussain og Tarik Elyounoussi ble det festfotball på Fredrikstad Stadion.

— Det var en morsom kamp, men jeg liker ikke å snakke om egne prestasjoner. Om laget som en helhet kan jeg si at vi spilte god fotball, og at vi skapte mange sjanser. Det er vinnervilje her nå. At jeg kom på scoringslisten er selvfølgelig også moro, sier Borges til Aftenposten.no.

Før kampstart fortalte FFKs sportslige leder Joachim Jonsson at det ikke har vært en eneste forespørsel om Borges denne sommeren. Etter oppvisningen mot Brann vil costaricanerens aksjer stige, men selv tar 23-åringen overgangsmaset med knusende ro.

(Artikkelen fortsetter)

Celso Borges (t.h) var den store FFK-helten mot Brann. (Foto: Scanpix)

Hvilke steg?

— Skjer det noe i august så er det perfekt. Blir jeg her ut sesongen er jeg også veldig fornøyd. Jeg ga Fredrikstad beskjed i vinter, og de vet at jeg ikke blir her mer enn ut sesongen. Men jeg vil selvsagt gi alt for klubben mens jeg er her, sier Borges.

Før sesongstart var både Rosenborg og Vålerenga på banen. I sommer har det vært dørgende stille. Skulle Borges forsvinne i august forutsettes det en pris som gjør at FFK kan kjøpe både en ny midtbanespiller og en ny angriper. Men er det aktuelt for Borges å gå til en annen norsk klubb i utgangspunktet?

— Ja, det er interessant. Jeg går til den klubben som gir meg best forutsetninger til å vokse som spiller og som menneske. Det kan være i Norge og det kan være i utlandet. Men spørsmålet er hvilke steg man bør ta for å bli etablert på et høyst mulig nivå. Det er der utfordringen ligger, sier Borges.

Omskolert

Han ble hentet til Fredrikstad som defensiv midtbanespiller med evne til å komme i målprotokollen med jevne mellomrom. Etter nedrykket til Adeccoligaen ble Borges spiss, og i årets sesong har den hengende spissrollen gitt ham fem scoringer.

Men han var også en måned i Gold Cup med landslaget, og der spiller han defensivt anker i en 4-3-3-formasjon. På et lag som spiller en helt annerledes fotball, med et betydelig lavere tempo enn i Eliteserien.

- Kan du ha tapt noe på at du brukes i to så ulike roller, eller er det en fordel med tanke på å finne en ny klubb?

— Det kan gå begge veier. En klubb som søker en rendyrket rollespiller vil kanskje se en annen vei. En klubb som trenger en mer allsidig spiller vil muligens se det som et pluss.

- Men i hvilken posisjon ville du helst spilt, hvis du skulle rendyrkes?

— Det vil jeg helst ikke si noe om. Jeg har jo min mening, men den holder jeg for meg selv, sier Borges.

Annen fotballfilosofi

FFK-trener Tom Freddy Aune vet godt at FFK bruker juvelen sin i en rolle som egentlig ikke er hans mest kjente.

— Det er et dilemma. Han scorer jo mål der fremme, og han er en tilrettelegger. Til nå har vi hatt mest nytte av hans kvaliteter som hengende spiss. Han viser jo det i dag også, sier Aune.

Statistikksenter Eliteserien:

Han hevder Borges ble så preget av midtbanerollen han hadde i Gold Cup at det tok tid å få ham opp på norsk nivå igjen.

— På den tiden de har hatt to angrep i Costa Rica så har to norske lag hatt ti angrep hver. Det er et helt annet tempo, og en helt annen måte å spille på. Derfor blir det omstilling for Celso. Men han har tatt tak i seg selv, og nå er han der han skal være. Så får vi se hvor lenge vi får beholde ham, sier Aune.