Når Brann møter et lag som Sarpsborg som slapp inn fem mål mot bergenserne, gjør det ikke så mye at tre går inn feil vei. Men fire baklengs mot Tromsø, tre mot Viking og fire i går mot Fredrikstad gir et snitt på tre og et halvt mål feil vei på de siste fire bortekampene. Det er en tendens som ikke er bra for et Brann-lag som kun har Sarpsborg med sine 22 baklengs bak seg på antall innslupne mål borte.

Etter en vårsesong der Brann snudde dystre forhåndstips til å bli et lag som tok ferie blant tetlagene, var gårsdagens kamp en første utfordring om Brann har potensial til å kjempe om medaljer utover høsten. Den testen besto ikke Brann. Rune Skarsfjord oppsummerte voksent og korrekt at Fredrikstad var best, og vant fortjent.

Det er det ingen tvil om, men en kan dog undres over at Brann gjorde de samme feilene etter sidebytte som før. Blundere som kostet Brann poeng. For opphentingen etter at hjemmelaget tok en tidlig 2-0-ledelse var imponerende. Da Brann måtte angripe viste de at den delen av fotballspillet behersker de bedre enn de fleste. Men det er alltid en balanse mellom det å våge og det å være forsiktig. Den vippet feil vei for Brann som gjorde de samme feil før og etter pause.

Da var markeringene inne i eget felt fraværende, og spesielt en spiller som Zsolt Korcsmár slet. Han ble lurt av kampens ener Celso Borges gang etter gang. Ungareren som har vært tryggheten selv i forsvar tidligere, spilte et mareritt av en førsteomgang. Han ble avslørt igjen da han tapte duellen mot Borges som ga 3-2, en scoring som egentlig avgjorde kampen. Rune Skarsfjord lot Korcsmár få være på banen i 87 minutter. Jeg tror han angrer seg på at det ikke ble med 45. En spiller er selvfølgelig ikke ansvarlig for den defensive kollapsen Brann har opplevd borte de siste kampene. Det er et kollektivt ansvar. I går tror jeg Brann som utgangspunkt ville starte forsiktig, men da to grove feil førte til 2-0 etter ti minutters spill, hadde ikke Brann noe valg. Brann må luke bort enkle feil skal en hente poeng borte.

Den første kom da Celso Borges skrudde ballen i nærmeste hjørne etter et frispark. Et mål som burde vært unngått med en mur med enten flere spillere i, eller en som var riktigere satt opp. Resten av baklengsmålene handlet om tapte dueller og individuelle feil. Som igjen også kommer fordi balansen i Brann-laget ikke var som den skulle til tider. Både Bentley og Diego Guastavino jukser med å jobbe defensivt, noe som sikkert er en kalkulert risiko. Mot et lag som Sarpsborg ble en bare delvis straffet. Mot et mer solid Fredrikstad-lag vippet det feil vei.

Statistikksenter Eliteserien:

Rune Skarsfjord valgte å starte med Lars Grorud på bekostning av Christian Kalvenes. Sistnevnte har en solid vårsesong bak seg, samtidig som Lars Grorud har vokst med oppgavene. Og det at Lars Grorud er tiltenkt en jobb som Brann-stopper på sikt fremfor en veteran som Kalvenes, tror jeg var marginene som gjorde at Grorud fikk sjansen. Grorud sørget selv for at det så ut som et klokt valg med scoring og en solid kamp, men spørsmålet etter gårsdagens oppgjør er om hvilken duo som pr. i dag utgjør det mest effektive stopperparet.

Den problemstillingen tror jeg det er vrient å gi et konkret svar på pr. i dag. Jeg nøyer meg med å konstatere at Zsolt Korcsmár hadde en uhyre svak dag på jobben. Men han var ikke alene. Hassan El Fakiri slet også på sin side. Det henger delvis sammen med hans manglende tempo, og fraværet av defensiv hjelp.