OBERSTDORF: Karstein Johaug (23) har trent mellom 100 og 150 timer det siste året med storesøster Therese. Sondre Sundby (24) har blant annet lagt opp styrkeprogrammet og hjulpet storebror Martin med staketreningen.

Ber om foreldrevett:

— Disiplin er Thereses sterkeste side. Hun er veldig selvstendig i treningsarbeidet. Dessuten har jeg aldri opplevd at hun ikke kan gjennomføre ei økt, Therese har aldri stått av. I de 15 årene vi har trent sammen har jeg aldri hørt henne si at hun for eksempel har litt sår hals. Hun har aldri stått over ei økt, og når kroppen responderer blir det resultater, forteller lillebror Karstein Johaug.

— Martin har en enorm stå-på-vilje og stahet. Han er sinnssykt treningsintelligent, han kjenner kroppen ut og inn, han vet hva den tåler og ikke tåler. Han tørr å eksperimentere og hente impulser fra folk rundt ham. Mange skiløpere tenker det samme hvert år og holder seg til tradisjonell trening, men Martin går utenfor boblen. Han tenker på ting andre folk ikke har tenkt på, sier lillebror Sondre Sundby.

Begge de to store Tour-favorittene har i intervjuer skrytt av hjelpen fra sine søsken. Her forteller lillebrødrene selv om samarbeidet med verdens beste skiløpere.

Karstein Johaug (23):

Karstein Johaug (t.v.) er Therese Johaugs treningskamerat og rådgiver foran enkelte renn. De trener mye sammen. Foto: PRIVAT

— Vi har hatt et typisk søskenforhold. Therese er fire år eldre enn meg, som lillebror hengte jeg meg på og gjorde det hun gjorde. Therese fungerte som en mentor for meg. Jeg brukte mye av det hun gjorde i min egen treningshverdag, det har stor overføringsverdi for meg som også er aktiv skiløper. - Men etterhvert begynte du å pushe storesøster på trening?

— Jeg er ganske rask og vi har trent mye på starter i sprintheat. Jeg har prøvd å gi tips og råd til henne. Samtidig matcher vi hverandre på treninger. Therese går fra meg på "elghufs", mens jeg går fra henne på rulleski. Vi kan henge på hverandre og derfor har vi stor nytte av fellesøkter når vi for eksempel er hjemme i 14 dager.

- Hva tror du at Therese har lært mest fra deg?

— Kanskje det å se detaljer. Jeg er kanskje mer bevisst med tanke på det å legge opp løp. Senest i Davos før jul ringte Therese meg kvelden før rennet, hun lurte på hvordan løpet burde legges opp. Jeg har god hukommelse og vet hvordan hun har gått i Davos de fire-fem siste årene. Jeg sa at hun ikke måtte gå for hardt ut, det var første punkt. Og så rådet jeg henne til ikke å sveve over snøen, men heller bruke tid på hvert skyv. Jeg sa at hun burde gå med pulsklokke for å få mer kontroll i høyden. Therese kan gå ut fort og stivne, det skjedde året før.

- Hvor mange timer i året trener dere sammen?

— Et røft anslag er 100 til 150 timer. Det blir blant annet hele påsken og sommeren. Da trener vi gjerne fire-fem timer sammen hver dag. Therese trener mye, men hun går ikke ut i mediene og forteller antall timer. Hun har aldri sagt hvor mye hun har trent, jeg tror det er viktig for ikke å bli for fokusert på det.

Sondre Sundby (24):

— Jeg er utdannet personlig trener, og vi har samarbeidet i de siste årene. De to første årene Martin vant Tour de Ski, jobbet vi mye med eksplosivitet og hurtighet. Jeg laget et styrkeopplegg og opplegg for rulleski og ski, som han skulle følge for å bli hurtigere. Vi var mye sammen på styrkerommet og ute på rulleski. Det var hovedoppgavene de to sesongene han vant Tour de Ski (2014 og 2015). Foran årets sesong er det blitt mye mer mølletrening. Vi har jobbet mye med stakingen. Jeg har kommet med ideer, jeg har filmet, vi har jobbet mye sammen.

- Hva er det som imponerer deg mest med storebror?

Sondre Sundby (t.v.) og Martin Johnsrud Sundby. Foto: METTE BUGGE

— Det skal i hvert fall ikke stå på treningen! Det er 100 prosent hele tiden. Jeg er imponert over måten han holder oppe motivasjonen, over kvaliteten, at det alltid er et formål med en treningsøkt. Jeg tror det er vanskelig å holde fokus og tenke kvalitet fremfor kvantitet på hver eneste økt, men han klarer det. Og det fokuset er imponerende. Han snakker også med andre som er best i sine ting. Han er nysgjerrig og er åpen for hjelp utenfra. Blant annet hentet han meg. Jeg fikk lov til å ta over og styre styrketreningen og hurtighetstreningen. Han lot meg få gjøre det, fungerte det ikke så fungerte det ikke, men han var villig til å teste ut nye ting. - Hvor langt unna er Martin å være den perfekte skiløper?

— Det begynner å bli bra nå. Det med hurtighet er jo litt medfødt. Det er for eksempel litt å hente i klassisk sprint. Man blir aldri perfekt. Det er også viktig. Da må man forbedre seg, og det trigger Martin.

- Hva er det neste grepet for å forbedre seg ytterligere?

— Vi har allerede diskutert at han må tåle sprinter enda bedre enn det han gjør nå. Det å gå ett heat, så en kort pause, deretter et nytt heat, det koster krefter og det må han venne seg til.

Hør årets første episode av Aftenpodden Sport her nå: