BISCHOFSHOFEN: Hopptrener og snart nybakt pappa Alexander Stöckl mener at for ivrige foreldre kan ødelegge for barna sine i idretten.

  • Se faktaboksen i saken: 14 regler for foreldrevett

Stöckl blir pappa selv i mars. Han har arbeidet med barn og unge i alle aldre, og har nå hopplandslaget i Norge på femte året.

I langrennsmiljøet får stjerner som Johaug og Johnsrud Sundby hjelp av lillebrødrene sine:

Både i hjemlandet Østerrike, men også i Norge, har han møtt foreldre som han mener tar for mye plass på vegne av sine håpefulle.

— Det verste jeg hører er foreldre som kommer og sier: «Vi har trent». Da tenker jeg i mitt stille sinn at de – unnskyld uttrykket – ikke har trent en dritt, sier Stöckl.

Problemet, slik treneren ser det, er dette:

Alexander Stöckl og samboer Ina Bergmann skal selv bli foreldre i slutten av mars. De er bevisst på at de ikke skal bli overivrige dersom barnet ønsker å drive med idrett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

— Jeg har opplevd flere foreldre som er mer motivert enn utøveren. Det nytter ikke. Fedre, som regel er det dem, kan ikke tre motivasjon ned over hodene på sine barn. Det vil ofte føre til det motsatte – ungene slutter med idrett.

  • Se faktaboksen i saken: 14 regler for foreldrevett

- Men foreldre vil vel alltid sine barns beste?

— Ja, alle ønsker at barna skal lykkes med det de gjør, men ikke alle vet hvordan de skal få det til. Det er en oppgave jeg tror at vi innen vårt system kan formidle videre nedover. Hva tror vi er beste mulighet til å støtte barn med tanke på at de skal ha glede av idretten? Det finnes også trenere som er veldig ivrige, men jeg er overbevist om én ting: Du klarer ikke å dele motivasjon. Du kan si hva du ønsker, at utøveren trenger det og det, men motivasjonen må komme innenfra dem selv. De som ønsker å satse på idretten, må ha den indre flammen.

Har gått hele veien

42-åringen har lang erfaring som trener. Han begynte med 6-10-åringer, gikk deretter over til neste aldersgruppe, før han på skiskolen i Stams hadde tenåringer i alderen 15- til 19 år. I den perioden var han også trener for juniorlandslaget i Østerrike.

Landslagstreneren synes det er flott at foreldre engasjerer seg både som trenere og frivillige. Idretten er avhengig av det.

— Ja, ikke minst i starten på de unges idrettsliv. De trenger foreldre som hjelper til, sier Stöckl, som blant annet tenker på skihopping og andre idretter der det mye utstyr som skal fraktes hit og dit.

— Samtidig behøver ikke de unge å få mer hjelp enn det de har behov for, sier østerrikeren.

Han synes ikke det er stas når foreldre syr puter oppunder armene på barna sine. Det gjør dem bare uselvstendige, mener han.

- Det er nødvendig å tenke gjennom følgende: Er det barna som realiserer drømmene sine, eller er det jeg som realiserer mine drømmer?

Forfang får mye skryt

Johann André Forfang skryter av foreldrene sine. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hoppukedeltager Johann Forfang har fått mye oppfølging hjemmefra, og mye skryt fordi pappa Hugo har latt ham finne ut av ting og ikke minst tenke selv.— Pappa har alltid oppdratt meg til å være en selvstendig utøver slik at jeg kan forstå hvorfor jeg hopper kort og hvorfor jeg hopper langt. Og skjønne sammenhengen med hvordan jeg kjører tilløpet og hva slags svar jeg da får på hoppkanten, sier han.

Tromsø-hopperen ble skolert fra han var liten.

— Jeg har opplevd utøvere som blir instruert for mye av sine fedre. Jeg synes det er viktig at unge selv får reflektere over ting, mener han.

21-åringen har opplevd overivrige foreldre som nesten overtar for ungene.

— Det er litt forskjellig fra idrett til idrett. I en teknisk sport som skihopping er det lurt at utøverne får tenke selv.

Må finne balansegang

-Foreldres engasjement er tosidig. Det er i utgangspunktet bra å være støttespillere for barna sine. Problemet starter når foreldrene begynner å få veldig ambisjoner på sine ungers vegne. Det merker de veldig fort, sier Lars Tore Ronglan, førsteamanuensis og prorektor ved Norges idrettshøgskole.

Han tror barna da fort kan merke forventningspress, som ikke er positivt.

— Ungene kan i verste fall miste idrettsgleden og lysten til å fortsette. Det er viktig å finne en god balansegang, fordi motivasjon må komme fra indre driv, sier Ronglan.

Som pappa, tidligere utøver i håndball og trener, har han også opplevd foreldre som er langt i overkant engasjerte. Det er ikke alltid så hyggelig å observere.

Tirsdag kl. 17.00: Kvalifisering til fjerde renn i Hoppuka. NRK 1

Aftenpodden Sport: - Svenskene får starte med å se på seg selv