De norske løperne dominerer denne utgaven av Tour de Ski totalt. Bonussekunder har bidratt til å gjøre avstandene i sammendraget enorm.

Under lørdagens tremil for herrene var det hele fire innlagte spurter, der førstemann fikk 15 bonussekunder. Også ved målgang ble det delt ut bonussekunder til de beste løperne. Martin Johnsrud Sundby plukket med seg 70 av 75 mulige bonussekunder bare fra lørdagens renn, og han fikk også 15 bonussekunder for seieren i søndagens jaktstart.

Ordningen har ført til krass kritikk fra utøvere og eksperter, som mener bonussekundene ødelegger spenningen i Tour de Ski.

— FIS kan skylde seg selv

— Det internasjonale skiforbundet (FIS) har et uttalt mål om at spenningen skal leve så lenge som mulig (...). Slik blir det ikke i år. Og FIS-herrene kan ikke skylde på noen andre enn seg selv, skriver Expressens langrennsreporter Tomas Pettersson i en kommentar.

— Det er bare å gratulere Det internasjonale skiforbundet med en fiasko, skriver han videre.

Etter lørdagens fellesstart var den svenske langrennsprofilen Ida Ingemarsdotter frustrert over bonussekundene. I kvinneklassen var det lagt inn to spurter.

— De dreper ikke bare Touren, det kjennes som at de dreper hele idretten, sa hun til Aftonbladet.

Hun fikk støtte fra en rekke svenske langrennsløpere, men det er ikke bare i den svenske langrennsleiren at det ristes på hodet over Tour de Ski-reglene.

— Oppskriften på å drepe Tour de Ski. Bonussekundene er noe dritt. Det er dumt, skrev den franske løperen Maurice Manificat på Twitter.

— Man kan vinne Tour de ski bare takket være bonussekunder. For spenningen er det ikke optimalt, sa Dario Cologna til Expressen.

Sundby: — Mindre spennende

Også Sundby innrømmer at reglene burde vært annerledes.

— Det blie en mindre spennende tour, og det må man se på. Å justere bonussystemet kan være en bra idé. Når jeg går ut med et minutt og 20 sekunders forsprang og får 15 sekunder i bonus for å være først i mål, da er det litt ulogisk, sier Sundby.

Renndirektør i FIS Pierre Mignerey varsler at det kan bli endringer.

— Vi kommer til å gå gjennom dette etter sesongen. Det blir spesielt nå som Sundby og Therese Johaug går som de gjør. Det ble for eksempel veldig mye bonussekunder til dem lørdag. Men samtidig kan bonussekunder hjelpe løpere å komme opp i sammendraget om andre har en dårlig dag. Det er en vanskelig situasjon, men vi skal helt klart diskutere det, sier han til Expressen.

Mandag er det hviledag i Tour de Ski, før konkurransen fortsetter med sprint i Oberstdorf tirsdag.

Aftenpodden Sport julespesial: Dette er årets bajas og årets ufyselige utøver