BUDAPEST (aftenposten.no): — Det er «same procedure every year». Dette er idrettens Grevinnen og hovmesteren. Det er blitt en juletradisjon. Håndballjentene har fått et vanvittig grep på nasjonen, sier Harald Bredeli til aftenposten.no.

Vi treffer ham i resepsjonen på spahotell i Budapest som det norske laget bor på. Spillerne har akkurat ankommet byen, og et 15-minutters pressesirkus er akkurat unnagjort.

Bredeli er på plass. Som vanlig. Og som vanlig samler sendingene rundt en million nordmenn foran tv-skjermen. Det er like fast på adventsprogrammet som sketsjen NRK sender hvert år på kvelden lille julaften.

- Hvordan trives du i rollen som hovmesteren?

— Hehe, veldig godt! Så lenge jeg slipper å drikke like mye, og det ikke er et skinn der som jeg kan snuble i. Jeg har jo skaffet meg en jobb som formidler, og dette juleeventyret er et privilegium.

Stort sett bare vås

Sammen med Bent Svele danner han en kommentatorduo som både er elsket og ikke fult så elsket blant tv-seerne.

Bredeli er klar over at mye av det han sier underveis i kampene ikke akkurat ville gjort seg som prosa mellom to permer, men så er heller ikke det målet.

— Jeg har snakket en del med kollega Øyvind Alsaker om dette. Han har sagt at det som kjennetegner kommentering av store øyeblikk er at det er stort sett bare vås. Det er øyeblikket der og da, tar du det ord for ord og setter det ned på papiret og leser etterpå, virker det dumt.

Han sier at han i 98,6 prosent av tiden sitter med rumpeballene godt plassert i stolen. Da er det referering av kampen, fakta ogsatistikker som kommer ut av munnen, men så er det de avgjørende situasjonene hvor det begynner å gå vilt for seg inne i kommentatorboksen.

- Det som kjennetegner kommentering av store øyeblikk er at det er stort sett bare vås. Det er øyeblikket der og da, tar du det ord for ord og setter det ned på papiret og leser etterpå, virker det dumt, har Øyvind Alsaker sagt til Harald Bredeli. Foto: NTB Scanpix

— Det er noen øyeblikk som får deg opp av stolen, opp på bordet og dansende rundt. Gjerne til irritasjon for alle rundt. Da går det i taket. Da er jeg bevisstløs, bevisstløs i gjerningsøyeblikket. - Hva er det dummeste du har sagt på TV?

— Det er vel flere ting, vel. Noe av det dummeste er vel at jeg bannet på luften. Det er det dummeste jeg har gjort. Og så hadde jeg en matkommentar som det var lett å tolke feil, og som ikke var så smart.

Aldri stått over en middag

Førstnevnte var et følelsesladet utbrudd under EM-kampen for menn mellom Island og Norge i 2012. Norge tapte med to, etter at Bredeli, og mange andre, mente at Norge ble snytt for et klart straffe like før slutt. Mål der ville gitt utligning. I stedet gikk islendingene opp og scoret ett til.

Bredeli la seg fullstendig flat etter utbruddet.

Under fjorårets VM for kvinner fikk han refs etter at han sa at Serbias Dragana Cvijic ikke hadde «stått over en middag siden hun ble født for 23 år siden».

Bredeli beklaget, men følte kommentaren ble mistolket, og sa at den aldri var ment som harselering med vekt eller utseende.

Må klype seg i armen

Han synes fortsatt det er like morsomt, og synes fortsatt at håndball er en fantastisk idrett. Spillere kommer, spillere går. Den ene generasjonen følger den andre.

Hver gang kommer spørsmålene om de nye er klare til å fylle skoene til de gamle. Foreløpig har de klart det. Graviditeter, skader og landslagspauser gjorde at spørsmålene var ekstra mange denne gangen.

— Nå har flere av de som har spilt biroller fått hovedroller. Når de da gjør som i åpningskampen mot Romania (Norge vant 27-19), da må du klype deg i armen og spørre om det virkelig er sant.

På rekordjakt

Innad i TV 2 har Harald Bredeli et imponerende hat trick av rekorder. Han har det mest sette programmet både på hovedkanalen, Zebra og Sportskanalen.

— Mye vil ha mer, så nå må jeg få meg et program på TV 2 Bliss, sier han og ser ned på magen med et lurt glimt i øyet.

— Jeg får rote meg inn blant de modellene og bloggerne. De er på tide med en bart blant bloggerne, ler Bredeli.

Han synes rekordene er stas, men innser at det er håndballjentene som har gitt ham to av dem. Rekorden både på hovedkanalen og Zebra stammer fra VM i Brasil.

På det meste var over to millioner innom sendingen, som hadde 1,6 millioner i snitt.

Kanskje kan han snuse på de tallene igjen allerede mot Spania søndag kveld?