Norge – Sverige 29-25

BUDAPEST (adressa.no/aftenposten.no): — Altså, jeg er så glad for de ryktene jeg hørte Sverige gikk ut med før denne kampen. Så tent har jeg aldri før vært foran en kamp. De fyrte hver eneste lille gnist i meg med småkommentarer. Så takk for det, Sverige!

- Du tenker på sykdomssnakket?

— Ja, det er ikke bare det. De har tatt den seieren her på forskudd, virket det som. Og vi er et lag som er mye bedre enn alle tror, og som har dømt oss på forhånd. Da er det selvfølgelig en fantastisk følelse å slå tilbake, sier Norges forsvarsdronning.

— Svenskene virket nervøse

Ida Alstad var like heltent i pressesonen etter semifinaleseieren over lillesøster Sverige som i selve kampen.

I dagene før fredagens skandinaviske EM-semifinale sa flere svenske spillere at de håpet hele det norske laget ville bli slått ut av sykdom.

— Det er en fordel for oss, sa Isabelle Gulldén før kampen.

Og det ga altså norsk tenning.

— Vi snakket om det før kampen, og fyrte hverandre opp, sier Heidi Løke.

— Svenskene hadde kanskje behov for å fyre opp seg selv. Under oppvarmingen merket jeg at det var nokså stille på deres halvdel, og de virket litt nervøse. Det var en deilig følelsen, forteller Nora Mørk.

EMs beste forsvarskamp

De norske jentene gikk ut med full guffe fra start, og tok ledelsen 9-3 tidlig. Selv om svenskene snek seg innpå maktet de aldri å overta initiativet i kampen, og ti minutter ut i den andre omgangen sa Norge takk og adjø. Til slutt sto det 29-25 på måltavlen.

— Vi snakket før kampen om at vi måtte spille vårt beste forsvar i dette mesterskapet. Og i og med at vi ikke er så høye, og har så stort skyts, var vi enige om at det var viktig å forsøke å ha mer fart, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.

— I dag vant forsvar og fart og over høyde og skuddstyrke, konkluderer han.

- Synes du at du fikk det beste forsvarsspillet så langt i EM?

— Jaja, det fikk vi. Om du ser kampen under ett.

Og det kan han ifølge Alstad takke det høye tenningsnivået for.

— Jeg har aldri vært på et lag som kjemper så hardt sammen. Det vinner vi på, sier hun.

Nå er hun selvfølgelig ikke redd for å snakke om at målet er EM-gull.

— Vi drømmer ikke lenger om gull, nå GÅR vi for gull. De siste kreftene som er igjen skal fader meg ofres i denne finalen. Jeg er ikke sliten ennå. Det får jeg heller kjenne på i de to dagene det er juleferie, sier hun.

Norge – Sverige 29-25 (13-11)

Lázló Papp Arena

3000 tilskuere

Norge: Silje Solberg, Emily Stang Sando – Emilie Hegh Arntzen, Veronica E. Kristiansen 3, Ida Alstad 2, Heidi Løke 6, Karoline Dyhre Breivang, Nora Mørk 5, Stine Bredal Oftedal 3, Ida Bjørndalen Karlsson, Linn-Kristin Riegelhuth Koren 4, Maja Jakobsen, Pernille Wibe, Betina Riegelhuth 1, Camilla Herrem 3, Sanna Solberg 2. Toppscorer Sverige: Isabelle Gulldén 9. Dommere: Mrvica/Jurinovic, Kroatia.

Utvisninger: Norge 1 x 2 min., Sverige 1 x 2 min.