BUDAPEST (Aftenposten): I gamle dager vant ikke Norge noen ting. Nå vinner de norske jentene det meste. På 16 år har Marit Breivik og Thorir Hergeirsson utlignet forspranget Sovjet/Russland hadde skaffet seg fra 1982. – Det høres fint ut, det – men jeg er ikke så opptatt av statistikk, sier Nora Mørk da vi forelegger henne tallene.

Hun er mer fokusert på finalen mot Spania enn å telle gull.

Norge tok sitt første mesterskapsgull da det ble seier i EM 1998. Året etter kom det første VM-gullet i en uforglemmelig finale i Håkons Hall på Lillehammer. Og da det ble gull i OL i Beijing i 2008, hadde Marit Brevik tatt en trippel bare Danmark har kopiert.

Så kan man innvende at Sør-Korea ikke har hatt muligheten til samme trippel. Asiatene har ellers vunnet både VM og OL.

Ute i tre år

Knapt noen stråler mer enn Nora Mørk i den norske troppen. Ikke så rart når man tenker på hva hun har gått glipp av i karrièren. Hun var supertalentet som nesten kunne hatt adresse Bækkelagshallen. For det var der hun var når hun ikke skulle lære gangetabellen og navnet på Norges høyeste fjelltopper.

Så ble det gull i junior-EM og junior-VM. Og EM-gull som 20-åring i 2010. Så var det slutt.

Nora hadde ikke fått nok. Men det hadde knærne hennes.

Hun spilte seg også frem til Champions League-gull med Larvik, men da hadde smertene i knærne allerede begynt. Diagnosen var jumpers knee.

Lite ante Nora Mørk om at hun ikke skulle komme tilbake på landslaget på nesten tre år.

Alle skal ha en Nora-bit

– Det er en spesiell følelse å ha kommet tilbake dit jeg er nå. Veien har vært ekstrem lang, og det er vanskelig å beskrive hvor tungt det har vært. Det har vært ekstremt tøft, sier Mørk da vi treffer henne på spillegulvet dagen før finalen.

Det europeiske håndballforbundet har gjort det til en vane å arrangere pressetreff med alle de fire beste lagene dagen før finalen. Alle må marsjere gjennom en intervjusone. De fleste får gå gjennom uten å bli stoppet av "bladlusa". Nora Mørk kommer seg bare gjennom en tredjedel av sonen før den tilmålte halvtimen er ute. Det er ingen grunn til å lure på hvem som er stjernene: Heidi Løke og Nora Mørk.

Avkappede sener

Det de færreste vet, er at de snakker med en spiller som måttet kutte av tredjedel av senene på forsiden av knærne. Det var resultatet etter tredje operasjon i begge knærne, eller den femte og sjette om man teller dem hver for seg.

– Jeg tenkte flere ganger underveis at dette går ikke. Samtidig gikk det ikke én dag uten at jeg tenkte på landslaget. På gullmedalje. På å bli matchvinner. Det var drømmescenen.

I fjor endte drømmen i en femteplass i VM. I år blir det medalje. Men vinneren Nora er ikke fornøyd med sølv når hun har ferten av gull.

– Før mesterskapet var det større favoritter enn oss. Men vi har vokst fra kamp til kamp. Det er klart jeg har fryktelig lyst til å vinne finalen.

– Hvordan påvirker alt skrytet du har fått?

– Det tar jeg med ro. Det som betyr noe er at Thorir synes at jeg er god. At han viser meg tillit, sier Nora Mørk, som røper at hun allerede har spilt finalen i hodet.

Hvordan det gikk?

Det ble norsk seier. Det 10. gullet.

Fakta

Dette er de mestvinnende landene i damehåndball før kveldens finale:

Norge: 2 OL-gull, 2 VM-gull, 5 EM-gull = 9

Sovjet/Russland: 2 OL-gull, 7 VM-gull, 0 EM-gull = 9

Danmark: 3 OL-gull, 1 VM-gull 3 EM-gull = 7

Marit Breivik: EM 2008, OL 2008, EM 2006, EM 2004, VM 1999, EM 1998. Thorir Hergeirsson: OL 2012, VM 2011, EM 2010.