BUDAPEST (Aftenposten): Søndag spiller Norge EM-finale mot Spania. Betina Riegelhuth er med i sin første mesterskapsfinale, en drøm hun har hatt helt siden hun gjorde som storesøster Linn-Kristin (også i EM-troppen) og begynte med håndball.

Tidligere i uken skrev Aftenposten om kollegaene til Riegelhuth på politistasjonen i Hamar.

De følger arbeidskameraten tett, og skryter samtidig veldig av jobben hun gjør.

— Hun er veldig dyktig, ryddig og nøye. Hun jobber på det vi kaller vold- og sedelighetsavdelingen. Hun får tildelt egne saker, og jobber med dem til de er ferdige, sa Steen Morten Johansen.

Trenger variasjon i hverdagen

Da Aftenposten intervjuet henne i 2005, hadde hun som tenåring allerede bestemt seg for å bli politi.

— Det var en hverdag jeg så for meg kunne være spennende, og noe jeg kunne trives med. Jeg tror ikke en ren kontorjobb hadde passet meg. Variasjon i hverdagen er spennende, være i bevegelse og bruke hodet samtidig, sier hun nå, ni år etter.

Som toppidrettsutøver og håndballspiller får hun være med på mye moro. Å spille for Norge i et europamesterskap med en million tv-seere er noe idrettsungdom over hele landet drømmer om.

Det kan virke som en ganske rosenrød hverdag.

En krevende arbeidshverdag

Som politietterforsker får hun imidlertid også innblikk i mørkesidene av det norske samfunnet.

— Det er en krevende, men veldig motiverende arbeidssituasjon. Man kommer borti mye forskjellig. Jeg håper at jeg kan utgjøre en forskjell i sånne saker, og kanskje hjelpe noen på veien.

- Hva er det som motiverer deg?

— Det er mye motivasjon å hente der. Jeg ser mange stygge saker som uskyldige er utsatt for. Kan jeg gjøre en forskjell er det veldig motiverende.

Rett i fast jobb

Kollegaen på politistasjonen la spesielt vekt på at Riegelhuth gikk rett fra utdanningen og til fast jobb. Det hører til sjeldenhetene, flesteparten må innom ulike vikariater før de får noe fast.

Linn-Kristin Riegehuth Korens er storesøsteren til Betina Riegelhuth. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Innsatsen under praksisperioden var imidlertid så god at hun fikk «ja» da hun søkte på en ledig stilling.Nå jobber hun i 50 prosent som lovens lange arm, og bruker resten av tiden til å konsentrere seg om håndballsatsingen.

Det er ingen tvil om at håndballinteressen har tatt seg betraktelig opp på stasjonen.

— Mange kollegaene bryr seg, og det setter jeg stor pris på. Jeg får mange meldinger underveis. Det viser at de tenker på meg, og det er hyggelig.

Hergeirsson på kanten med politiet

Johansen kunne i intervjuet avsløre at Thorir Hergeirsson var en smått upopulær mann på politistasjonen til tider.

Årsaken var at betjentene mente at deres representant i den norske troppen fikk for lite spilletid.

Riegelhuth har imidlertid ikke tenkt å bruke dette som pressmiddel mot islendingen.

— Hehe, nei, det har jeg ikke. Jeg tror at også han skjønner at det er humoristisk ment.