Norge – Sverige 29-25

BUDAPEST (Aftenposten): Stine Bredal Oftedal har fått full tillitt som styrkvinne og sjef i det norske angrepsspillet på veien til EM-finale.

Mot Sverige i semifinalen fredag kveld viste hun også en ny side av seg selv.

Forsvarskjempen.

Men først: Ida Odén drar et par finter som sender Oftedal opp i den mye omtalte pølseboden, og kan enkelt redusere til 2-3 bak Silje Solberg.

— Hun løp jo frem og tilbake to-tre ganger. Jeg mente hun burde vært blåst av for for mange skritt. Men det var veldig irriterende.

— Er det sånn at du da bestemmer deg for at «det der, det skal du ikke få lov til igjen»?

— Ja, i dag gjorde jeg det. Og det ble sånn, men det er jo ikke alltid at man får det til.

Skryt av sjefen

Fredag kveld fikk hun det til. Hun sto både som ener (ytterst) og toer (nest ytterst) i forsvaret, og skapte stadig mer problemer for svenskene.

Det ble lagt merke til på trenerbenken.

— Nå vinner vi først og fremst på forsvar og fart. Stine og Nora (Mørk) er med på farten. Stine spiller også strålende forsvarsspill, spesielt i den andre omgangen. Bemerkelsesverdig at en liten tue kan velte så stort lass, skrøt Thorir Hergeirsson.

Så er Frankrike-proffen nå blitt en forsvarskjempe?

— Haha, det var iallfall ikke så dårlig av en liten jente på 1,68 meter?! Men jeg vet at jeg fortsatt har mye å jobbe med. Jeg må bare være aggressiv i spillet mitt, sa Nittedal-jenta etter kampen.

En som har troen på at hun kan bli en viktig forsvarsspiller på landslaget, er nevnte Hergeirsson. Det har overrasket mange at han har brukt Oftedal som toer.

– Hvis Stine bruker de taktiske egenskapene hun har i angrep også i forsvar, så blir hun en utmerket forsvarsspiller. Høyden har ikke alt å si. Det handler mer om å lese spillet, sa han tidligere i EM.

Forsvar er innsats og erfaring

Øystein Havang, tidligere landslagskjempe og nåværende NRK-ekspert, er enig med Hergeirsson.

– Hun er mye bedre på landslaget enn hun har vært før. Stine er god til å sette i gang bearbeiding og flink til å styre – til tross for sin unge alder. Jeg synes hun vokser inn som en god playmaker. Men hun kan perfeksjonere skuddet sitt fra gulvet enda mer, sa han midtveis i mesterskapet.

Han ser heller ingen grunn til at hun ikke skal kunne bli en enda bedre forsvarsspiller.

– Angrep er mer instinkt og kvaliteter. Forsvar er innsats og erfaring. Stine har enda mer å trykke på med. Det er ingen ulempe at hun er så liten.

Slår tilbake etter motgangen

2012 var et tungt landslagsår for henne. Først opplevde hun å bli utelatt fra OL-troppen til London etter å ha vært med to år på landslaget. Så ble hun sendt hjem fra EM senere på året og erstattet av en annen spiller. Hun hadde ikke spilt godt nok.

— Det var ingen hyggelige opplevelser. Nå er målet mitt å være på OL-laget i 2016, sa hun til Aftenposten tidligere i mesterskapet.

Derfor er det nå ekstra godt at finaleplassen i et mesterskap er sikret, med henne som playmaker og angrepsgeneral.

— Det er veldig godt, og jeg trives veldig godt med den rollen. Tidligere har jeg spilt litt andre steder på banen. Det har bygd seg opp over tid.

En EM-finale beskriver hun på samme måte som mange av lagvenninnene: «Fantastisk».

Underveis i semifinalen merket hun at det ikke var en kamp som alle andre kamper.

— Du går fra å være opprømt til å være nervøs, og plutselig er du litt redd innimellom.

Norge – Sverige 29-25 (13-11)

Lázló Papp Arena

3000 tilskuere

Norge: Silje Solberg, Emily Stang Sando – Emilie Hegh Arntzen, Veronica E. Kristiansen 3, Ida Alstad 2, Heidi Løke 6, Karoline Dyhre Breivang, Nora Mørk 5, Stine Bredal Oftedal 3, Ida Bjørndalen Karlsson, Linn-Kristin Riegelhuth Koren 4, Maja Jakobsen, Pernille Wibe, Betina Riegelhuth 1, Camilla Herrem 3, Sanna Solberg 2. Toppscorer Sverige: Isabelle Gulldén 9. Dommere: Mrvica/Jurinovic, Kroatia.

Utvisninger: Norge 1 x 2 min., Sverige 1 x 2 min.