Natt til fredag ble den første delen av Lance Armstrongs intervju med talkshowverten Oprah Winfrey sendt. Der innrømmet den eks-syklisten et omfattende dopingbruk i sin aktive karriere, som ga han syv seire i Tour de France.

— Det er den største internasjonale enkeltmannsskandalen i historien. Det har vært store nasjonalt organiserte skandaler som er større, men aldri før har én person stått for et større brudd på reglene enn dette, sier dopingjeger Inggard Lereim, som fulgte intervjuet nøye.

Det var vanskelig å se en angrende synder. Han har på mange måter kjøpt seg hederlighet gjennom arbeidet for kreftsaken, men grunnlaget er bygd på et lag av løgner .

Omdømmeproblem

Lereim, som har lang erfaring med internasjonalt antidopingarbeid, tror ikke innrømmelsen har «løst» sykkelsportens dopingproblem.

— For tidlig å heve noen form for optimismefane, men positivt er det selvfølgelig.

Det vi nå ser er at man instinktivt tenker på doping, når man hører om sykkelsport. Konsekvensene av det, er det de «rene» rytterne som får. Det er det som er det verste med dette, at så mange glimrende utøvere har måttet konkurrere mot juksemakere , sier Lereim til adressa.no.

HÅPER PÅ AVSLØRING: Inggard Lereim håper Lance Armstrong navngir medhjelpere. (Foto: Therese Alice Sanne)

— Legene skader utøvere

Del to av intervjuet blir sendt natt til lørdag, og da håper Lereim at Armstrong vil navngi sentrale medhjelpere.

— Om han nå kommer med navn, så kan vi luke ut idrettspolitikere og idrettsleger som har bidratt til denne dopingbruken. De som hjelper er like ille som dem som doper seg.

Det internasjonale skiforbundet innførte i 1987 et regelverk, som gjorde at alle idrettsleger med tilknytning til doping ble fjernet fra sporten i all fremtid. Nå håper dopingjegeren at lignende regelverk skal bli gjeldene i flere idretter.

Leger og farmasøyter som bidrar til dopingbruk, skader utøverne de «hjelper». Med et slikt regelverk vil disse personene bli utestengt på livstid , sier Lereim.