Lance Armstrong innrømmet, i et intervju med Oprah Winfrey natt til fredag, utstrakt dopingbruk gjennom sykkelkarrièren.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Det tidligere sykkelikonet refses av alt fra TV-personligheter til idrettsstjerner.

Flere eksperter er spesielt misfornøyd med at han ikke ville gå inn på hvem som hjalp ham med dopingbruken.

Toppsyklist og RadioShack-kaptein Andy Schleck, som ble tildelt sammenlagtseieren i Tour de France 2010 etter at Alberto Contador ble dømt for doping, forteller at han fortsatt tror at Armstrong er et godt menneske.

(Artikkelen fortsetter)

OMRINGET AV JUKSEMAKERE: Lance Armstrong (t.h) har omsider innrømmet utstrakt dopingbruk. Også tidligere Tour-vinner Alberto Contador (t.v) er dømt for doping. I midten Andy Schleck. (Foto: NTB Scanpix)

— Godt menneske

- Lance Armstrongs innrømmelse kommer for sent. Men på den annen side husker jeg også hva Lance Armstrong betydde utenfor sporten, spesielt for Livestrong, hans kreftfond. Jeg tror faktisk at han er et godt menneske. Selvsagt er jeg skuffet over å finne ut hvordan han tok sine Tour-triumfer, sier Schleck til den belgiske avisen Het Niewsblad, ifølge Ekstrabladet).

— Nå er det tid for å se fremover. Armstrong fortalte i intervjuet at han ikke brukte doping etter comebacket (2009 og 2010, journ.anm). Det biologiske blodpasset og testene utenfor konkurranse har definitivt endret sykkelsporten, sier han videre.

Andys bror, Frank Schleck, avga under sist sommers Tour de France positiv prøve med spor etter et vanndrivende stoff.

Indignert Djokovic

Schlecks karakteristikk av Armstrong, skiller seg fra mange andre reaksjoner.

— Jeg mener at det er en skam for sporten å ha en utøver som dette. Han lurte sporten. Han lurte mange folk verden over med karrieren og hans livshistorie, sier tennisstjerne Novak Djokovic til ESPN fredag.

Mobbet anklagere

Spesielt reagerer mange på at han ikke ville innrømme en hendelse fra sykesengen i 1996:

Betsy Andreu, gift med Armstrongs lagkamerat Frankie Andreu, har vitnet på at hun hørte Armstrong innrømme dopingbruk.

Under intervjuet avviste Armstrong at han presset lagkamerater til å bruke ulovlige midler, men erkjente at hans rolle som leder i laget kan ha fungert som et indirekte press. Videre karakteriserte han seg selv som en mobber, og at han reagerer med å angripe når noen kommer inn på «hans territorium».

Harde angrep

Armstrong har gått til frontalangrep på alle som har fortalt om amerikanerens dopingbruk, det være seg tidligere lagkamerater, medlemmer av støtteapparat, journalister eller andre:

Han er kommet med grove karakteristikker mot Betsy Andreu.

– Jeg kalte henne gal, jeg kalte henne bitch og masse annet, men jeg kalte henne aldri feit, sa han under intervjuet med Oprah.

– Du skyldte meg en unnskyldning, Lance, tordnet en gråtkvalt Betsy til CNN eter Oprah-intervjuet.

Han gikk hardt ut mot tidligere lagkamerat Floyd Landis, da den selv dopingdømte tidligere syklisten fortalte om utstrakt dopingbruk i US Postal-laget.

Han slo fast at Landis hadde null troverdighet. Landis' bekjennelser fikk snøballen til å rulle. Natt til fredag erkjente Armstrong at Landis' innrømmelser var begynnelsen på hans eget fall.

— I boken L.A. Confidential – The secrets of Lance Armstrong forteller tidligere Armstrong-massør Emma O'Reilly detaljert om Armstrongs dopingbruk. Armstrong har hetset henne på det groveste.

På spørsmål fra Oprah om han har saksøkt henne, svarte han: - Vi saksøkte så mange... det har vi sikkert.

— Tidligere mekaniker Mike Anderson ble frosset ut etter å ha reagert da han fant dopingmidler hos syklisten. Til slutt rømte han til New Zealand. – Han ødela meg. Profesjonelt og finansielt, sier Anderson nå i et intervju med Sports Illustrated.

— Han skal ha ødelagt sykkelbusinessen til tidligere toppsyklist Greg LeMond. – Jeg kan ikke beskrive den frykten han pålegger en familie, utover å sammenligne ham med en full, alkoholisert, voldelig ektemann, sier LeMonds kone, Kathy LeMond, til LA Times fredag, ifølge Ekstrabladet.

— Syklisten Fillippo Simeoni har fortalt at Arnstrong truet med å «ødelegge ham», etter at Simeoni vitnet mot dopinglege Michele Ferrari i 2002. — Christophe Bassons var det eneste medlemmet av det skandaleombruste Festina-laget som ble frikjent i 1998. Han ble truet av Armstrong etter å ha snakket ut mot doping. – Jeg tror han har politiske ambisjoner, sa han fredag til Wall Street Journal, lite imponert om Armstrongs opptreden i intervjuet.

- Vil aldri tilgi meg

Dette er bare noen av de som har fått føle Armstrongs vrede tett på kroppen.

Armstrong erkjenner at han har gjort livet vanskelig for mange.

- Det er ikke mulig å unnskylde. De vil aldri tilgi meg, det forstår jeg, sa han under intervjuet.

Les mer om saken: