Han har lagt ett Rosenborg-år bak seg. Nå er Jönsson inne i det vanskelige andreåret med alt det innebærer av press og forventninger.

– Mye tyder på at vi har tatt steg. Vi er bedre rustet fysisk og mentalt, og er spillemessig bedre enn i fjor.

Det sa Jönsson før den tunge Viking-kampen. Men til tross for fire baklengs, og en meget svak forestilling, endres ikke trenerens oppfatning av én kamp. Én kamp han ikke vil fokusere så mye på, men som han likevel ikke kan glemme helt.

Det store bildet før 2012-sesongen er uansett bedre – i Jönssons øyne – enn før 2011-sesongen.

Mindre penger

Under et tre, som skygger for sola, utenfor det gigantiske hotell Kremlin i Antalya snakker vi om penger. Penger som norske klubber ikke har hatt, men likevel brukt.

2012-budsjettet til Rosenborg Ballklub er på 195 millioner kroner. Det er nesten syv ganger mer enn Sogndals 29 millioner kroner. Av de 195 millionene har Jan Jönsson og resten av den sportslige avdelingen et kostnadsbudsjett på 83 millioner kroner. Det er mer enn totalbudsjettet for blant andre Tromsø og Aalesund, og knapt ti millioner mindre enn Moldes totale budsjett. Med andre ord; Rosenborg er klubben som budsjetter desidert høyest på sportslig avdeling.

– Og nettopp derfor skal vi ikke synes synd på oss selv. Det er ingen grunn til å klage , sier han etterfulgt av en slurk varm kaffe.

– Men dine rammebetingelser er svekket siden du kom. Det kuttes 15 nye millioner i år på sportslig avdeling. Hva betyr det?

– Vi kan være ulykkelige for det, men for meg er det okei. Vi skal gjennom et stort økonomisk kutt, og slik er det bare. Som sagt har vi ingen grunn til å klage, understreker han, og innrømmer at økonomien har satt stopper for spillere de har ønsket seg det siste halvåret.

Trøndersk profil

I stedet mener han en slik prosess kan være forsterkende for klubben.

– Vi har sett at det gir foryngelse i stallen. Det er også en større trønderprofil, og det er jo ikke dumt, mener han.

Nei, slettes ikke dumt. Det er jo det supporterne vil ha. I tillegg til seriegull og europeisk suksess. I alle fall mer suksess enn i fjor.

Vi MÅ ikke ut i Europa. Ordet MÅ blir feil, sier han.

Og fortsetter:

Men den kiler veldig den europafølelsen. Og Rosenborg som klubb har en tradisjon og historie som bare virker inspirerende og ikke tyngende. Vi vet at vi skal være bedre enn i fjor. Da nådde vi ikke dit vi ønsket, men var heller ikke langt fra. I ettertid ser vi at både Viktoria Plzen og kypriotiske lag gjør det bra i sine gruppespill. Vi trenger ikke skjemmes over innsatsen vår, men vi må bli litt bedre for å få marginene på vår side, forklarer Jönsson.

– Hvor viktig er gruppespill i Europa for deg personlig?

–Det er mest for klubbens del at vi bør være i et gruppespill. Jeg kjenner litt, men ikke mye på det personlig til tross for at jeg har vært nære med Stabæk og Rosenborg. Men får vi et gruppespill får vi også en erfaring som er veldig viktig for oss videre, sier han.

Mens administrasjonen og styret fikk kjørt seg med økonomiske nedturer og knallhard dom fra kontrollkomiteen, fikk treneren nærmest gå i fred. Mye også takket være tredjeplassen som ble sikret i siste serierunde, og dermed spill i Europa til sommeren. I år blir det annerledes, og det vet han.

– Men det tenker jeg ikke på. Jeg må bruke energi på hverdagen, og tenke på hva vi kan gjøre for å bli litt bedre hver dag. Det er egentlig det mitt hode er fylt opp med. Jeg vet at mange følger med, og at det er et visst trykk. Mange bryr seg, og det skal vi være glade for, sier han.

Etter signeringen av Steffen Iversen og Stefan Strandberg, er det bare én back som mangler før han kan føle seg helt trygg på at troppen er intakt. Og nettopp Iversen er han veldig glad for å ha.

– Veldig viktig for oss. Han er fit, motivert, sugen, trønder, rutinert, erfaren og har et navn som alle kjenner. Jeg er så glad for at vi lyktes å få han tilbake, smiler Jönsson.

– Hvem blir i toppen foruten Rosenborg?

– Brann har kjøpt klokt ser det ut til. Molde er sikkert like sterke som i fjor. Aalesund så skarpe ut på La Manga. Tromsø, til tross for at laget sliter med å score, har vært stabilt gode i flere år og vil nok være med i toppen. Det blir enda jevnere enn i fjor, men det er nok disse som blir i toppen, tipper Jönsson.