Garcon-Piasecki 15-10:

LONDON: Navnet sier seg selv: Bartosz Piasecki har fektegener fra utenfor Norge.

Han trenes av sin far Mariusz Piasecki, som er både landslagstrener og generalsekretær i fekteforbundet. Pappa fektet selv for Polen i sin ungdom, og har vært landslagstrener siden 1991. Bartosz kom til Norge fra Polen som toåring fordi pappa hadde fått jobben som norsk landslagstrener. Han har altså fekting i blodet. Hans søster, Caroline Piasecka er også landslagsfekter for Norge. Begge søsknene ble i sommer nordiske mestere i svenske Ystad. Tidligere i år ble OL-sølvvinneren dessuten ”bare” nummer 16 i EM.

Hjelpegutt i 2008

For denne historien har gått radig unna. Det er ikke mer enn fire år siden han kun var med som hjelper for OL-deltager Sturla Torkildsen i Beijing. Sammen med Fredrik Backer ble Piasecki plukket ut til å være sparringspartner.

Det skulle egentlig bare har vært med én hjelper, men siden Backer er venstrehendt, tok de med høyrehendte Piasecki også.

Ble motivert i Beijing

Der fikk han suge inn inntrykkene av å se de beste i verden med kårde. Det gjorde ham veldig motivert til å satse, og har siden trent beinhardt for å komme til London ved siden av å være mattelærer på den videregående skolen Wang toppidrett.

Under det siste kvalifiseringsstevnet i Bratislava i vår fikk han poenget som gjorde at han knep en OL-plass. Da OL-plassen var et faktum, beskrev Bartosz reaksjonen til pappa Mariusz slik: «Han holdt på å dø».

Det skulle vise seg å være starten på et eventyr.