LONDON/OSLO: Bartosz Piasecki kjempet onsdag for Norges ære, da han grep kården i kvartfinalen mot Yannick Borel.

Nordmannen hadde tidligere på dagen fektet seg inn i nordmenns hjerte med voldsomme seiersdanser og jubelrop, og fortsatte brølingen mot franskmannen.

Etter en tøff start kom han tilbake, og det ble for alvor kamp på stillingen 7-6 til Borel. Den offensive starten roet seg litt mot slutten av den første runden, og de to duelantene tok seg en pust i bakken på stillingen 9-8 til Borel.

Snudde kampen

I starten av den andre runden utlignet Piasecki til 13-13, og tok for første gang ledelsen i kampen med 14-13 like etter. Det satte franskmannen i en presset situasjon, og med ett poeng til hver av utøverne i siste støt, ble det nok en gang seier, denne gang 15-14 i andre runde.

— Dette er helt klart det største jeg har gjort noen gang. Jeg har ikke vært i nærheten av noe liknende tidligere, selv om jeg har en medalje fra U23-mesterskap, sier han til bt.no. Piasecki konkurrerer i kårde, som er en av tre grener i fekting. Piasecki er av polsk opprinnelse, men har bodd i Oslo siden han var to år.

Seieren sørger for at Dagsrevyen må vike plass for fekting, en sjeldenhet som er verdt å merke seg.

Fekting er en spennende idrett med tette kamper, der alt kan skje. Det er dette et godt eksempel på , sier Piasecki.

IMPONERER: Bartosz Piasecki skal kjempe om OL-medalje. (Foto: Scanpix.)

— Historisk

Piasecki må vinne en av sine to gjenstående kamper for å ta medalje i OL. Taper han semifinalen, som starter klokken 19:00 norsk tid, er det bronsefinale klokken 20.10 onsdag kveld. Vinner han semifinalen, er det finale klokken 21.00. — Det var ikke så overraskende at han vant den første og andre kampen, men at han er i semifinale er veldig stort. Dette er et historisk øyeblikk for norsk fekting , sier presidenten i Norges Fekterforbund, Cao Junjie til aftenposten.no.

I semifinalen møter han sørkoreanske Jinsun Jung, som slo tyske Joerg Fiedler 15-11.

- Sørkoreanere er tradisjonelt veldig gode, så jeg tør ikke å spå noe nå. Ruben Limardo Gascon kan overraske i den andre semifinalen mot Seth Kelsey , sier Junjie.

Nordmannen, som til daglig er mattelærer ved Wang toppidrettsgymnas i Oslo, startet glimrende i åttedelsfinalen, og ledet suverent etter den første runden mot ungarske Geza Imre. Etter flere gode støt og like imponerende brøl, skaffet han seg de nødvendige 15 poengene, som sørget for kvartfinale.

Junjie forklarer at Piaseckis etterhvert så berømte brøl, skyldes sportens intensitet.

Fekting er en intens idrett, og slike rop er nødvendige for å få utløp for gleden av et treff. Det er langt fra sjeldent , sier presidenten.

Imponert

Kollega på landslaget og norsk deltager i Beijing-OL, Sturla Torkildsen, er imponert over det hans kamerat og tidvis motstander har prestert.

— Dette er en veldig, veldig, veldig stor prestasjon så langt, sier Torkildsen. Han er villig til å kalle det et av de største øyeblikkene i norsk fektehistorie.

Torkildsen ble slått i kvalifiseringen om Norges ene OL-plass i fekting. Det synes han i dag er greit.

Det kunne jo vært litt surt om Bartosz hadde gått ut i første runde etter dårlig fekting. Men etter dette er det ikke noe surt at det ikke er jeg som er i London , sier Torkildsen fra hytta.

Solid dag

Tidligere på dagen beseiret han franske Gauthier Grumie, etter en rekke gode støt.

I et jevnt og intenst oppgjør ledet Piasecki 13-12, da det gjenstod tre sekunder. Franskmannen kastet seg inn i et desperat forsøk på å skaffe seg det viktige poenget, men en lynrask Piasecki holdt unna, til enorm jubel.

Noe av det mest imponerende er at han har vunnet mot to franskmenn, hvor fekting er en av de største idrettene , sier Junjie, som selv har vært vitne til fullsatte mesterskap i Paris.

OVERRASKER: Bartosz Piasecki (til høyre) har kjempet seg til en semifinale i OL. (Foto: Scanpix).

Spenning helt til slutt

Det første gledesropet kom riktignok ett sekund for tidlig, da dommerne stanset tiden like før slutt. Det ga Grumier et nytt forsøk på å utligne, men da nordmannen avverget, kunne han omsider ta seiersdansen på fektebanen.

Dette er en drøm, og det har ikke gått helt opp for oss , sier Junjie.