Kampfiksingstiltalt: - De siste to og et halvt årene har vært et mareritt

Saif Haydar Jafar slår tilbake mot NFF.

Publisert:

Saif Haydar Jafar er tiltalt for å ha mottatt penger i forbindelse med fiksing av kampen mellom gamleklubben Follo og Østsiden i 2012. Foto: NTB scanpix

 • Roar Lyngøy
Denne artikkelen er over fem år gammel

– De siste to og et halvt årene har vært et mareritt, sier Saif Haydar Jafar til Bergens Tidende.

26-åringen spilte tidligere for Follo, og er nå i Hasle/Løren.

Jafar reagerer sterkt på Norges Fotballforbunds anbefaling til klubbene om ikke å benytte spillerne som har vært siktet og senere tiltalt i saken.

– Det finnes ingen grunnlag fra NFF for å komme med en slik anbefaling. Ved å komme med dette har NFF dømt meg allerede. Man er uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier Jafar.

Han forteller at anbefalingen fra NFF gjorde at han var uønsket i en annen klubb, før han gikk til Hasle/Løren.

Jafar fremholder at han er uskyldig i saken, og at han hele tiden har spilt med åpne kort overfor NFF og politiet.

Fjernet av Norsk Tipping

Mandag kunne BT avsløre at syv personer – fem av dem fotballspillere – er tiltalt for grov korrupsjon samt grovt bedrageri mot Norsk Tipping. Det er resultatmanipulering av og pengespill på kampene Østsiden-Follo og Frigg-Asker som har ført til tiltalene.

Fem av de som nå står tiltalt har spilt for Follo og Asker. Saif Haydar Jafar, Formose Pape Mendy og Drin Shala spilte for Follo, mens Alban Shipshani og Fredrik Alexander Notice spilte for Asker.

Spillerne er fortsatt aktive. Jafar og Mendy spiller for 3.-divisjonslaget Hasle/Løren, mens Shipshani og Shala spiller for Oslo-klubben Rilindja i 4. divisjon. Mens sesongen er ferdigspilt for sistnevnte, har Hasle/Løren serieavslutning mot Ullern lørdag. Ullern er serieleder før kampen.

Både NFF og Norsk Tipping reagerer på at de tiltalte spillerne fortsatt er aktive i norsk fotball. Tirsdag kom det frem at Norsk Tipping har fjernet Hasle/Lørens kamp fra sitt oddsprogram.

– Så lenge det er spillere med på det laget som det er tatt ut tiltale mot, har vi valgt ikke å sette det opp i vårt oddsprogram, sa administrerende direktør i Norsk Tipping, Torbjørn Almlid, til TV 2.

NFF: Skader anseelsen

NFFs generalsekretær svarer slik på Bergens Tidendes spørsmål om det skader fotballens anseelse at de tiltalte fortsatt spiller:

– Det er en vanskelig balansegang, men jeg mener at norsk fotball hadde vært best tjent med at de ikke spilte all den tid de er siktet og senere tiltalt for det groveste brudd på det vi står for, sier Siem.

Han påpeker at NFF ikke er arbeidsgiver og at de kun kan henstille klubbene.

– Det er gjort i offentligheten og på direkte forespørsel/søknad fra andre klubber som har valgt å ikke bruke aktuelle spillere. Samtidig er vi klar over at saken har tatt lang tid og at det er først nå vi vet at det ikke ble henleggelse. Og fortsatt er de uskyldige til det motsatte er bevist, sier Siem.

– Feig fremgangsmåte

Da henstillingen kom fra NFF valgte altså både Hasle/Løren og Rilindja å la spillerne fortsette.

– Jeg synes at NFF velger en feig fremgangsmåte og at de dytter ansvaret nedover på oss, sier Hasle/Lørens lagleder Roald Bjørklund.

– Vi forholder oss til at begge spillerne er fullt ut spilleberettiget, og vi føler at vi behandler spillerne riktig. Vi ser selvsagt alvorlig på saken, men de er ikke dømt, minner han om.

David Brocken, tidligere Vålerenga-spiller, er i dag trener for 4.-divisjonsklubben Rilindja der to av de tiltalte spiller. En av de tiltalte, Alban Shipshani, er spillende assistenttrener i klubben.

– Det er en trist og komplisert sak, sier Brocken.

Han sier at NFF henvendte seg til klubben med anbefaling om ikke å bruke spillerne, som da var siktet i saken.

– De rådet oss til det. Men da vi spurte om hva som skjedde dersom vi brukte dem, fikk vi til svar at vi da ikke gjorde noen feil. Vi syntes det var et merkelig svar, sier belgieren.

– Vi vet ikke om de er skyldige eller ikke. Men man er kun skyldig hvis det er bevist, sier David Brocken.

Publisert:

Les også

 1. Kampfiksingssaken: Politiet hadde mistanke mot 21, bare syv ble tiltalt

 2. Tiltalte spillere nekter for kampfiksing

 3. - Saken preger ikke hverdagen i Asker lenger

 4. Norsk fotball har mistet dyden

 5. Tiltalen: Spillerne mottok 200.000 kroner for å fikse kamper

 6. Dette er kampfiksingsaken

 7. Fem fotballspillere tiltalt i kampfiksingssaken

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Fotball 2. div
 2. Follo FK
 3. Asker Fotball