Saken er ikke bare alvorlig for de syv anklagede i statsadvokat Asbjørg Lykkjens tiltalebeslutning.

Rettskommentator i Aftenposten, Inge D. Hanssen. Foto: Signe Dons

Den er i aller høyeste grad alvorlig for Norges Fotballforbund og for Norsk Tipping.Fiksing av fotballkamper er jo ikke noe som skjer i Norge; det hører hjemme i land vi helst ikke sammenligner oss med. Den hypotesen kan vi bare glemme nå.

Både fotballforbundet og spillselskapet på Hamar må forholde seg til at den kriminelle verden har fått innpass i vår utkant av Europa. Alt spill har med tillit og troverdighet å gjøre. Kampfiksing er straffbart, uærlig spill – og setter tilliten til spillarrangør og utøvere på prøve.

Grov korrupsjon.

Fem spillere på Follo og Asker har latt seg korrumpere, ifølge tiltalen. Nr. 6 og 7 i anklageskriftet må betraktes som bakmenn. De skal ha smurt spillerne med 200.000 kroner. Dermed fikk de en utilbørlig fordel, som det heter på jus-språket.

Som motytelse skulle de sørge for at Follo og Asker tapte to kamper – henholdsvis mot Østsiden og Frigg.

Korrupsjonen ble gjennomført; de «riktige» lagene tapte.

Svekket tillit

Alle syv er i tillegg tiltalt for grovt bedrageri overfor Norsk Tipping. Ifølge tiltalen medførte handlingen tap eller fare for tap for tippeselskapet.

Syv personer er tiltalt i kampfikssingsaken, deriblant fem spillere for klubbene Follo (tre) og Asker (to). Foto: NTB scanpix

Det som er verst, er likevel ikke at Norsk Tipping kunne tape penger. Den enkelte tipper eller oddsspiller er av naturlige årsaker ikke nevnt som fornærmet i tiltalebeslutningen, men det sitter mange rundt om i landet som kan ha tapt penger på den kriminelle virksomheten.Forsvinner gleden ved å spille på fotballkamper, taper tippeselskapet penger. Dermed taper norsk idrett penger. Tilskuddene blir mindre. Pengene går i stedet i lommene til kriminelle.

Det er de sørgelige konsekvenser dersom kampfiksingen skulle øke i omfang.

Hvitvasking

De to bakmennene er også tiltalte for hvitvasking – og her snakker vi ikke om fotballtrøyer. Mye tyder på at de tilhører et illegalt gamblingmiljø i og rundt Oslo.

De skal ha kommet fra et ulovlig pokerlag med nesten 80.000 kroner i gevinst. Den ulovlige pokerfortjenesten satset de på manipulerte fotballkamper hos Norsk Tipping. Bruttogevinsten ble 340.000 kroner.

Vi vet lite om hvilke beviser politiets etterforskning har frembrakt mot hver enkelt av de tiltalte, men politiet har lagt et omfattende arbeid bak seg. De har jobbet i et miljø hvor det ikke er vanlig med skriftlige avtaler eller åpenhet av noe slag.

Nettopp taushet hos de impliserte er nødvendig for at korrupsjon kan gjennomføres.

Om bevisene holder til domfellelse, får vi kanskje vite til våren. Da kommer saken trolig opp for Oslo tingrett.