Oslo statsadvokatembeter har nå tatt ut tiltale i den norske kampfiksingssaken, som begynte å rulle for over to år siden.

– Syv personer er tiltalt for grov korrupsjon, samt grovt bedrageri mot Norsk Tipping, opplyser konstituert statsadvokat Asbjørg Lykkjen til Bergens Tidende.

TILTALER SYV PERSONER: Statsadvokat Asbjørg Lykkjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fem av de tiltalte er tidligere fotballspillere, tre av dem fra Follo og to fra Asker.– De to øvrige har spilt for store beløp hos Norsk Tipping, opplyser Lykkjen.

Strafferamme på 10 år

Strafferammen for grov korrupsjon er 10 års fengsel, mens rammen er seks år for grovt bedrageri.

Statsadvokat Lykkjen tror saken vil komme opp i retten til våren en gang.

– Vi har varslet de som er involvert, og saken er sendt til berammelse i retten. Så nå venter vi på en dato, men i og med at det er syv tiltalte vil saken neppe komme opp før en stund ut i 2015, sier Lykkjen.

Komplisert

Saken har vært komplisert, og politiet har brukt lang tid på etterforskning både i Norge og Sverige.

Kampfiksing går under korrupsjon, og det var opp til statsadvokaten å vurdere om det skulle tas ut tiltaler.

Kampfiksingssaken startet å rulle i juli 2012. Da ble førstedivisjonskampen Ull/Kisa — HamKam utsatt etter mistanke om resultatmanipulering. Denne mistanken ble siden karakterisert som grunnløs.

Men i kjølvannet av saken kom det tips om kampene Østsiden - Follo og Frigg - Asker, som ble videre etterforsket. Årsaken var måten Follo og Asker tapte kampene på, og spillere hos begge lag ble siktet i saken.

Hallén roser politiet

Fotballpresident Yngve Hallén betegner saken som «et angrep på fotballen utenfra».

– Det er et angrep av verste sort på fotballen, sier Hallén.

Han roser politiet for arbeidet de har gjort i saken.

– Jeg er veldig glad for at politiet har prioritert dette så høyt. Det arbeidet politiet gjør og de handlingsplanene vi har satt i verk skal bidra til å kvele dette problemet, sier fotballpresidenten til Bergens Tidende.

Hallén forteller at han i vinter hadde et møte med justisminister Anders Anundsen (Frp), der fotballpresidenten påpekte hvor viktig det var at politiet tok kampfiksingsaken på alvor.

– Politiet har strenge prioriteringer, men jeg presiserte overfor justisministeren hvor viktig denne saken var. Det har de gjort, og jeg vil berømme politiet, sier Hallén.

Fotballpresidenten fremholder at NFF prioriterer arbeidet mot kampfiksing høyt og har iverksatt en rekke tiltak, blant annet:

  • NFF har strammet inn regelverket for hvilke kamper som deltakere i norsk fotball kan plassere veddemål på.

  • NFF har innført en plikt for deltakere i norsk fotball til å melde fra dersom en blir forsøkt vervet til å fikse kamper.

  • NFF har etablert en varslingstjeneste hvor informasjon vedrørende mistanke om kampfiksing kan meddeles.

  • Kampfiksing er tatt inn som eget tema i «NFF Kvalitetsklubb».

  • Norske dommere har jevnlig kampfiksingsproblematikken som tema på sine samlinger.

  • NFF har uformet et sett etiske retningslinjer for fotballspillere i Norge hvor kampfiksingsproblematikken er gjort til en sentral del.

Norsk Tipping: Avskrekkende

Norsk Tipping er godt fornøyd med at det er tatt ut tiltale, selv om saken har trukket ut i tid.

— Det sier vel en del om kompleksiteten i saken. Vi ser frem til å få en rettslig avgjørelse, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl i Norsk Tipping.

— Kampfiksing er ødeleggende for idretten, og derfor ødeleggende for oss. Man må kunne stole på at det som foregår ute på idrettsbanen er rettferdig. Det er helt grunnleggende for det vi driver med. Forhåpentlig vil dette virke avskrekkende for dem som går med planer om å manipulere kamper, sier Jødahl.