Det bekrefter sportssjef i 25-åringens lag, Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll, til procycling.no. Vegard Robinson Bugge har testet positivt for stoffet terbutalin.

— Vegard fikk beskjed om den positive A-prøven fra UCI i går. Lagledelsen har hatt et møte med ham i Grimstad i dag. Der forklarte han for oss hva som har skjedd, sier Kvålsvoll.

Prøven ble avlagt under Tour des Fjords i mai.

Robinson Bugge, som vant klatretrøyen i Tour of Norway i år, er plaget av astma, noe han også har dokumentasjon for.

REAGERER: Sykkelpresident Harald Tidemann Hansen mener Bugge setter seg selv, laget og norsk sykkelsport i et veldig dårlig lys. Foto: NTB scanpix

– En skrekkhistorie for utøvereTidligere har han hatt godkjennelse for å bruke astmamedisinen Bricanil, men for noen år siden begynte han i stedet med medisinen Ventolin, som man ikke trenger sertifikat for.

Under årets Tour des Fjords gikk han imidlertid tom for Ventolin. Han skal derfor ha tatt i bruk Bricanil igjen. Astmamedisinen er trolig ikke prestasjonsfremmende.

Ifølge nettstedet dopinglist.com er det registrert 36 saker på dette stoffet fra 2005 og frem til i dag. Ut i fra disse sakene, endte 14 med advarsler. Åtte endte med tre måneders utestengelse, mens fem fikk et halvt års utestengelse, skriver VG.

– Dette er en skrekkhistorie for utøvere. Vegard innrømmer at han har opptrådt klønete. Hvis han hadde godkjennelsen, så hadde det ikke vært noen sak. Han har ikke noe behov for å se på B-prøven, sier Kvålsvoll til procycling.no.

Presidenten: — Irriterende og klønete

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener Vegard Robinson Bugge har satt hele karrieren på spill.

— Dette irriterer meg grenseløst. Det hadde jo vært så enkelt å unngå. Han kunne bare gått til legen og så hadde vi vært denne saken foruten, sier sykkelpresidenten til Aftenposten - og fortsetter:

— Han setter ikke bare sporten vår i et dårlig lys, men han setter også karrieren sin på spill. Vegard er en talentfull rytter som allerede er god.

Bugge er allerede suspendert av Team Sparebanken Sør. Nå er det opp til UCI (Det internasjonale sykkelforbundet) å ilegge utestengelse. 25-åringen skal avgi et svar til UCI i løpet av to uker.

– Vi liker det dårlig

— Han har også brutt lagets rutiner ved ikke å rapportere sin medisinbruk. Det viser jo bare at lagene også må følge rytterne sine enda tettere opp, sier Hansen.

— Alle slike saker er forbaska irriterende, men de viser jo også at dopingkontrollen virker. Det er den positive siden, sier Hansen.

Det er uklart hvor lenge Bugge blir utestengt fra sykkelsporten.

– Det tør jeg ikke svare på. Jeg snakket lenge med Vegard i går. Jeg sa klart at han setter hele sykkelkarrieren sin på spill. Han er en terrier og en lovende rytter. Dette er veldig synd. Slike saker vil vi ikke ha, men jeg påpeker at det ikke er snakk om tunge stoffer, men en ordinær astmamedisin, sier Harald Tiedemann Hansen til NTB.

Lagdirektør: - Tror ikke han har forsøkt å jukse

Sportsdirektør i Team Sparebanken Sør, Stian Remme, tror ikke astmamedisinbruken er et forsøk på juks.

— Jeg kjenner Vegard som lagkamerat og rytter, og tror at han har gjort dette i god tro. Likevel er det rytters ansvar hva han bruker, og dette er en feil som kan få store konsekvenser for Vegard.

— Nå har han en positiv prøve, og kan bli domfelt. Forklaringen hans er grei, men regelverket må være strengt på hva som er innenfor å bruke, og hva som ikke er det.

— For laget og norsk sykkelsport er dette en veldig trist hendelse. Dopingsaker fører med seg veldig mye negativitet.

- Ser du på ham som en juksemaker?

— Nei, jeg gjør ikke det, for jeg tror ikke han har prøvd å jukse, men reglene er klare og nå må han ta konsekvensene. Dette er bare veldig trist for Vegard. For ham er nok denne situasjonen som et mareritt.

Vil ikke kommetere

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med både Vegard Robinson Bugge og Atle Kvålsvoll. Foreløpig uten å lykkes.

Overfor procycling.no og Tønsberg Blad ønsker ikke syklisten å kommentere saken.

PS! Team Sparebanken Sør eies av Thor Huvhod, og hans mangeårige trener Atle Kvålsvoll er altså sportssjef for laget.