AMIENS/OSLO (Aftenposten): Nyheten om Vegard Robinson Bugges positive prøve ryster både trener Atle Kvålsvoll og Thor Hushovd.

Atle Kvålsvoll.

Onsdag ble det klart at syklisten fra Horten testet positivt på terbutalin i etterkant av årets Tour des Fjords. Bugge ble tirsdag fortalt om den positive prøven av det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Nå er han suspendert på ubestemt tid av ledelsen i laget hans Team Sparebanken Sør.— Han er i sjokk over det som har skjedd. Og nå, når media har koblet seg på, så har han bare mest lyst til å rømme til fjells, sier leder for laget Atle Kvålsvoll.

Horten-gutten Robinson Bugge har legeerklæring på at han har astma, og han har også hatt et sertifikat for å bruke astmamedisinen Bricanil. Den godkjennelsen gikk imidlertid ut allerede i 2009. Siden har han brukt Ventolin, som man ikke trenger sertifikat for. Under Tour des Fjords gikk han ifølge ham selv fri for Ventolin og brukte i stedet Bricanil som han hadde i toalettmappen.

— Det han har gjort er selvsagt helt håpløst, og han legger seg jo helt flat. Vi prøver så godt vi kan å ta vare på gutten selv oppi alt dette, å bistå ham så godt vi kan, sier Kvålsvoll om 25-åringen som selv ikke vil snakke med media.

Forbannet president

- Hvordan vil du beskrive Vegard Robinson Bugge som sykkelrytter?

— Han var jo en av de virkelig lovende, men flatet litt ut noen år. Foran denne sesongen kom han til oss fordi han mente han trengte et miljøskifte. Hos oss har han vært en road captain (en leder i rittene). Privat er han en humørspreder som har vært veldig fin i gruppen vår, sier Kvålsvoll.

- Hvordan tar du dette personlig?

— Jeg har jo en dårlig og uggen følelse når jeg skal svare på dette. Det er så langt unna alt jeg har stått for bestandig. Men nå har gutten selv lagt alle kortene på bordet. Nå vet vi hva som har skjedd. Det er jo ikke akkurat EPO han er tatt for. Men i bånn ligger det viktigste: Han har ikke forholdt seg til lagets regler. Uansett om dette kanskje er en filleting og han får er sterkt redusert straff, så vil jo overskriftene handle om doping. Det er veldig kjedelig, sier Kvålsvoll.

Beskjeden om at Robinson Bugge var dopingtatt kom tirsdag. Allerede onsdag sprakk nyheten i media.

— Dette irriterer meg grenseløst. Det hadde jo vært så enkelt å unngå. Han kunne bare gått til legen og så hadde vi vært denne saken foruten. Han setter ikke bare sporten vår i et dårlig lys, men han setter også karrieren sin på spill. Vegard er en talentfull rytter som allerede er god, sa sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til Aftenposten.

— Han har brutt lagets rutiner ved ikke å rapportere sin medisinbruk. Det viser jo bare at lagene også må følge rytterne sine enda tettere opp. Alle slike saker er forbaska irriterende, men de viser jo også at dopingkontrollen virker. Det er den positive siden, påpekte Tiedemann Hansen.

Overraskede Tour-ryttere

Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen reagerte med vantro da de fikk vite om saken rett etter målpassering i Tour de France:

— Det var sjokkerende. Jeg får håpe det går i orden. Hvis han hadde tillatelse før, så bør han vel ha tillatelse nå, men han må ha papirene i orden.

— Jeg kjenner ham som en hyggelig fyr, og jeg tror ikke han har dopet seg med vilje. Det er ikke EPO det er snakk om, og sånn sett er det ikke en alvorlig sak, men han skal ha orden på papirene sine. Bytter han medisin må han i så fall si ifra, mente Kristoff.

Edvald Boasson Hagen likte ikke det han hørte:

— Det var veldig overraskende. Det er uansett ikke bra. Jeg vet litt for lite om dette til å si noe mer,

Må forklare seg for UCI

Tidligere storsyklist Thor Hushovd er involvert som eier i laget 25-åringen nå er suspendert fra på ubestemt tid.

— Jeg har snakket med Thor om dette. Han synes selvsagt også at dette er kjempekjedelig. Det er helt tvert i mot alt vi har stått for, sier Kvålsvoll.

Robinson Bugge har selv lagt seg flat for hendelsen, men må forklare seg for UCI.

— Dette er en sak som er mellom utøver og det internasjonale sykkelforbundet. Det er dem han må forklare seg for i første rekke, sier assisterende daglig leder i Antidoping Norge, Frode Hestnes.

Han forteller at de nå er i dialog med både utøver, lag og det internasjonale forbundet og ønsker å bidra med råd. Om terbutalin, som sørget for Bugges positive dopingprøve sier Hestnes følgende.

— Det står på dopinglisten. For å stå der må stoffet innfri to av tre kriterier: Helseskadelig, skadelig for idrettens anseelse eller det skal være prestasjonsfremmende, sier han.

Nettstedet Dopinglist.com har registrert 36 tilfeller av bruk av terbutalin. Av disse sakene endte 14 med advarsler. Åtte endte med tre måneders utestengelse, mens fem fikk et halvt års utestengelse.

— Det er jo ikke akkurat EPO han er tatt for. Men i bånn ligger det viktigste: Han har ikke forholdt seg til lagets regler. Uansett om dette kanskje er en filleting og han får er sterkt redusert straff, så vil jo overskriftene handle om doping. Det er veldig kjedelig, sier lagleder Kvålsvoll.

- Ikke avdekking av doping

Alexander Kristoffs trener og stefar Stein Ørn var lege i Tour des Fjords og mener dette er en alvorlig lærepenge for alle når det gjelder å forholde seg til dopingreglementet.

— Dette er ikke avdekking av doping. Det er ikke et prestasjonsfremmende middel det er snakk om. Det er ikke EPO eller steroider. Her snakker vi om en utøvers sløvhet, og det vil han bli strengt straffet for. Personlig synes jeg synd på gutten, og det kommer til å gjøre veldig vondt for ham. Men det er én person han har å takke, og det er seg selv. Hadde han kommet til meg da han gikk fri for det han vanligvis brukte, ville han jo fått det, forklarer Stein Ørn.

— Det er jo vondt også for Atle Kvålsvoll og laget hans. Jeg vet at de forholder seg skikkelig til alle lover og regler. Dette er en voldsom vekker for alle utøvere som er sløve i forholdt til både medisiner, sertifikater og rapportering om hvor de til enhver tid befinner seg, slår sykkeltreneren og legen Stein Ørn fast.