Først ved en eventuell dom skulle Vegard Robinson Bugges positive prøve i utgangspunktet offentliggjøres.

Onsdag ble det kjent at 25-åringen hadde avlagt en positiv dopingtest på stoffet terbutalin i etterkant av Tour des Fjords. Nyheten skapte store overskrifter i norske medier. Men i utgangspunktet skulle det ikke være noen nyhet.

— Det er i utgangspunktet mellom UCI, sykkelforbundet, lag, utøver og Antidoping Norge. Skulle vi offentliggjort det måtte det blitt når saken var blitt konkludert, sier lagleder i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll.

Syklisten fra Horten ble felt for å bruke et stoff han hadde godkjennelse til å bruke tidligere, men som han nå ikke hadde fått grønt lys til å bruke.

— Det vanlige er at dette ikke kommer ut. Hadde det vært et alvorlig medikament som for eksempel EPO så hadde det her vært noe helt annet, sier Kvålsvoll, som var svært overrasket over at den positive prøven ble kjent for allmennheten onsdag.

Anonymiseres i Norge

Da prøven ble offentliggjort fortalte Kvålsvoll at Robinson Bugge ikke vil uttale seg til media, og at 25-åringen var påvirket av situasjonen.

— Det er veldig ofte man blir forhåndsdømt. Det er selvsagt en kjempebelastning for hovedpersonen som ung gutt å få ansiktet klint ut over alle medier, sier tidligere syklist og nåværende TV 2-ekspert Mads Kaggestad.

Han forteller at mer åpenhet lenge har vært et tema i forbindelse med doping for å unngå at positive prøver holdes skjult. Han viser blant annet til Alberto Contador som først ble felt da prøven lakk ut til media.

— Men Antidoping Norge er blant de mer uavhengige som finnes i verden, så jeg er ikke bekymret for at det skal skje her, sier Kaggestad.

Frode Hestnes i Antidoping Norge forteller at det er uvanlig at en positiv dopingprøve kommer ut på nåværende tidspunkt i prosessen.

— I Norge skjer det ikke før en påtalebegjæring, men også da gjør vi det fortrinnsvis anonymt, sier Hestnes.

Forventer rask avklaring

Bugge har lagt seg flat og skal innen to uker gi en skriftlig forklaring til det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Ifølge nettstedet dopinglist.com er det registrert 36 saker på dette stoffet fra 2005 og frem til i dag. 14 endte med advarsler. Åtte endte med tre måneders utestengelse, mens fem fikk et halvt års utestengelse.

— Det er helt avhengig av kompleksiteten til saken hvor lang tid det vil ta. Men det er ikke noen grunn til at dette skal ta lang tid. Han har lagt seg flat og innrømmet det, sier den assisterende daglige lederen i Antidoping Norge.

Mads Kaggestad spådde samme dag som prøven ble offentliggjort at Robinson Bugge kunne vente seg en dom på tre måneder.

— En positiv dopingprøve er en dopingprøve. Men graden av skyld vil jo variere veldig. Det er opplagt at Vegard Robinson Bugge har en sak som vil virke formildende. Jeg er spent på hvor lang tid saksbehandlingen tar, sier TV 2-eksperten.

Atle Kvålsvoll sier at oppmerksomheten rundt den positive testen var på nivå med da Thor Hushovd vant etappeseire i Tour de France.

— Uten sammenligning for øvrig. Det ble stor oppmerksomhet og det hadde vi ventet. Da ble det viktig for oss å få frem Vegard sin fremstilling som han forklarte oss i møtet vi hadde, sier Kvålsvoll.