EGGEMOEN (Aftenposten): Han var egentlig orienteringsløper, og har bare satset på sykling i to-tre år. -Det spørs hvor lenge vi får beholde ham, sa sportssjef Atle Kvålsvoll i Team Sparebanken Sør.

Fokuset på å få norske sykkelryttere opp på det høyeste nivået blant verdens sykkelryttere har vært rått under hver eneste av de fem etappene av Tour of Norway. Kanskje ikke så rart med tanke på suksessen til norske ryttere som Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Så snart en nordmann uten proffkontrakt har vært toneangivende i et brudd, holdt følge med en proff eller to, eller vist seg frem på en annen måte, har spørsmålet kommet:

Når skal du bli proff?

Landslagssjef Stig Kristiansen.

— Ikke alle som har en podieplass eller en topp ti-plass, er emner til å bli proffer. Da skulle vi hatt veldig mange. Men det er noen i skorpa nå som viser at de har det i seg. Daniel Hoelgaard (21) og Odd Christian Eiking (20) er kanskje de to tydeligste, og så kommer det et lite knippe bak der igjen, forklarer landslagssjef Stig Kristiansen.- Hoelgaard har vist evne både ved spurt og å være på riktig sted til riktig tid. I Tour de Bretagne var han blant de fem første på alle etappene bortsett fra den siste. Eiking (som nesten er inne hos det franske laget Francais des Jeux) har klatreegenskaper, men også en sterk finish hvis det er en hard spurt. Hvis du ikke har noe spesielt, kan du fort bare bli en i mengden.

Blant de neste på Kristiansens liste er søndagens etappevinner Andreas Vangstad og sterke Fredrik Galta som ble nummer to på Eggemoen foran Alexander Kristoff.

Nummer to i verden

I fjor fikk Norge både gull- og bronsemedalje i U23-VM, og er nå rangert som nummer to i verden i Nations Cup i samme klasse. Et sted mellom 20 og 30 får hvert år sjanse til å prøve seg i profflivet på det høyeste nivået. I 2014 var tre av dem norske: Sven Erik Bystrøm, Kristoffer Skjerping og Sondre Holst Enger. Bystrøm har tatt nivået med glans, de to andre har en større jobb å gjøre.

— Bystrøm var ferdig i U23-klassen, men både Holst Enger og Skjerping hadde et år til i U23 som de kunne brukt der, legger Kristiansen til.

- Det ser ikke ut som det er så langt opp til toppen når man bare ser på resultater i ritt som Tour of Norway?

— Det er en veldig liten del av verdenseliten som er her. Det foregår andre store ritt også nå, og det er minst 500 til som kan sylke like fort, minner Kristiansen om.

- Hva ser proffklubbene etter?

— Potensial. Man behøver ikke ha all verden av resultater. Bystrøm hadde vel bare to store seiere, men mange topp-ti. Alle kunne se han er ekstremt god til å plassere seg og alltid er der det skjer.

- Hvor mye går på bekjentskap?

— En god porsjon. Managere har en stor rolle i dette her, og landslagssjefer som kjenner sportsdirektører. Nordmenn er ettertraktede ryttere, for de ser at det kommer mye bra herfra.

- Er det enklere nå for de norske å bli proff siden vi i hvert fall tror at det er mindre doping i proffeltet?

— Ja! Det er ganske enkelt og greit. Vi har en grunnleggende moral og tradisjon, og veldig få nordmenn har havnet på feil side. Slik det er nå, er det lettere for nordmenn å prestere, mener landslagssjefen.

Team Joker har tradisjonelt vært den store, norske leverandøren av proffer. Nå har Stavanger-miljøet med Stein Ørn i spissen fått frem både Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm. Ørn poengterer også fysisk kapasitet mer enn resultater, og om man kan fortsette å utvikle seg etter at man er kommet opp på det øverste nivået.

- Må stole på miljøet

— Det er vanskelig for World Tour-lagene å vite på forhånd. Man må ha miljøer man stoler på. At dette er en rytter som kan sykle et treukersritt. Jeg er litt redd for at når vi leverer folk som ikke holder mål, så mister vi den troverdigheten vi har som leverandør, sier Ørn og legger til:

— Det er ikke alle som er proffer som burde vært det. Et annet spørsmål til dem som man nå ser få resultater i Tour of Norway: Hvordan presterer de når de settes under press? Når de må gjøre en jobb som hjelperytter på laget, og ikke lengre ka sitte i feltet og hvile seg som man gjør som amatør? Det er veldig langt fra å få et resultat i et slikt ritt til å bli en god proff, understreker han.

PS: For nettopp Kvålsvoll og lagets eier Thor Hushovd var seieren på den siste etappen av Tour of Norway ekstra deilig. Etter fjorårssesongen ble laget nesten ribbet av Team Joker, laget som eies av Tour of Norway-general Birger Hungerholdt. Nå fikk det nykomponerte laget en etappeseier og klatretrøya til Vegard Robinson Bugge. team Joker ble «bare» sittende igjen med ungdomstøya.

— Nå har vi gutter som virkelig jobber for hverandre og blør for drakta, sa Kvålsvoll mens rytterne hans kastet seg rundt halsen på hverandre rett etter målgang.