fotland knudsen mål Foto: SCANPIX
samuelsen mål Foto: SCANPIX
pereira samuelsen Foto: Scanpix

— You lucky bastard. Viking-direktør Egil Østenstads humoristiske beskjed til Lyn-trener Henning Berg gir en grei beskrivelse av kampen.

Endre Fotland Knutsens scoring fem minutter før sørget for et heldig Lyn-poeng mot Viking foran 3112 tilskuere på landslagsarenaen.

Konsentrasjonssvikt

Viking styrte mot en fortjent seier etter Jone Samuelsens scoring i første omgang, men et lite øyeblikks konsentrasjonssvikt inviterte Lyn tilbake i kampen.

Erling Knudtzon fosset inn i Viking-boksen og slo skrått ut til Espen Hoff, som flikket ballen videre til en umarkert Fotland Knudsen.

U21-landslagsspilleren satte den kontrollert i hjørnet.

- En veldig god kamp

Frem til da hadde Viking vært det førende laget, men istedenfor å klatre opp til fjerdeplass på tabellen blir man liggende som nummer syv. Og for første gang denne sesongen endte en Viking-kamp uavgjort.

- Jeg skal ikke klandre noen for at det ikke ble tre poeng. Vi spiller en veldig god kamp, og det er bra innsats hele veien, mener Uwe Rösler.

Mens Viking-treneren hadde tilbrakt den siste uken på skolebenken i forbindelse med Norges Fotballforbunds trenerkurs III i Porsgrunn, fikk Henning Berg ta del i Lyns forberedelser i ro og mak.

Bedre forberedt

Den forskjellige oppladningen til tross, Viking virket bedre forberedt enn hjemmelaget allerede fra start.

På sin tredje sjanse fikk stavangerlaget endelig uttelling. Alexander Ødegaards gode forarbeid og Jone Samuelsen smarte skudd fra 20 meter lurte et passivt Lyn-forsvar. Eddie Gustafsson var for en gang skyld sjanseløs på avslutningen.

Det måtte et baklengsmål til før vertene våknet opp av sommerdvalen.

Og da de først skapte noe, var det med god hjelp fra gjestene.

Langt mellom Lyn-høydepunktene

Siddisenes forsvarsspill 25 minutter ut i første omgang var til skrekk og advarsel. En klarering gikk i et Viking-ben, og ballen havnet hos Kim Holmen. Lyn-spissen somlet imidlertid alene med keeper og spolerte sjansen til å føre hjemmelaget tilbake i kampen.

Men vondt ble nesten verre for Holmen minutter før hvilen. Han skulle bare bredside i mål Shane Stefanuttos presise innlegg, men klarte på svakt vis å sette ballen utenfor. Holmen kom aldri ut på banen til annen omgang.

- Viser vinnervilje

Det var langt mellom høydepunktene for Lyns del.

- I dag så vi ikke gode ut. Viking var klart bedre enn oss spillemessig. Det er først de siste 10-15 minuttene at det ser greit ut. Viking har høyere presisjon i pasningsspillet, og det gjør at vi blir løpende mye etter ballen istedenfor å være i forkant. Men å komme tilbake og aldri gi opp, viser at det bor vinnervilje i Lyn, sier trener Henning Berg.

Viking startet kampen uten sine to toppscorere. Martin Fillos karantene banet vei for André Danielsen, mens en skadefri Peter Ijeh erstattet Andrius Velicka, som snart forsvinner til skotske Rangers.

Ijeh var bevegelig på topp i sitt comeback, uten å imponere.

Ingen Ijeh-scoring

Han hadde flere sjanser til å punktere kampen, men bommet i avgjørende øyeblikk der han garantert ville scoret i fjor. Og da han først traff skikkelig, stod Lyns Eddie Gustafsson i veien, slik han ofte har gjort denne sesongen.

Svensken redning på Ijehs heading mot slutten av annen omgang tok pusten fra det rekordlave publikummet. Med et tigersprang i hjørnet fikk han slått unna ballen. Gustafsson reddet også mesterlig på forsøk fra Alexander Ødegaard og André Danielsen.

PS! Lyn er foreløpig fortsatt på fjerdeplass.