Coach and doctor meet the press Foto: Photographer: Tom Brownold
Shanghai, Kina 20110729. Landslagssjef Petter Løvberg snakker med Pressen etter Snildals 50 meter butterfly kvalifisering under verdensmesterskapet i svømming i Shanghai fredag formiddag. Snildal endte på 20. plass, 18 hundredeler bak en semifinale.Foto: Christian Thomassen / Scanpix Foto: SCANPIX
Shanghai, Kina 20110729. Landslagssjef Petter Løvberg snakker med Pressen etter Snildals 50 meter butterfly kvalifisering under verdensmesterskapet i svømming i Shanghai fredag formiddag. Snildal endte på 20. plass, 18 hundredeler bak en semifinale.Foto: Christian Thomassen / Scanpix Foto: SCANPIX

Ved midnatt norsk tid var det pressekonferanse på Flagstaff politistasjon. Både lege Ola Rønsen og landslagstrener Petter Løvberg var til stede.

— Vi forventet å reise hjem i morgen med fullt lag, men nå mangler vi én. Det er ikke bare det at vi har mistet en utøver, men vi har mistet en veldig spesiell person, sier Rønsen.

Kameratene fant ham

Visepolitisjef i Flagstaff, Ken Koch, ledet pressekonferansen og redegjorde for de faktiske forhold, som har vært kjent siden svømmeforbundets pressemelding. Dale Oens lagkamerater fant ham.

(Artikkelen fortsetter)

Sørger over Dale Oen VIDEO: Sørger over Alexander Dale Oen

– Da vi ankom hotellet, var det allerede medisinsk personell tilstede og hjerte-lungeredning var allerede iverksatt, sier assisterende politisjef Ken Koch ved midnatt, norsk tid.

Dale Oen ble fraktet til Flagstaff Medical Center der han ble erklært død klokken 20.39 lokal tid.

Obduksjon vil bli foretatt på Coconino County Medical Center, men rapporten blir ikke klar med det første.

– Vi vil få uttrykke våre kondolanser til hans familie, trenere, lagkamerater og hans utallige fans verden over, sier Koch.

Tirsdag ble det spekulert i at Dale Oen skal ha vært uvel. Det tilbakevises av landslagslegen.

– Det var absolutt ingen tegn til at det var noe galt. Vi var fire-fem mennesker rundt ham til enhver tid, inn til han gikk for å dusje, sa teamlege Ola Rønsen på pressekonferansen i natt.

Norges Jordan?

Ennå har de ikke rukket å planlegge hvordan de skal fortsette.

– Det er vanskelig å trene, når vi tenker på det som har skjedd, sa Rønsen.

– Nå har vi mer enn nok med å samle laget og holde rundt hverandre. Akkurat nå er ikke det en diskusjon eller et tema. Dette er noe vi må gå igjennom i dagene som kommer, ikke noe vi tenker på nå. Vi er i sjokk over det som har skjedd. Han har betydd enormt for norsk svømming. Han vant vår første OL-medalje og første VM-gull. Alexander var lokomotivet inn på den internasjonale arenaen. Det går ikke an å erstatte ham, sier Løvberg.

De norske lederne ble spurt om hvor stor Alexander Dale Oen er i amerikansk målestokk.

– Er han Norges Michael Jordan?

– Vi er alle enige om at Alexander ville vært på pallen over alle norske idrettsutøvere, ikke bare i popularitet, men i resultater. Norge har mange store utøvere i vinteridrettene, men jeg vet at han har stor respekt som en av de største, uansett idrett, sier Løvberg.

Minnestund i natt

I natt ble det holdt en lukket minnestund for Alexander Dale Oen (26) i Flagstaff. Onsdag ettermiddag, norsk tid, er det ny pressekonferanse.

Minnegudstjenesten startet klokka 18 tirsdag lokal tid på hotellet Embassy Suites der det norske svømmelandslaget bor.

Gudstjenesten var lukket, og det var bare Dale Oens svømmekolleger og de øvrige i apparatet rundt landslaget som fikk delta.

— Minnegudstjenesten er for utøverne, og vi vil gjøre dette så verdig som mulig, sa sjømannsprest Line Kvalvaag til NTB kort tid før seremonien skulle starte.

Hotellet voktes strengt

Hotellet Embassy Suites i Flagstaff der utøvere og landslagsledelsen bor, voktes strengt. Pressefolk som opprinnelig skulle bo på samme hotell som de norske svømmerne, blir kastet ut. Selv da Bergens Tidende videofilmer utenfor eiendommen, dukker hotellmanager Amy Todd opp:

— Beklager, du må flytte deg. Dette er min eiendom, sier hun og dirigerer oss bort drøye to meter til vi står på den delen av fortauet som ifølge Todd regner som offentlig.

— Jeg vil bare ikke at du skal få trøbbel med politiet.

Her er hotellet hvor Aleaxander Dale Oen ble funnet død. (Knut Egil Wang (foto)

Hvordan vil du minnes Alexander Dale Oen? Skriv gjerne et minneord i kommentarfeltet.

Fakta om Alexander Dale Oen

  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.

  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.

  • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.

  • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)