Knut Tørumfirmaet zxy utvikler traackingsystem for fotball Foto: Jens Petter Søraa

Da Knut Tørum ble presentert som ny Start-trener i dag, var det med full velsignelse og lykkeønskinger fra sjefen i gamlejobben i ZXY.

For nå blir bergenseren eliteserie-misjonær for tracking-systemet som er del-eid av Rosenborg.

Tidligere i år ble systemet presentert som "en brikke som kan gi RBK både sportslig og økonomisk forsprang på konkurrentene".

Samarbeidet fortsetter

Tørum har jobbet i selskapet i et år, har fungert som daglig leder og representert det direktør Rolf Olstad kaller den "sportsfaglige grenen".

— Vi vil ikke stikke noen kjepper i hjula for hans eller Starts ønsker, sier Olstad, som mener Tørums nye jobb er en "vinn-vinn"-situasjon for både Sørlands-klubben og trondheimsselskapet:

- Han slipper ikke tak i ZXY, han tar det med seg, sier Olstad, og forklarer: - Han blir en betydelig ressurs for å få plantet dette systemet inn i eliteserien!

- Kan jeg si det sånn at han skal være misjonær for deres produkt i sin nye jobb?

- Ja, det kan du godt si. Knut har jo et sterkt eierskap til dette, og har fått være med å forme det. Det er noe han virkelig har lyst til å ta tak i og utvikle videre, sier en fornøyd direktør.

Derfor er det rett og slett gunstig å la Tørum starte misjoneringen med det samme.

- Jo snarere han er på plass og får systemet inn, jo bedre for oss. Nå er systemet leveringsklart, sier Olstad.

Dermed kan tracking-misjonæren glede flere gamle arbeidsgivere: Rosenborg Ballklubb eier nemlig 22 prosent av ZXY.

Direktøren understreker at Tørum ikke vil stå på lønningslista i selskapet når han begynner i Start, men at samarbeidet vil fortsette.

- Knut vil være en slags rådgiver og aktiv medspiller for oss, og hans målsenting er å få plantet dette så snart som mulig inn i Start. En tillitsærklering og en vinn-vinn-situasjon, sier Olstad.

Tidligere har blant annet Viking signalisert at de vil bruke ZXY-systemet neste sesong, og trolig følger flere lag etter. Selskapet er klare på at det skal satses på eliteserien i brikkens debutsesong.

Systemet kan imidlertid raskt bli utenlandsproff:

Også storklubber som Real Madrid, Arsenal og Manchester United skal ha vist interesserte i Tørums "millionbrikker".

Fakta: ZXY Sports Tracking

  • Har utviklet et trackingsystem som gir en hel mengde med informasjon av fotballspilleres bevegelser i løpet av trening og kamp

  • Databrikker er sydd inn i fotballspillernes draktkrage i nakken og sender ut signaler 40 ganger i sekundet. Signalene blir fanget opp av sensorer som er montert i lysmastene som omkranser banen.

  • Systemet måler hver enkelt spillers posisjon, skrittlengde, fart og puls. Informasjon om bevegelser, belastning med mer vil være nyttig for trenere som vil gjøre en dypere analyse av en kamp/trening enn man kan få ved videoanalyser.

  • ZXY ønsker også å bruke systemet kommersielt.

  • Radionor, Olympiatoppen og Rosenborg er medeiere i ZXY Sports Tracking.

Fakta: Knut Tørum

Knut Kjartan Tørum (37)

Var videoanalytiker under Per-Mathias Høgmo for kvinnelandslaget som vant OL-gull i Sydney i 2000. Ledet i 2005 Moss til 3. plass i 1. divisjon.

Assistent under Høgmo i RBK i 2006, og førte på høsten laget til gull som hovedtrener i Høgmos sykefravær. Etter å ha fått jobben permanent var det slutt mindre enn ett år senere.

Går nå fra jobben som daglig leder i firmaet ZXY Sport Tracking.