Trackingsystemet til ZXY ble presentert på Rosenborg-brakka i april. Ved hjelp av en databrikke som er festet bak kragen på spillernes drakter kan man hente ut masse informasjon om spillernes bevegelser på banen. I år har Rosenborg, som er medeier i firmaet, testet ut trackingsystemet i kampene mot Brann, Vålerenga og Bodø/Glimt.

Håpet er at alle eliteserielagene skal bruke verktøyet til trening og i kamp, men det stopper ikke der: ZXY har også blikket rettet mot utlandet.

Positive møter

– For å få utviklet «finishen»i programmet vårt, så ønsker vi en bruker i det øverste Champions League-sjiktet. Kompetansen ligger i klubber i de største ligaene. Vi vil kunne få spisset produktet vårt og få den beste markedsføringen. Det kan bli en døråpner for oss, sier Knut Tørum, som er leder i ZXY.

ZXY har allerede vært på kontinentet for å vise frem sitt trackingsystem.

Etter hva Adresseavisen kjenner til har storhetene Real Madrid, Manchester United og Arsenal fått besøk av Tørum & Co. Klubbnavn ønsker ikke Tørum å kommentere.

– Hvor nært er dere å få til en avtale med en bruker i det europeiske toppsjiktet?

– Når jeg har gått ut av møter, så har jeg sittet igjen med følelsen av at vi kan få til noe. Men om det tar en dag eller et halvt år før det skjer kan jeg ikke si noe om i dag, sier Tørum.

Mye har skjedd etter ZXY og Radionor presenterte systemet sitt på storskjerm inne på Brakka i april. Den gang gikk ikke alt på skinner.

– Nå, etter serieavslutningen, ser vi at vi har fått til mye. Vi har et produkt som fungerer helautomatisk, overføres i 3D-format og du kan få ut data i bøtter og spann. Vi har bygd en bra plattform, sier Tørum.

Man kan for eksempel finne ut antall kilometer en spiller har løpt, bevegelsesmønster, fart og puls. Også G-kreftene en spiller utsettes for i kampsituasjoner kan i prinsippet måles.

– Vi har mye å gå på når det gjelder hvordan vi skal få utnyttet og tolket dataene. I Norge har man ikke hatt tradisjon for trackingsystemer i det hele tatt. Derfor ønsker vi også referanser til utlandet, slår Tørum fast.

Mer rolletrening

Flere trackingsystemer finnes allerede på markedet.

Tørum mener at konkurransefortrinnene til ZXY er helautomatikken, at det også kan brukes under trening og at dataene er tilgjengelige umiddelbart.

Han viser til at man kan gjøre fysiske analyser på detaljnivå ved hjelp av systemet.

– Hva kreves for eksempel av en back? Hvilket arbeid gjøres i den posisjonen, hvor ligger forbedringspotensialet og hva skal man se etter når man eventuelt skal kjøpe en ny back? ramser Tørum opp.

Den tidligere Rosenborg-treneren mener at mer rolletrening er viktig.

– En back må gjerne trene litt annerledes enn en spiss. Og Kuyt som løper og løper utrettelig på kanten i Liverpool må legge ned en annen type trening enn en angriper som van Nistelrooy, som har mange sprinter i Real Madrid, sier Knut Tørum.

Kastet bort brikker

I serieavslutningen forsvant det flere databrikker på tribunen. Forklaringen er enkel. Noen av spillerne etter kampen mellom Rosenborg og Bodø/Glimt kastet draktene sine til supporterne, som takk for støtten.

– Spillerne tenkte nok ikke over at de hadde databrikker i kragen på drakten, humrer Knut Tørum. Han vil ikke ut med hvor mye det koster å produsere en slik brikke.

Men billig er det ikke. Uansett vil neppe et slikt problem komme på sikt.

– Vi holder nå på å utvikle brikken, slik at vi heller skal bruke den bak på shortsen, røper Tørum.

Fakta: ZXY Sports Tracking

  • Har utviklet et trackingsystem som gir en hel mengde med informasjon av fotballspilleres bevegelser i løpet av trening og kamp

  • Databrikker er sydd inn i fotballspillernes draktkrage i nakken og sender ut signaler 40 ganger i sekundet. Signalene blir fanget opp av sensorer som er montert i lysmastene som omkranser banen.

  • Systemet måler hver enkelt spillers posisjon, skrittlengde, fart og puls. Informasjon om bevegelser, belastning med mer vil være nyttig for trenere som vil gjøre en dypere analyse av en kamp/trening enn man kan få ved videoanalyser.

  • ZXY ønsker også å bruke systemet kommersielt.

  • Radionor, Olympiatoppen og Rosenborg er medeiere i ZXY Sports Tracking.