Sted: Lerkendal, kunstgressJournalist: Ole K. Sagbakken (41521891) Sak: En databrikke i drakten skal registrere fotballspillernes bevegelser i løpet av en kamp og systemet prøves ut i en testkamp i ettermiddagknut tørum ansvarlig Foto: Jens Petter Søraa
Sted: Lerkendal, kunstgressJournalist: Ole K. Sagbakken (41521891) Sak: En databrikke i drakten skal registrere fotballspillernes bevegelser i løpet av en kamp og systemet prøves ut i en testkamp i ettermiddagknut tørum ansvarlig Foto: Jens Petter Søraa

– Jeg har ingen idé om noe konkret beløp. Men det er klart det kan være penger i dette, sier Nils Skutle om tracking-systmet som ble lansert på Lerkendal i går. Han smiler bare lurt på spørsmålet om det er snakk om et "millionbeløp". Men med 22 prosents eierandel i systemet, kan han antakelig smile lurere om noen års tid. Går ting etter planen, slik at brikkene fungerer optimalt innen seriestart 2009, kan systemet nemlig bli en viktig inntektskilde i tiden som kommer.

25 i sekundet

---- Er du Norges beste manager? PRØV VÅRT MANAGERSPILL!

---- Mens ZXY Sport Tracking og Radionor viste systemet på storskjerm inne på Brakka i går kveld, løp juniorspillere fra RBK og Tiller ute på kunstgresset. Alle med noe helt nytt i kragen.

En liten brikke, som 25 ganger i sekundet forteller hver spillers puls, posisjon og utholdenhet – for å nevne noe – gir sammen med kameraer oversikt over hva som skjer på banen til enhver tid. Poenget er å bruke systemet i trening og under kampene. Dette vil primært gi Rosenborg-trenerne en bedre oversikt over hvem som jobber og hvem som sluntrer unna i hverdagen. Men det kan også bli en økonomisk gullgruve.

– Helt unikt. Selvfølgelig er vi interessert i å se nærmere på dette, sier Jo Bergsvand i Norsk Toppfotball, etter å ha sett presentasjonen.

– Én ting er jo det rent sportslige. Men vi har også stor tro på at dette kan bli en kommersiell greie, sier leder i ZXY, Knut Tørum.

Spill på Iversens kondisjon

Slik kan RBK tjene penger på systemet:

  • Større utbytte av treningene gjør systemet interessant å kjøpe, både for norske og utenlandske klubber.

– Man kan ta ut masse data, og dermed se hvor godt man trener. Blant annet gjennom intensiteten hos hver enkelt, og hvordan spillerne til enhver tid er posisjonert på banen, sier Tørum.

  • Alle dataene kan gjøre systemet interessant for TV og nettsteder.

– Man kan sitte foran PC-en og "leke" seg med statistikk. Blant annet er det mulig å se hvor mye Per Ciljan Skjelbred løper, hvor fort han løper, og med hvilken puls. I tillegg kan man velge vinkel selv, og også se kampen gjennom en enkeltspillers øyne. Alt mens kampen pågår.

– Noe annet kan jo være å involvere bettingselskaper, sier Tørum, og eksemplifiserer med "Hvor mye løper Steffen Iversen i dagens kamp?"

  • I tillegg har internasjonale krefter kommet på banen. Spesielt VM-organisasjonen for Sør-Afrika i 2010 har vist interesse for systemet.

Alt skjer direkte

– Det finnes flere slike tracking-systemer allerede. Hvorfor er dette så unikt, Tørum?

– For det første vil man kunne hente mange flere data enn for eksempel "hvor mange meter man har løpt (som vises i mesterligakamper)". Dessuten kan tallene lastes ned mens kampen fortsatt pågår. I dag finnes det systemer, men de baserer seg kun på videokameraer. Med databrikken i tillegg til video, vil vi kunne få med alt som skjer. Også der kameraene ikke strekker til, forklarer Tørum.

– Nå er vi i startfasen, og har et år til på å videreutvikle konseptet. Og er ikke dette litt kult da?, smiler han.