16.9ostenstad-body Foto: Dag Knudsen
Sted: Lerkendal, kunstgressJournalist: Ole K. Sagbakken (41521891) Sak: En databrikke i drakten skal registrere fotballspillernes bevegelser i løpet av en kamp og systemet prøves ut i en testkamp i ettermiddagKnut Tørum er ansvarlig Foto: Jens Petter Søraa

— Dette er noe vi tror vil være et nyttig redskap og ønsker å være med på, sier sportsdirektør i Viking, Egil Østenstad til Aftenbladet.no.

Han har blitt presentert for Knut Tørums analyseverktøy. Den tidligere Rosenborg-treneren er nå daglig leder i selskapet ZXY Sport Tracking, hvor Rosenborg er deleier.

— Vi har laget en liten plan der vi håper å være til stede på alle banene innen seriestart neste år. For å utvikle oss ønsker vi at flere steder skal få det på plass utover høsten i år, sier Tørum.

Han håper Viking er blant klubbene som har analyseverktøyet på plass allerede til høsten.

— Viking Stadion er en meget aktuell kandidat. De vil være med tidlig i utviklingen og er svært positive, sier Tørum.

Spiller med brikke

En liten brikke gir sammen med kameraer oversikt over hva som skjer med hver enkelt spiller på banen til enhver tid.

Brikken spillerne bærer er utstyrt med hver sin radiosender, som skal samle informasjon om alt de foretar seg.

Analysesystemet til ZXY Sport Tracking er utviklet i Trondheim og antenner som er montert rundt på stadion plukker opp signaler fra brikkene spillerne bærer.

Systemet gir blant annet informasjon om løpslengder, hastigheter, posisjoner og akselerasjon i ulike retninger.

- Dette kan gi oss veldig konkrete og gode målinger på spillerne, både fysisk og taktisk. Vi får veldig mye nyttig informasjon ut av dette systemet, og det er et godt redskap i forhold til analyse, sier Østenstad.

Hver detalj teller

Poenget er å bruke systemet i trening og under kampene. Dette vil primært gi Viking-trenerne en bedre oversikt over hvem som jobber og hvem som sluntrer unna i hverdagen.

- Dette er veldig interessant for oss. Det er ofte detaljer som kan være avgjørende i fotballen, sier Viking-assistent Roger Nilsen

I tillegg til et nyttig analyseverktøy, kan systemet være til opplysende underholdning for tilskuerne, tv-tittere eller andre med interesse for fotball.

Trackingsystem blir brukt under årets EM-sluttspill i Sveits/Østerrike. Der opplyses det blant annet overfor tv-titterne hvor langt for eksempel Dirk Kuyt har løpt.

Fra høsten av kan du trolig få lignende tall på Jone Samuelsen og resten av Viking-spillerne.