Martin Johnsrud Sundby vant dagens 15 km fristil under NM på Voss, men ellers var det langt ned til de andre på det norske langrennslandslaget. 40 år gamle Thomas Alsgaard tok tredjeplassen og fire år eldre Kristen Skjeldal endte på niendeplass. Petter Northug endte på 40.-plass, på en dag da kroppen ikke fungerte.

— Jeg synes at man skal slutte å unnskylde seg med at man har gått Tour de Ski eller har vært syk. NM bør være et høydepunkt, og de bør heller konsentrere seg om å gjøre en god jobb, sier Fredrik Aukland.

- Dårlig signal

Han er trener for Team Xtra personell, som blant annet har Dario Cologna i stallen. Langrennstreneren mener løperne på det norske landslaget kunne prestert godt i NM, om de hadde prioritert mesterskapet.

- Det er ingen grunn til at man ikke skal være i form, selv om man har gått Tour de Ski. Både Dario Cologna og Lukas Bauer gikk bra i Otepää (1. og 2. plass, red. anm.), og de gikk også bra i Tour de Ski, sier Aukland.

Northug er en av flere norske landslagsløpere som ikke går alle rennene i NM. Han reiser nå videre til Italia for å gå turrennet Marcialonga.

— Jeg synes det å si at NM ikke er viktig for oss, sender ut et dårlig signal til resten av langrenns-Norge. NM er viktig og har alltid vært viktig. Det bør være et veldig høyt nivå på norske mesterskap, sier Aukland.

- Hva sier dagens resultater om rekrutteringen i norsk langrenn?

— Det er først og fremst landslagsløperne som har sviktet i NM nå. Jeg vet det jobbes veldig bra med rekrutteringen i Norge, men når vi ikke lykkes på toppnivå, så er det noe som ikke stemmer.

- Hva tror du det er som ikke stemmer?

— Jeg vet ikke. Det er vanskelig å si hva som er feil. Jeg skal være forsiktig med å si at det gjøres en for dårlig jobb, men jeg merker meg at de som er på landslaget underpresterer ekstremt, sier Aukland.

Fnyser av kritikken

Sjef for Norges herrelangrennsløpere, Trond Nystad, fnyser av kritikken fra Aukland. Han hevder NM er viktig for landslagsutøverne.

— De beste løperne har prioritert NM. Jeg skjønner ikke hvor dette kommer fra. Alle våre landslagsløpere er på plass og alle kommer til å gå i alle fall en distanse, sier Nystad.

At flere av de beste løperne ikke går alle rennene under NM, mener han er naturlig.

— Det er lite realistisk å tro at de som går mange internasjonale renn, skal ha tid til å gå alle rennene under NM. Det viktigste er at de er her, sier Nystad.

- Aukland mener det er feil at langrennsløpere unnskylder seg med at de har gått Tour de Ski, og at det er mulig å prestere bra i NM, selv om man har gått Tour de Ski. Hva tenker du om det?

— NM er viktig. Det er derfor vi er her. Er man syk, må man ta hensyn til det. Det vi heller må se på er om vi må få et kommunalt løft for å få langrenn opp på et høyere nivå, sier Nystad.