— Mange av dem lever i sin egen boble. Jeg synes det ville vært lurt å være nysgjerrig, sier NRKs ekspertkommentator, som torsdag byttet ut mikrofon med ski.

Han gikk inn til 4. plass, som senere ble 3. plass. Det skyldtes at skotten Andrew Musgrave, med løpets nest beste tid, ikke kan ta NM-medalje.

Alsgaard var dermed på pressekonferansen, der et veddemål med Kristen Skjeldal var utgangspunkt for at han stilte opp på Voss. Han fleipet litt med Skjeldal, nummer 9, som den siste tiden før NM hadde sendt mange meldinger på mobilen. ”Nå er jeg sjuk igjen, og ongane er sjuke” fleipet Alsgaard, og prøvde seg på vossamål.

Savner spørsmål

Etterpå snakket han om trening, og spesielt at han ikke har fått spørsmål etter at han i meget voksen alder kom på pallen under NM i fjor.

- Hverken løpere eller trenere har spurt. Jeg synes det er viktig å være nysgjerrig, være ydmyk. Slik følte jeg det selv da jeg var aktiv, forklarer Alsgaard.

Han forteller at Bjørn Dæhlie, som lenge var selve skikongen, aldri var redd for å ta kontakt.

— Han ringte meg titt og ofte og spurte om vi skulle trene sammen på Nannestad. Vi måtte gå på rulleski og jeg måtte gå først, smiler han.

Vil dele kunnskapen

Alsgaard mener at han har mye å fare med etter et langt liv i bransjen, og han vil gjerne dele sin kunnskap.

— Jeg lærte også mye av Bjørn, sier Alsgaard.

— Forrige NM var et prosjekt, noe jeg gikk hardt inn for. Nå trener jeg 50 timer i snitt i måneden. Ikke mer enn det. Jeg ble dessuten syk etter Tour de Ski. Etter 11 dager med frysing måtte det jo bli slik.

I NM var selv Skjeldal, i en alder av 44 år, bedre enn nest beste landslagsløper, som var Sjur Røthe fra Voss.

Vinneren Martin Johnsrud Sundby var i alle fall på landslaget, ikke sølvgutt Ronny Fredrik Ansnes.