TOBLACH, ITALIA 20120103. Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter 3 kilometer klassisk under Tour de Ski i Toblach, Italia tirsdag ettermiddag. Jacobsen kom på 3. plass.Foto: Lise Åserud / Scanpix Foto: LISE ÅSERUD - SCANPIX
TOBLACH, ITALIA 20120103. Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter 3 kilometer klassisk under Tour de Ski i Toblach, Italia tirsdag ettermiddag. Jacobsen kom på 3. plass.Foto: Lise Åserud / Scanpix Foto: LISE ÅSERUD - SCANPIX
På årets første NM dag på ski blåser det i VossFOTO: RUNE PETTER NESS Foto: RUNE PETTER NESS

Seieren kom som lyn fra klar himmel av flere grunner:

A) Uhrenholdt Jacobsen er en utpreget klassisk-spesialist,

B) Det er lenge siden hun har fått til noe som helst.

Satte VM-heltene i skyggen

Torsdag ledet hun fra start til mål, og satte VM-heltene Therese Johaug (sølv) og Marit Bjørgen (sjetteplass) fullstendig i skyggen.

Selv er Uhrenholdt Jacobsen også verdensmester, men da må vi helt tilbake til 2007 – da hun tok VM-gull på den klassiske sprinten i Sapporo.

— Det var nok min dag i dag, ja, vedgikk Heming-løperen fra Oslo.

Seieren i dag var også hennes første NM-gull i en skøyteøvelse noensinne.

Selv om Therese Johaug tok en del innpå mot slutten, ble seieren klar nok i de voldsomme vindkastene på NM-arenaen på Herresåsen.

Johaug var 11,7 sekuner bak i mål – etter en stund å ha vært hele 25 sekunder bak.

På tredjeplass kom enda en overraskelse, Martine Ek Hagen (20), som går for rekruttlandslaget.

Vant i skøyting

Storfavoritten Marit Bjørgen – for anledningen småsyk og ute av slag – var hele 1,06 minutter bak gullet i går. Hun var helt sjanseløs under forhold

Som var tøffe å takle både for løpere og publikum på Voss i dag.

- Det var gøy å vinne i skøyting, for det har jeg aldri klart før, sa Uhrenholdt Jacobsen

— Jeg har jo klart fire NM-gull individuelt, og så har jeg samlet sammen litt i stafetter, jeg vet ikke hvor mange det er til sammen.

Om løpet hadde hun dette å si:

— Nei, det var bra. Jeg tror kanskje jeg var litt heldig med vinden på 1. runden, men på slutten tror jeg at jeg var ganske uheldig, så det jevnet seg kanskje ut. For det blåste noe aldeles enormt her i dag, det var tøft å gå. Jeg måtte slåss for å holde moralen oppe, for det stopper opp litt når du får en vindkule rett i fleisen. Og så hadde jeg gode ski! Det er bare å se på resultatlisten, vi 3 fra Heming blant de 9 beste, så de som har stått og smurt ski for Heming i dag, de har vært veldig gode.

- Bra i vinter

- Det har vært en del tårer og skuffelser for deg etter at du tok VM-gull for 5 år siden, hvor frustrert har du vært?

— Nei, si det¿Jeg var mer frustrert i fjor og året før der igjen, enn i år. For i vinter har jeg iallfall vært innom, og gått en del bra løp. Det hjelper så klart på selvtilliten. Jeg har sikkert vært den dårligste på laget til å takle skuffelser¿Jeg er fortssatt ikke veldig, det hanlder kanskje om å trene på å legge ting bak seg, Ikke bare sitte å sutre. Men på det området har jeg fått veldig god hjelp av de andre på laget, både løpere og trenere og alle sammen, forsikret en glad NM-vinner.

- Det var ikke noe sprut i dag. Jeg våknet opp tirsdag og var litt slapp og trodde kanskje jeg var sliten etter helgen, sa en skuffet Marit Bjørgen til NRK etter løpet.

Hun forstår ikke helt årsaken til den dårlige prestasjonen og skal testes nærmere av legeapparatet torsdag ettermiddag for å finne ut hva som er årsaken til kollapsen.

(saken fortsetter)

LANGT BAK: Marit Bjørgen slet tungt torsdag. Favoritten endte som nummer seks. FOTO: Rune Sævig

Resultater 10 kilometer fri tekning NM:

  1. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heming 27.22,7, 2) Therese Johaug, Nansen 0.11,7 min. bak, 3) Martine Ek Hagen, BUL 0.32,6, 4) Vibeke Skofterud, Slitu 0.39,2, 5) Marthe Kristoffersen, Varden 0.48,0, 6) Marit Bjørgen, Rognes 1.05,8, 7) Astrid Øyre Slind, Oppdal 1.43,1, 8) Marte Monrad-Hansen, Heming 1.45,4, 9) Ragnhild Haga, Heming 2.04,4,10) Maren Wangensteen, Øystre Slidre 2.12,2. * ALLE RESULTATENE HER (ekstern lenke)

PS: To av Norges deltakere i Tour de Ski, Kristin Størmer Steira og Heidi Weng, startet ikke torsdag.