MaritNETTbody Foto: Rune Petter Ness
Marit Bjørgen reiste hjem FOTO: RUNE PETTER NESS Foto: Rune Petter Ness

Marit Bjørgen (31) dropper resten av NM etter smellen på 10-kilometeren torsdag. Hun skal hjem for å lade batteriene.

– Marit er sliten og drar hjem for å hvile etter råd fra det medisinske støtteapparatet. Hun håper å være i gang igjen i løpet av noen dager, sier kvinnelandslagets pressetalsmann Rolf Nereng til NTB.

— Enstemmig

Avgjørelsen var enkel å ta etter konsultasjon med landslagslege Dag Lunder.

– Den var enstemmig. Det kunne du vel lese mellom linjene etter det som ble sagt etter rennet. Det er ikke sikkert at hun har vært syk. Jeg er sikker på at vi har tatt riktig avgjørelse. Det har vært mye i det siste. Jeg mener å se at det er hvile hun trenger. Hun får bruke helgen til det. Hun følte seg litt smårar tirsdag, og så får vi ta ny status til mandag, sa landslagstrener Egil Kristiansen til NTB.

Selv ante Bjørgen ikke hvorfor hun som storfavoritt havnet nede på sjetteplass, hele 1.05,8 minutter bak vinneren Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Jeg har ikke noe svar. Jeg kjente allerede under oppvarmingen at det ikke var som det skulle. Jeg må diskutere med støtteapparatet om det blir noen sprint på meg fredag, sa Marit Bjørgen.

Senere på dagen ble det klart at hun rådes til å avbryte NM.

Ikke topp

Bjørgen har 13 NM-gull fra før, og for henne er det langt viktigere å vinne verdenscupen sammenlagt enn å ta et nytt norgesmesterskap.

– Det var ikke slik at du tok dette løpet som en ren treningstur? Allerede etter to kilometer var Bjørgen 17 sekunder etter ledende Uhrenholdt Jacobsen. Rognes-ekspressen levde ikke opp til navnet sitt.

– Når du ikke føler deg helt 100 prosent, er det ingen vits i å ta ut alt. I dag klarte jeg ikke å ta ut kreftene mine. Det var bare ett gir, mente Bjørgen.

Spørsmålet er om hun er helt frisk eller om hun brygger på et eller annet. Hun var i bra slag i Otepää sist helg, men landslagstrener Kristiansen fikk tirsdag i denne uken de første signalene om at Bjørgen ikke følte seg helt i toppslag lenger.

– Dette var ikke noe moro for Marit, men det viser at det kan svinge for alle om du ikke har dagen, sa landslagskollega Vibeke Skofterud, som selv gikk inn til 4.-plass.

Bjørgen sikter mot å gå verdenscup i Rybinsk neste helg.

(©NTB)