LILLEHAMMER: Idrettsutøvere med foreldre som har hatt stor sportslig suksess, må være obs på at det ikke blir en fallgrube.

Nora Ulvang kjenner trykket, men er ikke i tvil om at mor og far har et sunt forhold til hennes karrière.

— De er flinke til å dra det ned. Jeg har gode folk rundt meg, sier 17-åringen som deltar i Ungdoms-OL i disse dager.

Hun ble tatt med på ski fra hun var liten.

Nora Ulvang har deltatt på to øvelser allerede, men i morgen skal hun gå 5 kilometer. Hun finner sin egen vei i idrettslivet. Foto: Caroline Dokken Wendelborg/NIF

— Jeg merket at jeg hadde talent, og har ikke vært i tvil om at jeg ville satse, fortsetter Nora Ulvang, som skal gå 5 kilometer på Lillehammer torsdag.Oslo-jenta merker at det er ekstra interesse for henne. Samtidig er hun klar over at hun må finne sin egen vei.

Hvis du ikke har gjettet det ennå: Foreldrene til Nora heter Grete Ingeborg Nykkelmo og Vegard Ulvang. Mora med flere gullmedaljer fra VM, faren med gullmedaljer fra både OL og VM.

Curlingspiller Maia Ramsfjell (16), som også er i ungdoms-OL, har en pappa som er verdensmester tre ganger, og til sammen har 18 EM- og VM-medaljer. Eigil Ramsfjell vant også OL i 1988, da curling var demonstrasjonsidrett.

— Det er selvfølgelig folk som legger merke til at det står Ramsfjell på ryggen min, men jeg bryr meg ikke om hva de måtte mene, sier tenåringen.

Hun forteller at det var først da pappa tok med henne og den to år eldre broren Magnus for å se på VM for herrer i Canada i 2007, at hun syntes sporten var kul. Broren skal for øvrig spille junior-VM i København om kort tid.

LES MER OM UNGDOMS-OL:

Unngå sammenligning!

— Hvis de unge blir sammenlignet med foreldrene sine, og skal leve opp til det de har gjort, kan det bli tøft, mener Olympiatoppens sommeridrettssjef Marit Breivik.

Maia Ramsfjell spiller curling, og har en pappa med flust av titler fra den idretten. Foto: METTE BUGGE

Som tidligere landslagstrener i håndball har hun opplevd en rekke spillere med foreldre som har vært på landslaget før dem. I ungdoms-OL vet Breivik at flere av deltagerne har foreldre med en slik fortid. Selv er hun tante til Odin Vassbotn Breivik, som deltar i alpint. Hans pappa er leder for alpinkomiteen i Skiforbundet.— Det er gjerne eksterne som minner de unge på hvor de kommer fra. Det jeg ser som helt avgjørende, er at de ungdommene har den indre drivkraften og motivasjonen. Det er ikke noe fasitsvar når det gjelder i hvilken grad de kan bli påvirket av å komme fra en familie som kan vise til sterke resultater i idrett. Det viktigste er at barna trives med det de holder på med, og har sine egne mål og drømmer. Det gjelder for utøvere enten de har kjente foreldre eller ikke. Rådet til foreldre er at de ikke må leve gjennom ungene sine, men være i nær kontakt med dem og se at de trives i aktiviteten sin, sier Marit Breivik.

Hvis de unge blir sammenlignet med foreldrene sine, og skal leve opp til det de har gjort, kan det bli tøft.

Hun mener at ungdoms-OL er en fin arena som har andre verdier enn bare konkurranse.

— Den møteplassen gir mulighet til å skape enda mer nysgjerrighet til satsing. Noen får ekstra blod på tann til å kvalifisere seg til andre mesterskap. Talent er dessuten et spennende begrep, fordi de unge blomstrer på litt ulike tidspunkt. Det gjelder å være tålmodig og utholdende.

LES OGSÅ:

Ble aldri pushet

Tidligere langrennsdronning Bente Skari har en pappa, Odd Martinsen (Stafett-Martin), som var en av datidens idoler i løypa. Han er olympisk og verdensmester, og en haug andre medaljer. Hun har blant annet ett olympisk gull og fem VM-titler, Begge har vært innom ungdoms-OL på Lillehammer.

— Var din fars sterke meritter noen hemsko for deg?

— Jeg har i alle fall tenkt på det noen ganger, men jeg hadde en fordel fordi jeg ikke husket at pappa gikk på ski. Jeg husker bare at vi møtte ham på flyplassen og fikk is. Han hadde sitt skiliv, og jeg hadde mitt. Jeg følte aldri at vi ble sammenlignet. Jeg tror imidlertid at det kan slå begge veier.

- Var det en fordel å ha den ballasten, det å komme fra en skiinteressert familie?

Pappa Odd Martinsen var god, men datteren Bente Skari ble enda bedre med ett olympisk gull, fem VM-titler, fire totalseire i verdenscupen og 42 enkeltseire der. Pluss mange andre medaljer. Foto: Mette Bugge

— Ja, jeg har arvet noe av treningsintelligensen og noen gener. Jeg ble aldri pushet, og pappa var heller aldri trener for meg. Det viktigste var at jeg hadde lyst til å trene selv, fordi det var morsomt. Hvis jeg skulle ha prøvd å prestere fordi andre hadde ønsket det, ville det ikke ha gått.Trebarnsmor Bente Skari mener foreldrene har et stort ansvar.

— Foreldre og trenere har ansvaret for ikke å legge press. Noen unge klarer å skyve det litt bort, og noen legger press på seg selv. Foreldre skal være klar over hva de melder til ungene, fordi barna blir styrt av det de voksne sier. Vi må ha et bevisst forhold til hva vi utsetter våre barn for, og ikke bare slenge ut en kommentar.

Mye lærdom å hente

Espen Tønnesen i Olympiatoppen har undersøkt hvorfor de beste blir best. I sin tid forsket han på Bente Skari, Hanne Staff og Ingrid Kristiansen i doktorgraden sin.

— De som hadde foreldre som hadde vært internasjonale utøvere, fikk med seg en kunnskap som er unik fra foreldrene sine. Hanne Staff var med faren Peer på landslagssamling i orientering, og så hvordan det ble drevet der. Faren var landslagslege, men hadde selv før det vært helt i verdenstoppen.

— Unge med et slikt utgangspunkt lærer å leve livet som toppidrettsutøvere. Har de fornuftige foreldre, blir det ikke noe problem. Foreldrene til Nora Ulvang er også veldig balansert, og de hausser på ingen måte opp datteren. Da får hun en sunn inngang til idretten.

Hør den nye episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: