LILLEHAMMER: Den danske curlingspilleren trengte litt hjelp for å få det til, da hun har et syndrom som medfører hormonell ubalanse.

For å bøte på det, begynte hun i beste mening å ta et urtemiddel, skriver nettstedet Around the rings. Dermed ble Simonsen, som har en EM-bronse med laget sitt, tatt i doping.

Skjedde i EM på hjemmebane

TATT I DOPING: Helle Simonsen (i midten). Her sammen med lagvenninnene Charlotte Clemmesen (til venstre) og Stephanie Risdal under EM i Esbjerg før jul. Foto: REUTERS/Claus Fisker/NTB scanpix

Det var under EM i Esbjerg rett før jul at Simonsen ble tatt inn til dopingtest. Da resultatet ble kjent, ble hun veldig lei seg og beklaget sterkt. Simonsen ønsket kun å få barn. Landslagsspilleren, som også var med under OL i Sotsji, og som har mesterskapsmedalje fra sin tid som junior, beklager på det sterkeste.

Hun var ikke klar over at middelet sto på dopinglisten, det vil si en av substansene i urtemiddelet var på forbudslisten.

Undret seg over kollapsen

Det er sjelden det er positive dopingprøver i denne idretten. En av de verste kom i 2013, da profilerte Matt Dumontelle fra Canada ble utestengt i to år for å ha tatt anabole steroider.

TROR PÅ UTØVEREN: Generalsekretær i Norges Curlingforbund, Pål Trulsen. Foto: Mette Bugge

— Curlingsporten har hatt fire dopingsaker, tre av em fra Canada. Én av utøverne drev med rullestolcurling, sier Pål Trulsen, generalsekretær i Norges Curlingforbund.Han jobber i disse dager på ungdoms-OL på Lillehammer, der det er kamper hele dager.

Trulsen var også til stede under mesterskapet i Danmark før jul, og reagerte allerede da:

— Offentliggjøringen kom i går, lørdag, men Helle Simonsen og laget visste nok allerede der hva som kom til så skje den gangen. Laget hennes hadde vunnet alle kampene inntil hun ble testet, og deretter tapte de resten og kom heller ikke til sluttspillet. Jeg husker at jeg reagerte på denne sprekken og hva den skyldtes, sier han.

Tror på Simonsen

Trulsen sier at han ikke har noen grunn til å tvile på at det Simonsen forteller er sant.

— Jeg tror på henne. Det har tatt veldig lang tid å få resultatet fra denne testen. Jeg kan ikke skjønne at det er noen fordeler med å dope seg i curling. Dette er ubetenksomhet, men det kan jo heller ikke forsvares, legger han til.

Trulsen forteller at hans forbund og utøvere er veldig bevisste på de beskjedene som kommer fra Olympiatoppen.

— Det handler om at enhver form for naturmedisin og kosttilskudd av ulike typer er forbudt, med mindre de har fått godkjenning.

Nordmenn har høy bevissthet

— Utøvere er alltid ansvarlig for det de putter i kroppen, sier kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien i Antidoping Norge. Han kjenner ikke til den nevnte saken fra Danmark.

På generell basis legger han til:

— Vi er opptatt av å kommunisere dette til våre utøvere, og jeg tror at norske utøvere har en høy bevissthet gjennom det arbeidet vi gjør, og den informasjonen de får fra særforbund og Olympiatoppen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: