LILLEHAMMER: Da hadde TV-tittere og en fullsatt arena med til sammen 15.000 tilskuere, inkludert ungdoms-OL-deltagere, dommere, trenere og ledere, fulgt 16-år gamle Eilif Hellum Noraker (idrettsgutten) gjennom livet fra han ble født med ski på bena, til han ble kastet ut i idrettslivet.

Noraker, kjent fra flere roller i norske filmer, blant dem Doktor Proktors Prompepulver, var den nysgjerrige gutten med store drømmer. Han ville så gjerne bli god i sport, han fikk prøve ulike idretter, og valgte til slutt langrenn. Han drømte om å nå toppen, hadde Marit Bjørgen som forbilde, men møtte motgang.

Slik er det jo ofte for idrettsungdom også, og mange gir seg for godt.

Gi aldri opp

Historien var bygget opp slik at Bjørgen, med sine seks OL-gull, kom inn og tente gnisten hos ham. Bjørgen skal selv tilbake til landslaget og satser mot VM i Lahti neste år. Hun er et symbol på at det ikke er noen grunn til å gi seg, selv om man møter motgang, noe også veteranen har fått føle på kroppen i løpet av sin lange karriere.

Prinsesse Ingrid Alexandra (12) tente OL-ilden på Lillehammer. Foto: NTB scanpix

Før showet startet, der nesten alle var amatører i motsetning til svært påkostede arrangementer i OL for seniorer, var det tradisjonelle sekvenser i form av innmarsj for utøvere fra 70 nasjoner. Den ble noe langdryg i kulden, selv om det bare var én og én flaggbærer som kom frem på scenen, og ikke hele troppen.Tidligere norske utøvere som Espen Bredesen, Bjørn Dæhlie, Stine Lise Hattestad og Anita Moen Bonden, alle OL-deltagere fra 1994, var blant dem som bar inn det olympiske flagget, før det ble overlevert til unge deltagere i dette mesterskapet.

Prinsesse Ingrid Alexandra fikk, som sin far kronprins Haakon, gå trappene opp for å tenne OL-flammen. Da hadde bestefar erklært lekene for åpnet.

IOC-president Thomas Bach (t.v) og Gerhard Heiberg var til stede på Lillehammer. Foto: NTB Scanpix

For Gerhard Heiberg, OL-president for 22 år siden, ble denne åpningen sterk følelsesmessig. — Jeg måtte gå litt for meg selv. Følelsene var sterke da de bar inn flagget , sier Heiberg, som måtte felle noen tårer.

— Jeg likte showet, fordi det var av ungdom, for ungdom. Det var innenfor budsjett, legger han til.

Heiberg, som ble IOC-medlem etter at han ledet de suksesrike lekene for 22 år siden, forteller at han nøt minnene fra 1994, og det som skjedde 22 år senere.

— Og det fine var at Bjørgen også var med. Ja, hun er inspirerende, sier Heiberg.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: