På dagen 22 år etter det glitrende OL-showet i Lysgårdsbakken i 1994, er det show på den samme arenaen, med kongelige, regjering og drøye 13.000 publikummere til stede. Det har vært fullsatt lenge.

Selv om det denne gangen er 700 amatører og en håndfull profesjonelle dansere som deltar, mener de innvidde at showet blir vel verdt å se på.

Eilif Hellum Noraker fortalte pressen i dag at han gleder seg til åpningsshowet i kveld. Foto: METTE BUGGE

Tenåringen Eilif fra Skrautvål i Valdres grugleder seg, men tror at det blir en fin opplevelse.

Fra prompepulver til

TV-tittere får følge ham nærmest fra da han blir til og skal ut i den store verden. Han er scenevant. I høst var han aktuell i filmen Doktor Proktors tidsbadekar, hvor han spiller hovedrollen som den rødhårete Bulle. Det gjorde han også i forgjengeren, Doktor Proktors prompepulver. I Reisen til Julestjernen spiller han skonissegutten Mos, og han har også vært med i Kon-Tiki og en rekke reklamefilmer.

Ble valgt litt tilfeldig

Hvordan fikk han så denne rollen? Da familien flyttet fra Oslo til Nord-Aurdal da han var elleve år, var det en mamma til en klassekamerat som drev med casting. Hun spurte om han ville prøve seg. Det ville han. Siden har det gått slag i slag.

Dessuten er han hallingdanser i Frikars Ungdomskompani, som også skal opptre i Lysgårdsbakken.

Fra arrangørens eget blad leser vi om Eilif:

«Noen av elementene i en tradisjonell åpningsseremoni er til stede. Med en ungdommelig vri. Showet følger en ungdommelig Eilif som prøver å finne sin plass i samfunnet. Han drømmer seg inn i et absurd fantasiunivers der alt er mulig. Hva er det som får gutten til å drømme og ikke gi opp?»

Utøverne tidlig inn

På tradisjonell måte skal utøverne marsjere inn på stadion bak sitt lands flagg. I motsetning til i OL kommer utøverne inn tidlig, fordi regissøren ville at de skulle få se mest mulig av showet som varer i 90 minutter.

Akeren Aleksander Melås har fått det gjeve oppdraget å være norsk flaggbærer.

— Det ser jeg på som stor tillit og jeg nølte ikke med å takke ja, sier unggutten fra Øyer.

Han har drevet med idretten i ti år. – Jeg er nærmest vokst opp på banen, forteller tenåringen fra Øyer, veldig kort unna bob- og akebanen som ble bygget til OL i 1994. Noe av det siste som skjer under åpningsseremonien er at prinsesse Ingrid Alexandra tenner den olympiske ilden, slik hennes pappa gjorde for 22 år siden. Deretter er Ungdoms-OL offisielt i gang, selv om ishockey og curling startet allerede på morgenen fredag.

Direkte på NRK3 kl. 19.00. I opptak på NRK 1 etter Skavlan.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: