LILLEHAMMER (aftenposten.no):

På IOCs pressekonferanse på Lillehammer i dag, der IOC-preseident Thomas Bach og alpinist Kjetil Jansrud var blant dem som satt på scenen, ble Bach spurt om hva han tenker om at den norske skiskytteren ikke viser seg på IOC-møtene.

Foranledningen var en fersk artikkel på nettstedet Inside the games. Der kommer det frem at det er stor bekymring fordi Bjørndalen har dratt på høydetrening istedenfor å vise seg på ungdoms-OL i hjemlandet. Han er heller ikke på møtene til IOC.

Bjørndalen, som har åtte OL-gull og 19 mesterskapsgull fra VM, ble valgt inn i utøverkomiteen i løpet av OL i Sotsji. Han skal sitte i åtte år, men har foreløpig ikke bidratt så mye. Veteranen var til stede på et møte i FN i april 2014, og var i Bangkok i oktober, men skal egentlig følge opp mer, også på IOCs sesjon.

FORSVARER BJØRNDALEN: IOC-president Thomas Bach. Foto: Ap

Fikk svar

Thomas Bach hadde et svar på rede hand.

— Jeg har vært i kontakt med Ole Einar for en tid tilbake. Han sa at han ville fortsette med å forberede seg til VM hjemme i Oslo i begynnelsen av mars, og ønsker å forberede seg fullt og helt til dette VM. Som tidligere utøver forstår jeg at han gjerne vil ta denne muligheten til å avslutte karrieren i hjemlandet, sier den tidligere fekteren fra Tyskland.

Bach forteller at han aldri var i tvil om at dette var riktig.

— Han må få følge karrieren helt ut, og det er i begynnelsen av mars. Deretter skal han følge opp arbeidet i IOC utøverkommisjon. Jeg er sikker på at Ole Einar vil bidra sterkt til IOCs arbeid. Som tidligere utøver forstår jeg prioriteringen hans, sier presidenten, som selv fikk med seg et OL-gull i fekting (lag) fra Montreal i 1976. ## Sier han vil bidra

Bjørndalen har i flere omgangen hørt denne kritikken, og svart at han har avklart sin rolle med IOC. Han har fortalt at da han takket ja til å sitte i utøverkomiteen, så var planen å avslutte karrieren etter Sotsji. Isteden ble det forlengelse til VM på hjemmebane, men i mars er 42-åringen ferdig som skiskytter. Da skal han bidra i IOC.

IOC-medlem Gerhard Heiberg bekrefter til Aftenposten at alt er OK. Heiberg var også til stede på pressekonferansen fredag.

-Jeg har hørt murringen i IOC, men formelt er alt i orden når det gjelder tillatelsen. Men det er klart at vi ønsker at han skal bidra etter hvert, og det er jeg overbevist om at han vil gjøre, sier Heiberg.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: