LILLEHAMMER: Når prinsesse Ingrid Alexandra tenner ilden i ungdoms-OL i Lillehammer fredag kveld, er det på dagen 22 år siden OL åpnet i samme by. IOC ønsker ingen sammenligning mellom de to arrangementene. Forrige gang var det hennes pappa, kronprins Haakon Magnus, som løp opp de siste trappetrinnene med fakkelen. Få visste om striden i kulissene.

For da langrennsstjernen Vegard Ulvang kritiserte IOC, ble daværende president Juan Antonio Samaranch så forbannet at han truet med å avlyse hele OL. IOC-toppene følte seg uvelkomne i Norge.

Den betente situasjonen roet seg, Lillehammer fikk stemplet «Best games ever», og ingen av dem som hadde vært der, glemte disse 17. vinterlekene. OL-president Gerhard Heiberg kunne puste lettet ut.

LES OGSÅ:

Dalende interesse — hva nå?

IOC har fått mer kritikk senere, ikke minst i Vest-Europa, men har svart med reformprogrammet Agenda 2020, som er hjertebarnet til IOC-president Thomas Bach. Det var imidlertid hans forgjenger Jaques Rogge som tok initiativ til ungdoms-OL, der Lillehammer har den andre vinterutgaven etter Innsbruck.

Camilla Wangen Evjevik (t.v.) fra Norge og svenske Erika Lindgren trener på skøyteisen i Vikingskipet før konkurransene starter i ungdoms-OL. Akkurat som under OL i 1994 er det mange arenaer på ulike steder som benyttes. Foto: Mette Bugge

- Rogge så at det tradisjonelle OL var i ferd med å miste ungdommen. Deres interesser har gått andre veier. De unge som vokser opp, sitter mer ved PC-en. Interessen for idrett var dalende, både det å drive med idrett selv og det å se på TV, sier Gerhard Heiberg.Han forteller at Rogge mente at IOC hadde et ansvar for å følge opp målsetningen som er å bidra til å bygge opp en bedre verden gjennom idretten.

— Mye mer enn OL

- Vi kan ikke tillate oss å miste ungdommen. Derfor fant IOC ut at det burde være ungdoms-OL for aldersgruppen 15 til 18 år. Det skulle ikke være som de olympiske leker vi kjenner i dag, men mye mer enn det. Derfor utdannes nå ungdom som deltar i forskjellige retninger, de får kulturelle impulser og treffer likesinnede fra andre nasjoner. Sånn sett får vi dem interessert i det som skjer i verden på en annen måte, i tillegg til at de driver idrett.

- Alle IOC-medlemmene var ikke like begeistret med det samme?

SJEFENE: Juan Antonio Samaranch (til venstre) var IOC-president under OL i 1994. Gerhard Heiberg var president for selve arrangementet. Foto: NTB scanpix

- Det stemmer. Rogge var imidlertid så klar i sin holdning og fikk etter hvert overbevist alle nasjonale, olympiske komiteer og deretter alle internasjonale særforbund, og selvfølgelig IOC-medlemmene, om at vi burde gjøre dette. Derfor kommer 75 av 92 IOC-medlemmer til Lillehammer. De ønsker nok å gjenskape litt av magien fra OL 94, men de vet at de ikke kommer til et tradisjonelt OL. Nå er det ikke snakk om limousiner, VIP-opplegg eller store budsjetter. De skal busses rundt og vil se et ungdoms-OL med et nøkternt budsjett på drøye 300 millioner kroner. Av dem har IOC bidratt med 140 millioner. - Men gjør ikke IOC dette for å tjene mer penger selv?

- Nei, dette har et helt annet formål. Her er det ikke spørsmål om å skaffe flest mulige sponsorer. Vi gjør det for å favne om ungdommen og gi dem muligheter til å drive idrett på nasjonal og internasjonal basis og sånn sett ha det moro med utdannelse og kultur i tillegg. Dette er en investering i ungdommen og fremtiden fremfor å skulle tjene penger. Vi ønsker at ungdommen skal få et bredere perspektiv enn bare idrett. Vi følte at vi hadde en fin utfordring og et stort ansvar og er tilbake til visjonen som ligger til grunn: IOC vil bidra til å bygge en bedre verden gjennom idrett.

— Uten diskriminering

-  I en tid med IS og mye terror, er det grunn til å tro at IOC kan bidra til å skape en bedre verden?

- Vi føler at vi mer enn noen gang må kjenne vår besøkelsestid. Ungdoms-OL og OL skal finne sted uten noen som helst form for diskriminering med hensyn til seksuell legning, politisk og religiøs oppfatning eller hudfarge. Vi står for noen verdier det er verdt å kjempe for.

- Det første ungdoms-OL i Singapore i 2010 var prøving og feiling. Hvor står ungdoms-OL i dag?

—  Vi har fremdeles ikke funnet konseptet for et endelig vinter- og sommerungdoms-OL. Jeg tror heller ikke vi finner det på Lillehammer. Her skal vi eksperimentere med idretter og ulike lag med kvinner og menn og forskjellige øvelser. Dette er under utvikling hele tiden. IOC ønsker på Lillehammer å vise at det er mulig å arrangere med langt mindre investeringer, men likevel opprettholde samme glede og moro, sier Heiberg, som mener at det ligger mye læring og erfaring i å arrangere ungdoms-OL for den oppvoksende generasjon.

-  Vi skal ikke ha stormannsgalskap og konkurranse om å lage de største, beste og dyreste lekene. Dette skal være på et langt lavere nivå, slik at land og byer som ikke kan investere så mye, kan arrangere et ungdoms-OL.

-  IOC-medlem Dick Pound sa nylig i et intervju med VG at han mente ungdoms-OL var bortkastede penger, og at man ikke får noe i retur. Han kalte enkelte øvelser for sirkus. Hva mener du om det?

- Hvis Pounds uttalelser medfører riktighet, er jeg meget skuffet over hans måte å gå ut på. Selvfølgelig var det diskusjoner i IOC før vi bestemte oss for å få i gang med ungdoms-OL. Pound må gjerne fremdeles ha sin private oppfatning, men å gå ut på denne måten oppfatter jeg som høyst illojalt.

Åpningsseremonien: NRK3 kl. 19.00. I reprise på NRK 1 kl. 22.25. Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: