I dag er 43-åringen en av Norges mest erfarne idrettsutøvere. Han mener det er viktig å være forbilde, og gleder seg til derfor til den åpne samlingen på Storefjell, der han håper på å inspirere andre.

Omtrent 40 funksjonshemmede møtes fra torsdag til søndag, noen av dem rekrutter, for å finne ut hvilke muligheter som finnes gjennom idretten.

Larsen hadde spilt fotball og var på landslaget i baseball, da uhellet var ute i 2002. Nå er han langrennspigger på heltid, og bruker tid på planlegging, trening, reising, samlinger og konkurranser.

— Hvis du skal grave deg ned etter at noe slikt skjer i livet, kommer du i alle fall ikke langt, sier veteranen fra Avaldsnes, bosatt på Flisa.

Han vil fortsatt satse, og håper at Norge kan ta seg tilbake til toppen igjen, med flere.

Nye sjanser, nye muligheter

Norge er nemlig en ener i vinteridrett, men det gjelder ikke de funksjonshemmede.

I Paralympics på Lillehammer i 1994 var Norge beste nasjon med 29 gull, og fortsatt i ledelsen med 18 gull fire år senere i Nagano. Så startet nedturen.

I Vancouver i 2010 var det kun Nils-Erik Ulseth som ble vinner, og i Sotsji bare Mariann Vesbø Marthinsen som kunne reise hjem som vinner.

Rekrutteringen har vært tynn de siste årene, og derfor har heller ikke Norge gjort det spesielt bra i dette mesterskapet, men nå er noe i ferd med å skje.

— Vi hadde en gullalder på 80- og tidlig 90-tallet, men så har vi sakket akterut. Nå ønsker vi å bli en ledende nasjon i idrett for funksjonshemmede igjen, sier sportssjef Vidar Løfshus i Skiforbundet.

Han forteller at på storsamlingen skal langrennsfolket og skiskytterne samarbeide, istedenfor å jobbe på hver sin måte. Begge skal ha norgescup i forbindelse med samlingen. Og det legges også opp til alpintrening.

— Det har vært vanskelig å få til satsing på funksjonshemmede på en tilstrekkelig måte, og de har også blitt lidende fordi det er brukt mange penger på de funksjonsfriske, sier sportssjef Vidar Løfshus i Norges Skiforbund.

Han er giret på at Norge skal bli en stormakt på dette feltet igjen, og vet at rekruttering er alfa og omega.

— Mange andre nasjoner satser på Paralympics, og ser at det gir mye igjen, legger han til.

Integrering betyr mye

Olympiatoppen, i samarbeid med Skiskytter- og Skiforbundet, er også villig til å øke ressursene. Det synes Tom Berg, som tidligere har arrangert sommersamling på Gol, der funksjonshemmede og funksjonsfriske har vært integrert, er topp.

— Det er ingen tvil om at de funksjonshemmede har vært tilsidesatt, sier Berg.

Skiforbundet er villig til å se på om det er mulig å ha større grad av integrering, slik Svømmeforbundet er ekspert på. Det er ikke uten grunn at Sarah Louise Rung er blant verdens beste svømmere. I mange år har hun vært med på fellessamlinger med Lavrans Sollie, Henrik Christiansen og de andre eliteutøverne som sikter mot OL i Rio.

Anne Ragnhild Kroken har fulltidsjobb i NSF, der hun arbeider med bredde og elite blant de funksjonshemmede.

Hun forteller at det riktignok er færre medaljer å kjempe om enn før, fordi klasser er slått sammen, men det er flere nasjoner, som Russland, Ukraina og Canada, som satser stort.

— Nivået er mye høyere enn det var den gange, og vi henger ikke helt med.

Hun opplyser at en klubb som Lyn i Oslo har startet treningsgruppe for bevegelses- og synshemmede, og at skikretsen i Sør Trøndelag nylig samlet 15-16 til trening.

— Det som er i ferd med å skje på hjemmebane er at vi samler alpint og langrenn for å få større miljø.

Det Kroken håper på er at Norge igjen søker et mesterskap. Paralympics i 1994 var det siste her i landet, og før det ble det arrangert VM i 1986 i piggidretter.

— Et VM hadde trigget flere til å se hvilke muligheter som finnes, mener hun.

Mannsdominert lag

Anne Karen Olsen kan bare bruke én stav når hun går på ski. 20-åringen fra Svea i Oppland har en høyrearm hun ikke kan bevege slik hun gjerne vil.

— Jeg finner stor glede i å drive idrett, sier jenta som er på landslaget.

Hun skulle gjerne hatt med flere jenter i toppen. Birgitt Skarstein, som nylig satte verdensrekord på romaskin, er også på skilandslaget, men hun satser dette året på å komme til Paralympics i Rio. I roing.

— Mitt mål er Paralympics i Sør-Korea i 2018, opplyser Olsen, som synes landslaget er mannsdominert.

Landslagstrener Lars Berger begynte i jobben 1. mars i fjor. Han følte det var litt uvant i starten da han gikk fra utøver selv, til å tenke på "alle andre".

Nå jobber han iherdig med de beste, men håper også på at rekrutteringen skal ta seg opp. Berger har mye å tilføre etter et langt liv som toppidrettsutøver. Skiskyting, som han er ekspert på, er også en av de idrettene i Paralympics.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: